Dünkü yazımızda Katma Değer Vergisi'nde matrah artırımda bulunanların, sahte fatura kullanımı nedeniyle, vergi incelemesine alınmayacaklarını ve matrah artımında bulunmanın faydalarını anlatmıştık.
Bugün ülkemizde çok yaygın olan; SGK ve Maliye'ye bildirilen ücretler ile gerçek ücretlerin farklılığının, işverenlere doğurabileceği riskleri ortadan kaldıracak ücret stopajında artırım uygulamasını dikkatinize sunacağım.
Bilindiği üzere; ülkemizde vergiyi çalışan ve çalıştıran ödemektedir. Resmi rakamlara göre; kayıt dışı istihdam oranı yüzde 35'ler seviyelerindedir. Sosyal güvenlik kurumuna sigortalı olanların yaklaşık yüzde 44'ü de asgari ücret tutarı üzerinden sigortalı gösterilmektedir. İşverenler, ücret ödemeleri üzerindeki vergi ve SGK yükü nedeniyle, asgari rakamlardan SGK'ya ve vergi dairesine bildirimde bulunmakta, resmi rakamlar banka aracılığı ile gayri resmi rakam ise zarf usulü ile ödenmektedir.
Bu durumda olan işverenler için; kanun, olayın sadece Gelir (stopaj) Vergisi yönünü çözüme kavuşturmaktadır. Aşağıda anlatacağım şekilde Gelir (stopaj) Vergisi'ni artırmaları halinde, vergi incelemesine alınmayacaklardır.
Artırım oranları nelerdir?
Ücretli olarak çalışanlardan vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanların, beyan ettikleri ücret ödemelerine ilişkin gayrisafi tutarların yıllık toplamı üzerinden aşağıda belirtilen oranlarda Gelir (stopaj) Vergisi'ni artırmaları halinde, ilgili dönemlere ilişkin gelir (stopaj) vergisi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacaktır.
Püf noktaları!
Kanun hükmünden yararlanacak mükelleflerin; ihtirazi kayıtla vermiş oldukları beyannamelerinde yer alan ücret ödemelerine ilişkin gayrisafi tutarları yıllık toplama dahil edilecektir.
Kanun kapsamındaki yıllarda muhtasar beyanname yönünden değişik vergi dairelerinin mükellefi olanlardan matrah ve vergi artırımına ilişkin bildirim veya beyannamelerini elektronik ortamda veren mükellefler, söz konusu bildirim veya beyannamelerini en son mükellefiyetleri bulunan vergi dairelerine vermeleri gerekmektedir.
Mükellefler, söz konusu bildirim veya beyannamelerin kağıt ortamında verilmesi halinde ise, matrah veya vergi artırımında bulunmak istenilen ilgili yıllarda hangi vergi dairesinin mükellefi iseler, o vergi dairesine aynı esaslar çerçevesinde başvuracaklardır.
Kapsama giren yıllar için; muhtasar beyanname yönünden merkez veya şubeleri için ayrı ayrı mükellefiyetleri bulunan matrah ve vergi artırımından yararlanmak isteyen mükelleflerin, her bir şube için ayrı ayrı matrah ve vergi artırımında bulunmaları gerekmektedir.
Mükelleflerin, artırıma esas alınan ilgili yılların vergilendirme dönemlerinin tamamı için, artırımda bulunmaları gerekmektedir. Bir başka ifade ile, artırım vergilendirme dönemi itibariyle değil, ilgili yılın tamamında verilmiş olan beyanların toplamı üzerinden yıllık olarak yapılacaktır. Ancak, yıl bazında seçimlik hakları mevcuttur. Bu durumda vergi artırımı yapılan yıl için, ücretler yönünden inceleme ve tarhiyata muhatap olmayacaklardır.
Ayrıca, Gelir (stopaj) Vergisi artırımından yararlanılarak hesaplanan Gelir Vergisi'ne herhangi bir istisna ve indirim uygulanmayacaktır.
Matrah ve vergi artırımına ilişkin düzenlemeleri ana başlıkları itibariyle, siz değerli okuyucularımızın dikkatine sunmaya çalıştım. Konu oldukça geniş kapsamlı olup, Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı genel tebliğ bile 156 sayfadır. 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamındaki sorularınızı yukarıdaki mail adresime iletirseniz, cevaplamaya çalışırım.
Nedim Türkmen
Sözcü
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.