Vergi borçları yeniden düzenlenmeli

Ana Sayfa » Ekonomi » İş Akdi Feshedilen İşçiye Ödenecek Kıdem Ve İhbar Tazminatları Ne Zaman Gider Yazılabilir?

İş Akdi Feshedilen İşçiye Ödenecek Kıdem Ve İhbar Tazminatları Ne Zaman Gider Yazılabilir?

"her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır"

 
 
İş Akdi Feshedilen İşçiye Ödenecek Kıdem Ve İhbar Tazminatları Ne Zaman Gider Yazılabilir?

Uygulamada sıkça karşılaşılan ve tereddüt edilen konulardan birisi de, iş akdi feshedilen işçiye ödenecek olan kıdem ve ihbar tazminatlarının GVK ve KVK yönünden gider yazılacağı dönemle ilgilidir. Söz konusu tazminatların erken gider yazılması, mükellefleri vergi ziyaı ve vergi ziyaı cezası ile karşı karşıya bırakabilecektir. Bu nedenle, kıdem ve ihbar tazminatlarının gider yazılacağı dönemin doğru ve kesin olarak tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır. 

1) Yasal Düzenleme ve Genel Olarak Tazminatların Gider Yazılma Şartları

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6. maddesinde, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun 37. maddesinde ticari kazanç "her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır" şeklinde tanımlanmış, 40. maddesinde ise safi kazancın tespitinde indirilecek giderler sayılmıştır. Bu giderler arasında, zarar, ziyan ve tazminatlar da bulunmaktadır. Zarar, ziyan ve tazminatlarla ilgili genel bir düzenleme niteliğinde olan hüküm, GVK.nın 40. maddesinin (3) no.lu bendinde yer almaktadır. Söz konusu 40. maddenin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde, işle ilgili olmak şartıyla, mukavelenameye, ilama veya kanun emrine istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatların ticari kazancın tespitinde gider olarak indirileceği  hükme bağlanmıştır.

Zarar, ziyan ve tazminat ödemelerinin GVK ve KVK yönünden gider olarak dikkate alınabilmesi için,

- İşle İlgili Olması

- Mukavelenameye, ilama veya kanun emrine dayanması,

- Ödenmiş olması

- İşletme sahibinin şahsi kusurundan kaynaklanmamış olması (işletme sahibinin suçlarından doğan tazminatlar GVK.nın 41/6. maddesine göre gider kabul edilmeyen ödeme olarak değerlendirilmektedir.)

gerekmektedir.

2) Kıdem ve İhbar Tazminatları Hangi Dönemde Gider Yazılabilir?

İncelenmesinden de fark edileceği üzere, kıdem ve ihbar tazminatlarının gider kaydı konusunda Gelir Vergisi Kanununun 40. maddesinde özel bir düzenleme bulunmamaktadır.  Bu nedenle, kıdem ve ihbar tazminatlarının da, Gelir Vergisi Kanununun 40. maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi çerçevesinde değerlendirilmesi gerekmektedir.

Buna göre, kıdem ve ihbar tazminatlarının GVK ve KVK bakımından safi gelir/kazancın tespitinde indirilecek gider olarak dikkate alınabilmesi için,

- İş Kanununa göre işçinin kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanması ve

- Hak edilen bu tazminatlarında işçiye ödenmiş olması

gerekmektedir.

Gelir Vergisi Kanununun 40. maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bent hükmünde "ödenen" ifadesi yer aldığından, tahakkuk etmiş olsa da ödenmemiş kıdem ve ihbar tazminatlarının gider yazılması kanunen mümkün değildir. Dolayısıyla, iş akdinin feshedilmesi nedeniyle işçilere ödenecek kıdem ve ihbar tazminatlarının ödemenin yapıldığı dönemde safi gelirin/kurum kazancının tespitinde indirilecek gider olarak dikkate alınması gerekmektedir.

Bu konuda Maliye Bakanlığı da aynı görüşte olup, verdiği yeni tarihli bir özelgede,

"Kıdem ve ihbar tazminatının kurum kazancının tespitinde gider olarak indirilebilmesi için İş Kanununa göre işçinin kıdem tazminatına hak kazanması ve hak edilen kıdem tazminatının da işçiye ödenmiş olması gerekir. Tahakkuk etmiş olsa da ödenmemiş kıdem tazminatının gider yazılması mümkün değildir. Bu nedenle,  iş akdinin feshedilmesi nedeniyle ödenecek kıdem ve ihbar tazminatlarının, ödemenin yapıldığı dönemde kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır."

şeklinde görüş bildirmiştir (MB. GİB. İzmir VDB.nin 20.3.2015 tarihli ve 84098128-120.01.02.07[40-2013-3]-143 sayılı özelgesi).

3) Kıdem ve İhbar Tazminatlarının Çek ve Senetle Ödendiği Durumlarda, Ödeme Yapılmış Sayılır Mı? Hemen Gider Yazılabilir Mi?  

Uygulamada, iş sözleşmeleri feshedilen işçilere hesaplanan kıdem ve ihbar tazminatlarının bir bölümü ya da tamamı için ileriki tarihli çek veya senet verilmektedir. Bu durumda, kıdem ve ihbar tazminatlarının çek veya senetle ödendiği durumlarda, Kanunda yer alan ödenme şartının gerçekleşmiş sayılıp sayılmayacağı ve gider yazılacağı dönem konusunda da tereddütler bulunmaktadır.

Yukarıda da ifade edildiği üzere, kıdem ve ihbar tazminatlarının safi gelir/kurum kazancının tespitinde gider olarak indirilebilmesi için, İş Kanununa göre işçinin bu tazminatlara hak kazanması ve hak edilen kıdem tazminatlarının da işçiye ödenmiş olması gerekmektedir. Tahakkuk etmiş olsa da ödenmemiş kıdem tazminatının gider yazılması mümkün değildir.

Dolayısıyla, kıdem ve ihbar tazminatlarının çek veya senetle ödendiği durumlarda, söz konusu tazminatlar çek veya senedin verildiği tarihte değil, çekin üzerinde yazılı olan tarih veya senedin vade tarihi itibariyle (tabi ödenmiş olması koşuluyla) GVK ve KVK yönünden gider olarak dikkate alınabilecektir. Maliye Bakanlığı, GVK ve KVK yönünden, söz konusu tazminatlar için çek ve senet verilmesini, gider yazma bakımından "ödeme" olarak kabul etmemektedir. Dolayısıyla, gider yazılacak dönemin tespitinde, çek veya senedin verildiği tarih değil,  fiilen ödemenin gerçekleştiği tarih esas alınacaktır.

 Konu ile ilgili olarak verilen bir özelgede de,

"Şirketiniz tarafından senedin vade tarihinde ödenecek kıdem tazminat tutarlarının, ödemenin yapıldığı vade tarihi itibariyle kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılması gerekmektedir."

şeklinde görüş bildirilmiştir (MB.GİB. İstanbul VDB.nin 23.2.102 tarihli ve B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 6-719 sayılı özelgesi).

Saygılarımla.

 Tarih                 : 17.06.2015

 

                                                                                                           Abdullah TOLU                                                                                                                                       Yeminli Mali Müşavir

 
 
17 Haziran 2015 Çarşamba 08:36
Okunma: 7042
 
(0 Yorum Yapıldı)Yorumlar
<p>Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.</p>
 
Bu Kategorideki Diğer Haberler
Yazarlar
Yazarlar RSS Beslemesi
 
 
 
Tarihte Bugün
1381 - Wat Tyler öncülüğündeki köylü isyancılar Londra'yı basarak hükümet binalarını ateşe verdi, hapishaneleri boşalttı ve zenginlerle yargıçların kafalarını uçurdu.
1550 - Mimar Sinan'ın eseri Süleymaniye Camii'nin temeli atıldı.
1859 - Erzurum'daki şiddetli depremde, kentin yarısından fazlası hasar gördü ve 3 bin kişi öldü.
1872 - Namık Kemal, İbret Gazetesi'ni yayımladı. Bu fikir gazetesi, 27 gün sonra kapatıldı.
1878 - Berlin Kongresi toplandı.
1891 - İstanbul Arkeoloji Müzesi ziyarete açıldı.
1921 - Mustafa Kemal, Ankara'ya gelen Fransa Temsilcisi Franklin Bouillion ile görüştü.
1928 - Türkiye Cumhuriyeti ile Düyunu Umumiye (Osmanlı borçları) alacaklıları arasında sözleşme imzalandı.
1946 - Üniversitelere özerklik veren 4936 sayılı kanun kabul edildi.
1952 - Fikir İşçileri Kanunu kabul edildi.
1961 - Federal Almanya'ya işçi gönderilmesinin esaslarını düzenleyen protokol imzalandı. İlk işçi kafilesi, 24 Haziran'da trenle yola çıktı.
1963 - 1459 Harp Okulu öğrencisinin yargılanmasına başlandı.
1969 - Irak hava kuvvetlerine ait iki jet uçağı yanlışlıkla Hakkari'yi bombaladı.
1971 - Kültür Bakanlığı kuruldu. Bakanlığa Talat Halman atandı.
1991 - Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında pasaport uygulaması kaldırıldı.
1993 - Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanı seçilmesiyle boşalan DYP genel başkanlığına Tansu Çiller seçildi.
1993 - Kim Campell, Kanada'nın ilk kadın başbakanı seçildi.
1996 - Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, Habitat II. Kent Zirvesi'ne katılmak üzere İstanbul'a geldi.
2000 - Papa II. Jean Paul'e suikast girişiminden İtalya'da cezaevinde yatan Mehmet Ali Ağca, Türkiye'ye iade edildi.
2002 - Afganistan'da geleneksel Meclis "Loya Jirga" toplanarak, geçici hükümet başkanı olarak Hamid Karzai'yi seçti.
2006 - MacGyver adlı Amerikan dizisinin 6. sezon DVD'si çıktı.
2009 - İran Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları açıklandı. Seçimi Mahmud Ahmedinejad kazandı. Sonuçlar açıklanır açıklanmaz ülkede protesto gösterileri başladı. Kısa süre sonra isyana dönüştü.
 
Namaz Vakitleri
 
  • İmsak04:59
  • Güneş06:41
  • Öğlen13:09
  • İkindi16:36
  • Akşam19:15
  • Yatsı20:43
 
 
Anket
Denetim Hakkında Meslektaş ne kadar bilgili?
Çok Bilgili
Az Bilgili
Hiç bir fikri yok
 
 
Lig Puan Durumu
 
Takımlar
O
G
B
M
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
 
Şampiyonlar Ligi
 
UEFA Avrupa Ligi
 
Alt Lig
 
İktisadi Haber Ajansı Çözüm Ortağı
 
Arşiv
 
Süper Loto
31.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062224283446
 
On Numara
04.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu01102527293839404347484950515262646874757778
 
Sayısal Loto
02.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062931324445
 
Şans Topu
30.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu011030323403
 
Gazete Manşetleri
 
 
Kurumsal

İçerik

Denetim Gündemi

Denetim Haberleri

Teknoloji