T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
Sayı :29537098-010.06.01[39]-E.95093 09/09/2016
Konu :6736 sayılı Kanuna İlişkin Uygulama İç Genelgesi
ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA
Kızılırmak Mahallesi 1450.Sokak No:5 Çankaya/ANKARA
UYGULAMA İÇ GENELGESİ
SERİ NO: 2016/4
6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun 19/8/2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
6736 sayılı Kanunun uygulaması ile ilgili olarak 1 Seri No.lu Bazı Alacakların Yeniden
Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanun Genel Tebliği 23/8/2016 tarihli ve 29810 sayılı Mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanmış olup vergi dairelerince yapılacak iş ve işlemler aşağıda açıklanmıştır.
1- MÜKELLEFLERİN BAŞVURULARI ÜZERİNE YAPILACAK İŞLEMLER
6736 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen mükellefler yararlanmak istedikleri Kanun maddesine göre hazırlanmış ve yukarıda belirtilen Tebliğ ekinde yer alan dilekçe örnekleriyle ilgili vergi dairesine elden, posta yoluyla veya Başkanlığımız internet adresi "www.gib.gov.tr" üzerinden başvuru yapabileceklerdir. Söz konusu dilekçe örnekleri Başkanlığımız "www.gib.gov.tr." internet adresinde bulunmakta olup çıktı alınarak kullanılması da mümkündür.
Borçluların birden fazla vergi dairesine olan borçları için Kanundan yararlanma talebinde bulunmaları halinde her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvurmaları gerekmektedir.
6736 sayılı Kanun kapsamında kullanılmak üzere tanımlanan "Evrak Türleri", "Vergi Türleri" ve "Tahakkuk Türleri" vergi daireleri otomasyon sisteminde duyurulmuş olup vergi türleri (Ek-1) ve evrak türlerine (Ek-2) ilişkin liste ekte yer almaktadır.
Kanundan yararlanmak üzere başvuruda bulunan mükelleflere ilişkin gerekli işlemler derhal yapılacaktır.
Alınan dilekçelerin/bildirimlerin evrak kaydının, bu Kanun için tanımlanan ilgili evrak kodları kullanılarak yapılmasına dikkat edilecektir.
Yapılan başvuru üzerine vergi dairelerince, mükelleflerin 6736 sayılı Kanun kapsamına giren borçları tespit edilecektir. Tespit edilen borçlarla ilgili olarak "6736 SAYILI KANUNA GÖRE YAPILANDIRILAN BORCUN VERGİLENDİRME DÖNEMİ VE VERGİ TÜRÜNE
GÖRE DAĞILIMI" sistem tarafından yapılacaktır.
Mükelleflerin taksitlendirilen borç tutarlarını gösteren ve 6736 sayılı Kanunun hangi maddesine göre başvuru yapılmışsa o maddeye göre sistem tarafından düzenlenen "6736 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN KANUNA GÖRE HAZIRLANAN ÖDEME TABLOSU" tasdik edildikten sonra yukarıda belirtilen dağılım tablosu ile birlikte vergi dairesine veya bankaya ödemede bulunmak üzere mükellefe imza karşılığında verilecektir.
Ayrıca, motorlu taşıtlar vergisi tahakkuku her yıl Ocak ayının başında sistem tarafından araç sahibi adına veya taşıt hisseli ise maliklerden biri adına tek bir tahakkuk olarak otomatik verilmektedir. Bu nedenle birden fazla maliki olan taşıtlara ilişkin yapılacak başvurularda, ortakların talebi halinde ortakların hisseleri kesin olarak biliniyorsa taşıtın bağlı olduğu vergi dairesi müdürlüğünce her bir ortak adına hissesi oranına göre ödeme tabloları hazırlanarak borçlar yapılandırılabilecektir.
Posta ile yapılan başvuru üzerine, hazırlanan ödeme tabloları mükelleflere taahhütlü posta yoluyla tebliğ edilecektir.
Başkanlığımız internet adresi "www.gib.gov.tr" üzerinden motorlu taşıtlar vergisi ve/veya taşıtla ilişkili idari para cezaları için başvuru yapan mükelleflerin ödeme tabloları gerekli şartların bulunması koşulu ile başvuru anında sistem tarafından düzenlenmektedir.
Motorlu taşıtlar vergisi ve/veya taşıtla ilişkili idari para cezaları haricindeki borçlar için Başkanlığımız internet adresi üzerinden başvuru yapan mükelleflerin ödeme tabloları ise sistem tarafından düzenlenmemektedir.
İnternet ortamında yapılan ve sistem tarafından ödeme tablosu düzenlenemeyen başvurular vergi dairesi ekranlarına aktarılmaktadır. Vergi dairesine yapılan başvurular ile internet ortamında yapılan başvurular ilgili birim amirlerince merkezi sorgulama ekranlarından takip edilerek, gerekli işlemlerin vakit geçirilmeden ve titizlikle yapılması sağlanacaktır.
İnternet ortamında başvuru yapanların ödeme tabloları, "www.gib.gov.tr" internet adresi üzerinden görülebilecek olup, başvuru yapanların taleplerine bağlı olarak e-posta yoluyla veya taahhütlü posta ile gönderilecek ya da vergi dairesinden elden alınabilecektir.
Söz konusu ödeme tablosundaki taksitler, vergi daireleri veznelerine, vergi tahsilatına yetkili bankalara veya Başkanlığımız internet sitesindeki alan üzerinden Sanal POS aracılığı ile ödenebilecektir.
2- DAVA SAFHASINDA BULUNAN ALACAKLARA İLİŞKİN BAŞVURULAR ÜZERİNE VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIKLARINA BAĞLI VERGİ DAİRELERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER
6736 sayılı Kanunun uygulamasına ilişkin olarak, mükelleflerin Kanunun 3 üncü maddesinden yararlanmayı talep etmeleri üzerine, başvuru dilekçelerinin birer örneği hem ilgili mahkemeye hem de hukuk bürosuna gönderilecektir.
Hukuk bürosundan, mahkemelerce idareye tebliğ edilen bir karar olup olmadığının araştırılması ve varsa kararın bir örneğinin gönderilmesi istenecektir. Daha sonra mükellefin borçlarının anılan Kanunun 3 üncü maddesinin hangi fıkrası veya bendi kapsamında yapılandırılacağı tespit edilecektir.
Mahkemelerce vergi dairelerine gönderilen kararların bir örneği hukuk bürosuna gönderilecek olup bu kararlar üzerine hukuk büroları tarafından ilgili dava dosyaları kapatılacaktır.
3- MÜKELLEFİYET KAYDI OLMADIĞI HALDE MATRAH ARTIRIMINDA BULUNANLARIN MÜRACAATI ÜZERİNE YAPILACAK İŞLEMLER
Mükellefiyet kaydı olmadığı halde 6736 sayılı Kanun hükümlerine göre matrah artırımında bulunmak üzere müracaat edenlerin matrah artırımında bulunulan
vergi/vergilerden, gerekli kimlik tespiti yapıldıktan sonra, mükellefiyet tesis işlemleri müracaat tarihi itibariyle yapılacak ve gerekli tahakkuk ve yapılandırma işlemlerinin yapılmasından sonra açılış tarihi itibariyle kapatılacaktır.
Ancak, mükelleflerin talepte bulunmaları halinde matrah artırımıyla birlikte matrah artırdıkları dönem/dönemler itibariyle geçmişe yönelik olarak mükellefiyet tesis edilebilecektir.
Faaliyetlerine devam edeceklerini bildiren mükellefler hakkında ise, vergi daireleri işlem yönergesinde belirtilen şekilde yoklama ve diğer işlemler yerine getirilerek mükellefiyetin tesisi ve devamı sağlanacaktır.
Mükelleflerin 6736 sayılı Kanun ve ilgili Tebliğ kapsamında matrah artımında bulunulabilecek vergilerden herhangi birinden matrah artırımında bulunmaları halinde anılan Kanun ve ilgili Tebliğde zorunluluk getirilen haller dışında diğer vergilerden de matrah artırımında bulunmaları için mükellefler zorlanmayacaklardır.
4- TAHSİLİNDEN VAZGEÇİLEN ALACAKLAR İLE İLGİLİ İŞLEMLER
6736 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin ikinci fıkrasında, Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilmekte olan belli tutarın altındaki alacakların tahsilinden vazgeçilmesine yönelik hükümlere yer verilmiştir.
Anılan fıkra kapsamına;
- Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince 6183 sayılı Kanun kapsamında takipedilmekte olan,
- Vadesi 31/12/2011 tarihinden (bu tarih dahil) önce olan,
- Her bir alacak türü ve dönemi itibarıyla aslı 50 Türk lirasını aşmayan (bu asıllara bağlıfer'iler dahil),
- Aslı ödenmiş fer'i alacaklardan tutarı 100 Türk lirasını aşmayan,
- Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan
alacaklar girmektedir.
Başkanlığımız Bilgi İşlem Merkezince hazırlanan bir program vasıtasıyla anılan fıkra kapsamına giren alacakların terkin işlemleri yapılmakta olup, konu ile ilgili ayrıntılı açıklamalara ve terkin kapsamına giren vergi türü kodlarına e-VDO duyuru ekranlarında yer verilmiştir.
Bu alacakların tahsilinden vazgeçilmesine yönelik toplu terkin programı bir kereye mahsus olmak üzere çalıştırıldığından, çeşitli nedenlerle terkin edilemeyen alacakların terkin işlemleri terkin kapsamına giren vergi türü kodları ve konu ile ilgili yapılan diğer açıklamalar dikkate alınarak vergi daireleri tarafından yerine getirilecektir.
Öte yandan, 6183 sayılı Kanun kapsamında takip ve tahsil edilmek üzere vergi dairelerine gönderilen ve vadesi 31/12/2011 tarihinden (bu tarih dahil) önce olup, 50 TL ve altında kalan vergiler, vergi cezaları, kaynak kullanımı destekleme fonu alacakları, ecrimisiller, adli para cezaları, idari para cezaları, yiyecek bedelleri ve benzeri bütün alacaklardan henüz sisteme girişi yapılmamış olanlar için her bir alacak türü itibarıyla borçlunun adı, soyadı, T.C. kimlik numarası/vergi kimlik numarası, borcun dayanağı belgenin tarihi ve sayısı ile borç tutarının yer aldığı bir liste oluşturulacak ve her bir alacak türü için toplam tutar üzerinden "6736 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca terkin edilmek üzere toplu tahakkuk verilmiştir." açıklaması ile özel işlem numarasından tek tahakkuk verildikten sonra bu tahakkuk terkin edilecektir.
5- MUHASEBE KAYIT İŞLEMLERİ
6736 sayılı Kanun kapsamında tanımlanan;
- Yİ-ÜFE tutarı için "1073-6736 sayılı Kanun Kapsamında Yİ/ÜFE Tutarı" vergi türükodu, "05.3.4.12"muhasebe yardımcı hesap kodu,
- Katsayı tutarı için "1074-6736 sayılı Kanun Kapsamında Katsayı Tutarı" vergi türükodu, "05.3.4.13"muhasebe yardımcı hesap kodu,
- Geç Ödeme Zammı için "1075-6736 sayılı Kanun Kapsamında Geç Ödeme Zammı"vergi türü kodu, "05.3.4.11"muhasebe yardımcı hesap kodu,
- Kanunun 6/1-d maddesine göre beyan edilecek Özel Tüketim Vergisi için "9400-6736 sayılı Kanun Kapsamında Tahsil Olunan Özel Tüketim Vergileri" vergi türü kodu, "01.3.2.81" muhasebe yardımcı hesap kodu
kullanılacaktır.
Diğer vergi türlerinden yapılan tahakkuk ve/veya tahsilat işlemlerinde ise her bir vergi türünün ilgili olduğu mevcut yardımcı hesap kodları kullanılacaktır.
Ayrıca, kredi kartı tahsilatlarının muhasebeleştirilmesi ile ilgili işlemlerin 2011/5 Seri No.lu Uygulama İç Genelgesinde belirtilen açıklamalar doğrultusunda yapılması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesi ve Vergi Dairesi Başkanlıkları tarafından söz konusu Kanun kapsamında yapılan işlemlerin önemle takip edilmesi için gereğini rica ederim.
Mutlu AKIN Başkan a.
Gelir İdaresi Daire Başkanı
EKLER :
1- 6736 Sayılı Kanun Kapsamında Tanımlanan Evrak Türleri (EK-1)
2- 6736 Sayılı Kanun Kapsamında Tanımlanan Vergi Türleri ve Tahakkuk Türleri (EK-2)
DAĞITIM :
Vergi Dairesi Başkanlıklarına
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.