Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.
Tasarıyla, emekli ikramiyesine esas hizmet süresinin hesabındaki 30 yıllık üst sınırın Anayasa Mahkemesince iptali üzerine ortaya çıkan sorunun giderilmesi amacıyla düzenleme yapılıyor.
Anayasa Mahkemesi iptal kararından önce aylık bağlananlar ile emekli ikramiyesini almadan vefat edenlerin dul ve yetimlerine 30 yıllık hizmet yılından fazla süreler için emekli ikramiye ödemesi yapılmaması nedeniyle ortaya çıkan yargısal ihtilafların çözüme kavuşturulması amaçlanıyor.
BİR YIL İÇERİSİNDE BAŞVURUDA BULUNMAK ŞARTIYLA
Buna göre, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce 30 yıldan fazla emekli ikramiyesine müstehak hizmet süreleri bulunmasına rağmen, 30 tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenlere, 30 yılı aşan her tam hizmet yılı için, görevlerinden ayrıldıkları tarihteki emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden aylıklarının başlangıç tarihindeki katsayılar ve emekli ikramiyesi ödenmesine esas hükümler dikkat alınarak tahakkuk ettirilecek emekli ikramiyesinin, kendilerinin veya hak sahiplerinin yasanın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden bir yıl içerisinde başvuruda bulunmaları şartıyla, 7 bin 500 Türk Lirasına kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren üç ay içerisinde, varsa kalan kısmı ise ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte takip eden yılın aynı ayı içerisinde ödenecek.
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce başvuru yapıp dava açmamış olanların başvuruları, yasanın yürürlüğe girdiği tarihte yapılmış sayılacak.
TUTAR YENİ HESAPLAMAYA GÖRE ÖDENECEK
Görülmekte olan davalarda ayrıca bir başvuru şartı aranmaksızın, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde dava öncesi yapılan idari başvuru tarihinden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte hesaplanacak tutar yeni hesaplamaya göre ödenecek. Mahkemelerce, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış davalarda, davanın konusuz kalması sebebiyle karar verilmesine yer olmadığına karar verilecek.
DÜZENLEMEDEN ÖNCEKİ İTİRAZ VE TEMYİZ BAŞVURULARI
Yargılama giderleri idare üzerinde bırakılacak ve vekalet ücretinin dörtte birine hükmedilecek. Ayrıca, ilk derece mahkemelerince verilen kararlar hakkında Sosyal Güvenlik Kurumunca kanun yollarına başvurulmayacak ve düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan itiraz veya temyiz başvurularından vazgeçilmiş sayılacak.
AA
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.
İşçi çalıştırana yeni teşvik
Bakan Ağbal açıkladı! Kurumlar vergisinde indirim geliyor...Maliye Bakanı Naci Ağbal, özel sektörün önünde büyük engel olan kurumlar vergisi başta olmak üzere gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Alan bir yıl satamayacakHükümet yabancılara gayrimenkul satışında sağlanan kolaylıklara itiraz ve eleştirileri dikkate alarak iki yeni hüküm daha ekledi. KDV’siz gayrimenkul alma hakkı olan yabancılar, bu mülkleri bir yıl süreyle satamayacak. Mülkleri bir yıldan önce elinden çıkaranlar KDV muafiyetinden yararlanama-yacak. Diğer düzenlemeyle, yabancılara tanınan haklar yurtdışında yaşayan Türklere de getiriliyor.
Ağbal: Varlık Barışı İçin Sıradışı Bir Kampanya Yapacağız
Sicili Temiz Sürücülerin Primi 400 TL'ye İnecek
Kart borcunda faizin iki yüzüÖdenemeyen kredi kartı borcu, kart üzerinde taksitlendirilirse borcun üzerine yüzde 2 civarında aylık faiz yükü biniyor. Bu borçları yüzde 1.15 civarında olan tüketici kredisine yönlendirecek yeni bir yasal düzenleme hem bankaların hem kart sahiplerinin işini kolaylaştırır.
İŞVERENLERE DEVLETİMİZDEN BİR MÜJDE DAHA !!
2017 SONUNA KADAR İŞE BAŞLATTIKLARI PERSONEL İÇİN SİGORTA PRİMİ, GELİR VERGİSİ VE DAMGA VERGİSİ ÖDEMEYECEKLER....
Ar-Ge Faaliyetine Vergi İndirimiBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının, “A-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği”, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Esnafın İşsizlik Fonu Uygulaması Başlıyor! Ayda 35 TL Kesilecek...
Gelir Testi Kalkıyor Borçlar Da SilinebilecekMeclis'e sunulan son tasarı genel sağlık sigortasında kafa karışıklarının önüne geçecek. Tasarıda uygulamanın tamamen kaldırılmasına yönelik de bir hüküm bulunuyor. Bu yolla borçların da silinmesi mümkün olacak.
Aylık 666 lira destek! 1 Şubat’tan sonrası için geçerli....Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istihdam seferberliği çağrısının ardından teşvik düğmesine basıldı. 687 sayılı KHK ile yıl sonuna kadar işe alınacak her yeni işçi için aylık 666 lira prim, 106 lira da vergi desteği verilecek. Böylece bir işçinin işverene maliyeti 2 bin 88’den bin 314 liraya inecek
Zorunlu Sağlık Primi 53 Liraya Düşüyor ZORUNLU olarak genel sağlık sigortalı (GSS) olan 2.3 milyon kişinin aylık primleri 53 liraya düşürülüyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne dün gönderilen yasa teklifine göre, ailede kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların primlerini devlet karşılayacak. Bunun dışında kalanlar için de yeni düzenleme geçerli olacak.
Sigortasız İşçi Çalıştıranlara Uygulanan Müeyyide Düşürülüyor.
Bankanı Seç Paranı Al
Vergi indiriminden kimler yararlanacak?HEMEN herkes için 2016 ‘vergi yoğun’ bir yıldı. Şahıslar da, işletmeler de geçmişte süresinde ödeyemediği vergiler için yapılandırmaya başvurdu. Aylık 1,40 gecikme zammı oranı yerine ÜFE oranları üzerinden daha düşük maliyetle, üç yıla kadar borçlarını taksitlendirdi. Veya geçmiş beş yıla yönelik vergi incelemesine tabi olmama hakkından ‘matrah artırımı’ yoluyla yararlandı.
E-fatura ile 500 milyon liralık tasarruf!Şirket işlemlerini hızlandırarak bir nevi şirketlere rahatlık veren e-fatura sistemi tam gaz devam ediyor. E-fatura kullanımının 2017'de 100 bini aşacağı tahmin ediliyor. E-fatura şirketlerin 5 bin liralık noter masrafını ortadan kaldırırken, e-defter uygulaması da ülke ekonomisine 500 milyon liralık tasarruf ettiriyor.
Tapu harçlarına indirim geliyor
Vergi borçları yeniden düzenlenmeli

Kapıcı ve hizmetli çalıştıranlar dikkat!
52, 53, 54 ve 55 Nolu Belge Türlerinde Değişiklik Yapıldı
Vergi indiriminde yeni şart!

Kısa çalışma ödeneği üç ay uzayacak mı?
KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU İLE İLGİLİ ÖZELGE ÖZETLERİ
PERAKENDE TİCARETTE UYGULANACAK İLKE VE KURALLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
Piyasada kredi kartına nakit verilmesinin mali sonuçları
Değer artış kazançları tespitinde takdir komisyonları tarafından yapılan hatalı işlemler


