Bankacılık/Finans, sigorta, perakende, sağlık, konaklama vb. birçok sektör ana faaliyetlerine odaklanıp hizmet kalitelerini arttırmak amacıyla özellikle bilişim ve yazılım, güvenlik, taşıma ve ulaşım, iletişim ve haberleşme gibi ana faaliyetlerini gerçekleştirmelerini destekleyecek yan faaliyetleri kendileri üretmek yerine dışarıdan satın almaktadırlar. Destek hizmetleri olarak ifade edilen bu hizmetlerin satın alındığı işletmelerin kontrollerine yönelik güvence raporu edinilmesi hem hizmet satın alan işletme için hem de hizmeti veren işletme için önem arz etmektedir. Hizmet satın alan işletme, satın aldığı hizmetin kontrollerine yönelik güvence elde ederken, hizmet satan işletme müşteri portföyünü genişletmekte ve kaliteli hizmet sunmanın garantisini vermektedir.
Bu bağlamda, söz konusu güvence raporunun hazırlanmasında gerek bağımsız denetçiler gerekse denetim firmaları büyük paya sahiptirler. Destek hizmet kuruluşlarındaki kontrollere yönelik güvence raporlarının hazırlanmasında temel olan 17 Ocak 2015 tarihli Kamu Gözetim Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu tarafından yayınlanarak yürürlüğe giren “GDS 3402 Destek Hizmet Kuruluşlarındaki Kontrollere Yönelik Güvence Raporları Standardı’na” ilişkin farkındalığın tüm meslek mensuplarınca yaratılması bu piyasanın genişlemesi açısından son derece önemlidir. Türkiye’de dört büyük denetim firması tarafından bilinen ve çeşitli isimler altında uygulanan bu standardın diğer denetim firmalarınca ve denetçilerce de gerçekleştirilmesi olmayacak bir durum değildir. Bunun için iş yoğunluğu hengâmesinden vakit buldukça yeni düzenlemelerin takip edilerek, sadece bağımsız denetim değil güvence denetimi alanının da faaliyet konuları içerisine alınabilmesi iş potansiyelini arttırabilecektir. Elbette bu sadece denetçiler veya denetim firmalarınca gerçekleştirilecek bir olay olmayıp ilgili kurum ve kuruluşların da bu konuda hassas davranması ve pastayı bölüştürmesi gerekmektedir.
Çalışmanın diğer iki parçasını destek hizmeti alan ve veren işletmeler tamamlamakta olup, söz konusu çalışma bu üçayak üzerinde gerçekleştirilmektedir.
Her bir tarafın standart ile ilgili farkındalık düzeyi, bu farkındalığa etki eden faktörler, destek hizmet faaliyetlerinin denetimindeki tercih (firma iç denetçileri, bağımsız dış denetçiler), söz konusu standardın Türkiye’de uygulanabilirliğini ve güvence denetim talebini etkileyen faktörler ile ilgili hususlara ulaşılmak üzere birçok çalışmalar yapılmaktadır.
Sayın Bağımsız Denetçi;
DANIŞMAN: PROF. DR. ENGİN DİNÇ
Karadeniz Teknik Üniversitesi
İlgili çalışmaya ulaşmak için tıklayınız...
https://drive.google.com/open?id=1WPk4tk5jI9_wUk8MQbWxKFdoZCsykyPWElTtdV-w4rU
Esra ATABAY
2015-08-17 18:36:40
Haberin altındaki linkte yer alan anket formuna cevap vermeniz doktora çalışmamın tamamlanması ve bağımsız denetçiler açısından yeni bir denetim türü olan güvence denetimine ilişkin farkındalık yaratması açısından son derece önemlidir. İlgi göstermenizi rica ederim. Katılım sağlayarak çalışmaya destek verirseniz çok memnun olurum.