Vergi borçları yeniden düzenlenmeli

Ana Sayfa » Haberler » 2017 Yılında E-Fatura, E-Defter, E-Arşiv - E-ihracat Kapsamına Girecek Mükellefler Dikkat

2017 Yılında E-Fatura, E-Defter, E-Arşiv - E-ihracat Kapsamına Girecek Mükellefler Dikkat

 
 
2017 Yılında E-Fatura, E-Defter, E-Arşiv - E-ihracat Kapsamına Girecek Mükellefler Dikkat

Bilindiği üzere, 20.06.2015 tarih ve 29392 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 454 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde;

  • 2015 yılı/hesap dönemleri brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzerinde olan mükelleflerin 1 Ocak 2017 tarihinden,
  • 2016 veya müteakip yıl/hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı  10 Milyon TL ve üzerinde olan mükelleflerin ise ilgili hesap dönemine ilişkin gelir/kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihi takip eden hesap döneminin başından itibaren,
  • Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle 206 Haziran 2015 tarihinden önce (Bu tarih dahil) EPDK’dan lisans alan mükellefler (Bayilik lisansı olanlar, münhasıran bu lisansa sahip olmaları nedeniyle bu bent kapsamında değerlendirilmeyecektir.) ile aynı Kanuna ekli III sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal eden mükelleflerden bu tarihten önce mükellefiyet tesis ettirenlerin 1 Ocak 2017 tarihinden, 20 Haziran 2015 tarihinden sonra (Bu tarih dahil) lisans alan veya mükellefiyet tesis ettirenlerin ise, lisans aldıkları ya da mükellefiyet tesis ettirdikleri tarihi izleyen hesap döneminin başından

itibaren e-fatura ve e-defter uygulamasına geçmek zorunda oldukları açıklanmıştır.

Ayrıca, aynı Tebliğ ile; e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden, KDV Kanununun mal ve hizmet ihracatı başlıklı 11. maddesi kapsamındaki mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında fatura düzenleyecek olanların, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren söz konusu faturalarını e-fatura olarak düzenlemeleri zorunlu tutulmuştur. Ancak, daha sonra 15.12.2016 tarih 29919 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan475 Sıra        No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile, uygulamanın başlangıç tarihi 6 ay ötelenerek 01.07.2017 olarak yeniden belirlenmiştir.

Dolayısıyla, yıl sonuna yaklaştığımız bugünlerde 2017 yılı başından itibaren e-fatura ve e-deftere geçecek mükellefler için son düzlüğe girilmiş bulunmaktadır. Bu durum ise, e-fatura ve e-deftere geçecek mükelleflerde tedirginliğe yol açmış bulunmaktadır. Tedirginliğin nedeni ise, geçiş işlemleri sırsında yapılacak işlemlerin karmaşıklığıdır.

Bu konuda tedirginlik yaşanmaması ve sorun yaşayanlara yol göstermek bakımından aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur. 

1) MÜRAACATA İLİŞKİN YOL HARİTASI

a) Nitelikli Elektronik Sertifika ve/veya Mali Mühür Elektronik Sertifika Başvurusu

  • Kamu Sertifikasyon Merkezine ait remi internet sitesinin (http://www.kamusm.gov.tr) ana sayfasından Başvuru Formları linki tıklanacak,
  • Buradan gerçek kişiler için Nitelikli Elektronik Sertifika Başvurusu bölümü, tüzel kiler içinse Mali Mühür Elektronik Sertifika Başvuru Formu seçilecektir.
  • Bu başvuru formlarının ilk bölümü doldurulduktan sonra açılan sayfada özellikle e mail adresi, cep telefonu bilgisi ile sertifika sayısı bölümlerinin doğru girilmesi önemlidir.
  • Sertifika tipi olarak akıllı kart seçilmelidir.
  • Sertifikaların 3 yıllık tüzel kişi ücreti 400,00 TL+ KDV, 3 Yıllık gerçek kişi ücreti ise 200,00 TL + KDV dir.
  • Sertifika ücretleri Vakıfbank Gebze Şubesi / IBAN TR 19 0001 5001 5800 7302 8234 68 numaralı TÜBİTAK-BİLGEM hesabına yatırılır. Ödeme esnasında dekontun açıklama alanına Başvuru Kodu yazılması zorunlu olup yazılmaması durumunda yapılan ödemeler dikkate alınmayacağı gibi sertifikada üretilmeyecektir.

Kişisel görüşümüze göre, e-fatura ile e-defterin gönderilmesi sürecinde sıkıntı ve zaman kaybı yaşanmaması bakımından merkez ve şubeler için hem e-defter hem de e-fatura için ayrı ayrı sertifika alınması uygun olacaktır. Çünkü, e-defter gönderme zamanlarında aynı mühürle aynı anda e-fatura kesilmesi mümkün olamamaktadır. Bu bakımdan her bir birim için (Merkez, Şube) iki sertifika alınması durumunda, bir kullanıcı e-defteri gönderirken diğer kullanıcı e-faturaları düzenleyebilecektir.

b) Müracaat sonrası TÜBİTAK-Kamu SM tarafından üretilen mali mühür sertifikası ve şifresi kullanıcılara posta yolu ile teslim edilecektir (Flash disk şeklinde olacaktır).

c) Teslim sonrası öncelikle e-defter ve/veya e-faturaya müracaat etmede serbestlik bulunmaktadır.

d) E-faturaya müracaat;

-          E-fatura resmi internet sitesinin (http://www.efatura.gov.tr) başvuru bölümüne girilecek,

-          Açılan sayfadan Elektronik Başvuru Yapmak İçin Tıklayınız bölümü seçilerek,

-          e-fatura canlı ortam başvuru sayfası açılacaktır,

-          Açılan sayfada zorunlu alanlar doldurulup,kaydet linki tıklanıp TÜBİTAK-Kamu SM tarafından üretilen mali mühür bilgisayara takılacak ve akıllı kart sayesinde gerekli linkler açılacaktır. Bu süreçte bazı yazılımsal bilgiler (Windows, Java vb program versiyon değişikliği) istenebilir. Bu bakımdan müracaat esnasında şirket yazılımcıları ile iletişim halinde olunmasında fayda görülmektedir.

-          Başvuru formunda en önemli bölüm mükellef bilgilerinde hesap açılma zamanı kısmıdır. Bu kısımda "01.01.2017’da başlamak istiyorum" linkinin seçilmesi önem arz etmektedir. Aksi halde "şimdi başlamak istiyorum" linki seçilmesi halinde elektronik müracaatı izleyen ilk günden itibaren firma e-fatura kayıtlı kullanıcı listesine eklenecek olup, e-fatura kullanılması zorunludur.

e) E-Deftere müracaat;

-          E-fatura resmi internet sitesinin (http://www.edefter.gov.tr) başvuru bölümüne girilecek,

-          Açılan sayfadan Elektronik Başvuru Yapmak İçin Tıklayınız bölümü seçilerek,

-          e-defter canlı ortam başvuru sayfası açılacaktır,

-          Açılan sayfada zorunlu alanlar doldurulup,kaydet linki tıklanıp TÜBİTAK-Kamu SM tarafından üretilen mali mühür bilgisayara takılacak ve akıllı kart sayesinde gerekli linkler açılacaktır. Bu süreçte bazı yazılımsal bilgiler (Windows, Java vb program versiyon değişikliği) istenebilir. Bu bakımdan müracaat esnasında şirket yazılımcılar ile iletişim halinde olunmakta fayda vardır.

2)ZAMAN DAMGASI HAKKINDA

Herhangi bir kesinti veya sistem arızası nedeni ile beratların GİB tarafından onaylanması işleminin gerçekleştirilememesi durumunda söz konusu beratlar, gerçek kişi mükellefler için nitelikli elektronik imza veya mali mühür, tüzel kişi, kamu kurum ve kuruluşları ile tüzel kişiliği olmayan ortaklıklar için mali mühür ile zaman damgalı olarak imzalanacak veya onaylanacaktır. Yani zaman damgası alan mükellefler, defterlerini muhasebe yazılımları üzerinden oluşturup, zaman damgaları ile mühürledikten sonra Maliye Bakanlığı'nca verilen süre uzatımlarında sisteme yükleyebilecekler ve bu işlemler defterlerin yasal süresinde gönderildiği hükmünde olacaktır.

Bu bakımdan, mükelleflerin Kamu Sertifikasyon Merkezine ait remi internet sitesinin uzantısı olan https://zdportal.kamusm.gov.tr/bp/zd.goadresinden Nitelikli Elektronik Sertifika Başvurusu veya Mali Mühür Elektronik Sertifika Başvuru Formu ile birlikte zaman damgası almalarında fayda görüyoruz.

3) 2017 YILI İÇİN E-ARŞİV UYGULAMASI NE ZAMAN BAŞLAYACAK ?

            Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre fatura, kâğıt ortamında en az iki nüsha olarak     düzenlenerek ilk nüshası (aslı) müşteriye verilen, ikinci nüshası ise yine kâğıt ortamında aynı Kanunun muhafaza ve ibraz hükümlerine göre mükelleflerce        saklanılan bir belgedir. 433 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında    elektronik ortamda oluşturulan faturanın, alıcısına kâğıt olarak gönderilen veya             elektronik ortamda iletilen şekli belgenin aslı, düzenleyen tarafından muhafaza edilen     elektronik hali ise ikinci nüsha hükmündedir. Söz konusu Tebliğ kapsamında GİB'den    e-arşiv izni alan mükelleflerin, elektronik ortamda oluşturdukları faturayı elektronik          ortamda muhafaza etmeleri gerekmektedir.

            Bu çerçevede, e-arşiv uygulaması; Vergi Usul Kanununun 229, 230, 231 ve 232.          maddeleri uyarınca kağıt ortamında düzenlenmek, muhafaza ve ibraz edilmek       zorunluluğu bulunan faturanın elektronik ortamda düzenlenmesi ve ikinci             nüshasının elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkan tanıyan     uygulama olarak tanımlanmaktadır.

            e-Arşiv uygulaması aslen bir arşiv hizmeti olmayıp, e-fatura uygulaması dışında         kalan mükelleflere düzenlenen faturaların;

  • Elektronik ortamda düzenlenmesi,
  • İletilmesi,
  • İkinci nüshalarının elektronik ortamda muhafazası,
  • İstenildiğinde ibraz edilmesi

uygulamasından ibarettir.

            Kimler Ne Zaman e-Arşiv Uygulamasına Girecek?

  • İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve 2015 yılı gelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı 5 milyon lira ve üzerinde olan mükellefler,
  • e-fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden kendi rızası ile uygulamadan faydalanmak isteyenler,

1 Ocak 2017 tarihine kadar e-Arşiv uygulamasına geçmek zorundadır.

Ancak;

  • İnternet üzerinden yaptıkları satışlarda münhasıran bilet, sigorta poliçesi vb. belgeleri düzenleyenler zorunluluk kapsamı dışındadır.

Kişiler ve şirketler yaptıkları satışların internet satışı olup olmadığı hususunu Elektronik Ticaretin İzlenmesi ve Ödeme Sistemleri Müdürlüğüne yazıyla başvurarak ya da  e-ticaret@gelirler.gov.tr adresine mail atarak öğrenebilirler (Örneğin; oteller, başkası adına ürün satan internet siteleri vb.).

4) 2017 YILI İÇİN E-İHRACAT FATURA UYGULAMASI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Yukarıda da belirtildiği üzere, KDV Kanununun 11. maddesi        kapsamındaki mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı kapsamında fatura düzenleyecek olan e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerin, ihracat faturalarını 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren e-fatura olarak düzenlemelerini öngören düzenleme,  15.12.2016 tarih 29919 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 475 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 6 ay ötelenerek uygulamanın başlangıç tarihi 01.07.2017 olarak yeniden belirlenmiştir.           Ancak, kapsama giren mükelleflerden isteyenler, 1/1/2017 tarihinden itibaren ihracat faturalarını e-Fatura olarak düzenlemeye başlayabileceklerdir.

Yıl sonuna yaklaştığımız bugünlerde, iş yoğunluğu dikkate alınarak başvuruların unutulmamasını öneriyoruz.

Saygılarımla.

 Abdullah TOLU
Yeminli Mali Müşavir
info@toluenymm.com

İlgili Haberler
left
right
 
26 Aralık 2016 Pazartesi 17:52
Okunma: 6022
 
(0 Yorum Yapıldı)Yorumlar
<p>Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.</p>
 
Bu Kategorideki Diğer Haberler
Yazarlar
Yazarlar RSS Beslemesi
 
 
 
Tarihte Bugün
1584 - Karlstad, İsveç'te kent konumuna alındı.
1821 - James Monroe, ABD devlet başkanlığı görevine ikinci kez getirildi.
1836 - Samuel Colt ilk .34 kalibre altıpatlar (revolver) tabancanın seri üretimine başladı.
1890 - Meksika'daki kırsal yaşamı dile getiren macera romanlarıyla ünlü yazar B. Traven doğdu. Kimliğini açıklamayı reddeden ve gerçek adı asla öğrenilemeyen Traven'in kimliği hakkında kesin olarak bilinen tek şey romanlarının çoğunun Almanca olarak yazıldı
1912 - İtalyan Ordusu hava balonlarını askeri amaçlarla kullanan ilk ordu oldu. İtalyanlar bu hava taşıtlarını Türk savunma hatlarının gerisine keşif amacıyla gönderdiler.
1917 - Woodrow Wilson, ABD devlet başkanlığı görevine ikinci kez getirildi.
1918 - Bolşevikler, Rusya'nın başkentini Petrograd'tan Moskova'ya taşıdılar.
1920 - Türkiye Yeşilay Cemiyeti kuruldu.
1923 - Şile'de Rum Değirmenlik Mahallesi'nde çıkan yandında çoğu terk edilmiş yaklaşık 550 Rum, 200 Müslüman hanesi, 100 dükkân, 1 cami, 2 kilise ve bazı resmi binalar yandı. Toplam 1500 kişi yangın dolayısıyla evsiz kaldı.
1924 - Şevket Verlaci, Arnavutluk başbakanı oldu.
1924 - Halife Abdülmecit Efendi ailesiyle birlikte Türkiye'den ayrıldı.
1924 - İstanbul'da Maarif Müdürlüğü, Tevhid-i Tedrisat Kanunu gereğince medreselere el koydu.
1931 - Daniel Salamanca Urey, Bolivya devlet başkanlığına getirildi.
1933 - Büyük Buhran: ABD başkanı Franklin D. Roosevelt bütün bankaları kapattı ve finansal işlemleri durdurdu.
1933 - Almanya'da parlamento seçimlerinde naziler %44 çoğunluk sağladılar.
1942 - Okul bahçelerine patates, yerelması, fasulye gibi sebzeler dikilmeye başladı.
1946 - II. Dünya Savaşı'nda ortaya çıkan ve Sovyetler Birliği ile Doğu Avrupa ülkelerini simgeleyen Demirperde kavramı; ilk kez İngiltere Başbakanı Winston Churchill'in bir konuşmasında kullanıldı.
1950 - Eskişehir'de sel felaketi: 50 bin kişi açıkta kaldı, 2500 ev yıkıldı, 6 kişi boğuldu. Felaketzedelere Marshall Planı'ndan yardım geldi.
1951 - Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğü'nden ayrılan Muhsin Ertuğrul, özel bir tiyatro kurmaya karar verdiğini açıkladı. İstanbul Beyoğlu'nda Atlas Sineması'nın üst katında yer alması planlanan yeni tiyatronun adı Küçük Sahne olacak.
1952 - 74 Ticani'nin duruşmasına Ankara 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Tarikat Şeyhi Kemal Pilavoğlu, 1934 yılında mahkum olduktan sonra Ticaniliği bıraktığını söyledi.
1956 - ABD'de Yüksek Mahkeme diğer mahkemelerin okullardaki ırk ayrımcılığını yasaklamasını onayladı.
1966 - Boeing 707 tipi bir yolcu uçağı Fuji dağına düştü: 124 kişi öldü.
1969 - Ant dergisi'nde yayımlanan "İşgal Toprağı, Kurt Köpeği" başlıklı yazısından ötürü yargılanan Yaşar Kemal beraat etti.
1969 - Balıkesir'de Akbaşlak köyü muhtarı "aminli düğün tüzüğü" hazırladı ve mevlit okutmayan damatlara ceza kesileceğini açıkladı.
1971 - ABD'li 4 asker Ankara'da THKO örgütü mensuplarınca kaçırıldı. Bir duyum üzerine polisin üniversiteye düzenlediği baskında çatışma çıktı; Erdal Şener adlı öğrenci öldü, yaralananlar oldu. Kaçırılan askerler 8 Mart'ta serbest bırakıldı.
1971 - Kırıkhan'da Türkiye İşçi Partililere (TİP) saldırıldı, 3 kişi öldü, 23 kişi yaralandı. İlçede sokağa çıkma yasağı başlatıldı.
1971 - İstanbul'da Akbank'ın Selamiçeşme Şubesi silahlı 5 kişi tarafından soyuldu, soygun sanıklarından olduğu ileri sürülen Salman Kaya Bebek'te yakalandı.
1974 - Yom Kippur Savaşı: İsrail askerleri Süveyş Kanalı'nın batı yakasından çekildiler.
1977 - Türkan Şoray, Dünya Kadın Rejisörleri Festivali'nde Dönüş filmindeki başarısı nedeniyle Brüksel'de özel ödül aldı.
1978 - İstanbul İstinye'de yapılan 23. Balkan Kros Şampiyonası'nda Mehmet Yurdadön 12 bin metre, Sadık Salman 8 bin metre yarışmasında birinci oldular.
1979 - Uzay sondası Voyager 1, Jüpiter'in 172000 mil yakınından geçti.
1981 - İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesi yasadışı örgüt kurmak ve komünizm propagandası yapmak suçundan 7 TİP yöneticisini tutukladı.
1984 - İstanbul Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi, Papa'ya suikast düzenlemek suçundan Mehmet Ali Ağca hakkında açılan davada görevsizlik kararı verdi.
1986 - Yüce Divan tarafından iki yıl hapse mahkum edilen eski Devlet Bakanı İsmail Özdağlar'ın milletvekilliği TBMM Genel Kurulu'nda düşürüldü.
1986 - Son 42 yılın en yoğun kar yağışı altında kalan İstanbul'da hayat felce uğradı.
1991 - Irak, Körfez Savaşı esirlerini serbest bıraktı.
1993 - Savaş uçaklarının bombaladığı Muş'un Kızılsu Vadisi'ndeki kamptan kaçmak isteyen 60 PKK militanı, patlamaların şiddetiyle kopan çığın altında kalarak öldü.
1994 - Birleşmiş Milletler, Bosna'ya Türk askeri gönderilmesini kabul etti.
1999 - Çankırı Valisi Ayhan Çevik, bombalı saldırıda ağır yaralandı; koruma polisi ve iki lise öğrencisinin öldüğü saldırıyı yasadışı TİKKO örgütü üstlendi.
2000 - İnternet aracılığıyla uluslararası ün yapan Mahir Çağrı, Forbes Dergisi'nin en ünlü 100 kişisi arasına girdi.
2001 - Mekke'de Hac'da çıkan izdihamda 35 hacı adayı öldü.
 
Namaz Vakitleri
 
  • İmsak04:59
  • Güneş06:41
  • Öğlen13:09
  • İkindi16:36
  • Akşam19:15
  • Yatsı20:43
 
 
Anket
Denetim Hakkında Meslektaş ne kadar bilgili?
Çok Bilgili
Az Bilgili
Hiç bir fikri yok
 
 
Lig Puan Durumu
 
Takımlar
O
G
B
M
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
 
Şampiyonlar Ligi
 
UEFA Avrupa Ligi
 
Alt Lig
 
İktisadi Haber Ajansı Çözüm Ortağı
 
Arşiv
 
Süper Loto
31.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062224283446
 
On Numara
04.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu01102527293839404347484950515262646874757778
 
Sayısal Loto
02.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062931324445
 
Şans Topu
30.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu011030323403
 
Gazete Manşetleri
 
 
Kurumsal

İçerik

Denetim Gündemi

Denetim Haberleri

Teknoloji