Elektronik Tebligat, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 456 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği hükümlerine göre tebliği gereken belgelerin, E-Tebligat sistemi ile mükelleflerin elektronik adreslerine tebliğ edilmesidir. Bu tebliğ fiziki ortamda yapılan tebligat ile aynı sonucu doğurmaktadır.
E-Tebligat uygulaması 1 Nisan 2016 (29/12/2015 tarihli ve 29577 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 467 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile söz konusu tarih değiştirilmiştir.) tarihinden itibaren başlayacaktır. Ancak, bu tarihten önce E-Tebligat sistemini kullanmak için bildirimde bulunan mükelleflerimize 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren elektronik tebligat yapılabilecektir.
E-Tebligat sistemine dahil olmak zorunda olan mükellefler, süresinde bildirimde bulunmaz ise Vergi Usul Kanununun Mükerrer 355. maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası ile cezalandırılır.
Bu mükellefler re'sen oluşturulan internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi tebliğ edilerek E-Tebligat gönderimi başlatılır.
213 Sayılı V.U.K. Mükerrer 355/1-2 Maddesi gereğince 456 ve 457 seri nolu V.U.K. genel tebliğ ile elektronik tebligat sistemine dahil olma zorunluluğu bulunduğu halde, bu zorunluluğa uyulmaması halinde, ilgili ceza ile alakalı hadleri ve gönderilen Ceza İhbarnamesi örneğini aşağıya veriyorum...
1-Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 1.370,00 TL.
2-İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 690,00 TL.
Elektronik tebligat adresi başvuru formunda bulunan, cep telefonu kısa mesaj servisi veya e posta bilgilendirme tercihlerinden herhangi birisi ya da aynı anda her ikisi de seçilebilecek.
Mağduriyet yaşanmaması için her iki bilgilendirme yolunun birlikte tercih edilmesi yararınıza olacaktır.
Selahattin İPEK
Bağımsız Denetçi
bdselahattinipek@gmail.com
e-Tebligat
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.