Mersin Bağımsız Denetçiler Derneğinin, Mersin Ticaret Odası işbirliği ile organize ettiği KGK Başkanı Seyit Ahmet Baş’ın katılımı ile gerçekleşen “Bağımsız Denetimdeki Gelişmeler ve Beklentiler” konulu seminere katıldım. Sunumun başlangıcında Bağımsız Denetimin Uluslararası boyutu hakkında Prof. Dr. Mehmet Özbilecikli bilgi verdi. Bu organizasyonu gerçekleştiren Mersin Bağımsız Denetçiler Derneğine başkan Harun Dumlu nezdinde dernek yönetim kurulu ve üyelerine şükranlarımı sunuyorum.
Arabası ile bu seyahati gerçekleştiren Nurettin Erdoğan ve bize eşlik eden Alime Etyemez Ağaç’a teşekkür ediyorum. Mersin Bağımsız Denetçiler Derneğine destek olmak ve mühürlerini almak üzere Mersin’e gelen Adana Bağımsız Denetçiler Derneği başkanı ve üyelerine de teşekkür ediyorum.
Sunumda öne çıkan konuların başında Uluslararası Finansal Raporlama Standardına göre hazırlanmış finansal raporların denetiminin sadece Kamu Yararını İlgilendiren Kuruluşlar için geçerli olduğu, Kamu Yararını İlgilendiren Kuruluşlar dışındaki şirketlerde ise Muhasebe Uygulama Genel Tebliğine göre düzenlenmiş finansal tabloların denetiminin yapılacağıdır.
2014 Yılı denetiminde Muhasebe Uygulama Genel Tebliği mevcut hali ile 2015 yılı ve sonrasında ise geliştirilmiş Muhasebe Uygulama Genel Tebliği yani Yerli Muhasebe Standartları uygulanacaktır.
KGK tarafından yetkilendirilen bağımsız denetçilerin yetkisi denetim yapıp yapmamasına bağlı kalmaksızın devam edeceği ancak sürekli eğitim kapsamında beş yılda bir denetim yapma, seminerlere katılma, denetim konusunda makale yazma ve belirli zaman diliminde eğitim faaliyetlerde bulunma zorunluluğu olacaktır.
Bireysel olarak denetim yapacak denetçilerin faaliyete başlamak için KGK’na herhangi bir bildirim yapmasına gerek yoktur. Bağımsız denetçi şirketlerle yaptığı sözleşmeleri eybis üzerinden KGK’na bildirecektir. Bireysel denetime yasal olarak izin verilse de fiili olarak pek mümkün görünmemektedir. İhtiyari olarak yapılan ve kapasite olarak küçük işletmelerde tek başına denetim mümkünken, denetçinin denetim süresinin yılık 2400 saatle sınırlı olması ve kapasite olarak büyük işletmelerde en az üç kişilik ekiple denetimi gerçekleştirmesi mümkündür. Denetim kuruluşlarının ise denetime başlamadan önce denetim bürolarının denetime uygun olup olmadığı kurum tarafından denetlenecek ve uygun bulunanlara yetki verilecektir. Bağımsız Denetçiler ve Bağımsız Denetim Kuruluşları denetçi dışında denetçi yardımcıları da çalıştırabilecektir. Bağımsız denetçiler her türlü yaptıkları denetimle ilgili bilgileri kuruma bildirmek zorundadır.
Zorunlu denetimler dışında ihtiyari denetimlerin daha yaygın olacağı anlaşılmaktadır. Bu konuda kurum çeşitli kurumlarla ikili ilişkilerle bağımsız denetim yapılması için gayret gösterecektir. Örneğin ihalelerde mutlaka bağımsız denetim raporunun aranması gibi. Kurum yetkilileri denetim konusunda şirketleşmeyi teşvik ettiklerini hatta mevcut şirketlerin birleşerek güçlü bağımsız denetim şirketi oluşturmalarını arzu ettiklerini beyan etmiştir.
KGK Başkanı Seyit Ahmet Baş IFIAR’la yapılan işbirliği ve yapılan telif hakları konusunda bilgi sundu. Bağımsız denetçilerin IFIAR üyesi olduğunu ve düzenledikleri raporların uluslararası geçerliliği olduğunu belirtti.
İleriki aşamada Bilgi Sistemleri Standardı yayınlanacak. Bağımsız denetçi denetim raporu ile birlikte bilgileri aldığı bilgi sisteminin doğru bilgiler sunduğu konusunda yetkili ise kendi yetkili değilse yetkisi olan kuruluşunun raporunu sunmak zorunda olacak.
Yine 15 yıl üzeri mesleki tecrübeye sahip meslek mensupları 31.12.2014 tarihine kadar KGK tarafından yetkilendirilen üniversitelere kayıtlarını yapmak şartıyla eğitimlerini 31.12.2015 tarihine kadar tamamlayabilecektir. 15 yılın altında mesleki tecrübesi olan meslek mensupları bu süreyi bekleyerek uygulamalı mesleki eğitimden muaf olabileceklerdir.
2015 yılı için bir değişiklik olmazsa KGK tarafından bağımsız denetçi sınavlarının Mart/2015 ve Eylül/2015 aylarında yapılması planlanmaktadır.
Soru cevap kısmında bir bağımsız denetçinin meslek unvanı ile birlikte bağımsız denetçi unvanını kullandığı için oda tarafından disipline sevk edildiğini söylemesi üzerine KGK Başkanı Seyit Ahmet Baş Türmob ve Odaların kendilerini yeni yeni anladığını belirterek “Biz Türkiye’de bağımsız denetimi meslek mensupları temelinde inşa ettik. Oysa Avrupa Birliği kriterlerinde meslek mensubu olma şartının bulunmayıp sadece ilgili üniversiteleri bitirme şartı vardır.” dedi. İlaveten Türmob ve Odaların öne sürdüğü denetim zaten 3568 sayılı yasada meslek mensuplarına verilmiştir iddiasının Türmob ve Odaların olayı kavrayamadıklarının göstergesi olduğunu belirtti. Türmob ve Odaların meslek mensuplarını bu konuda desteklemeleri gerektiğini söyledi. Hem bağımsız denetçilik bir meslek değildir mesleğin bir başka alanıdır diyorlar hem de meslek mensuplarına set çekiyorlar bu doğru değildir ifadesinde bulundu.
Bu konuda son söz olarak “Madem 3568 sayılı yasada denetim vardı ve siz denetim yaptınız da elinizden mi aldık.” İfadesini kullanarak Türmob ve Odaların bu konudaki çelişkilerini net olarak ortaya koydu.
İSMET ARGIN
BAĞIMSIZ DENETÇİ
ismetargin@gmail.com
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.