25.11.2016 tarihli ve 29899 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2016/9542 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, mal teslimi ve hizmet ifalarına uygulanacak KDV oranlarının belirlendiği ANA KARARNAME olan 2007/13033 sayılı Kararnamede bazı değişiklikler yapılmıştır.
2016/9542 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, KDV oranı değiştirilen mal teslimi ve hizmet ifalarına ilişkin açıklamalarımız aşağıdadır.
1) ŞAL VE EŞARPLAR İLE KIYMETLİ TAŞ VE MADENLERDEN İMAL EDİLENLER HARİÇ FERMUAR, ÇITÇIT, DÜĞME, KOPÇA, BONCUK VE BENZERLERİNİN TESLİMİNDE KDV ORANI % 18’DEN % 8’E İNDİRİLDİ
2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karara ekli (II) sayılı listenin “B) DİĞER MAL VE HİZMETLER” bölümünün 5. sırası;
"5- Yukarıdaki 4 numaralı sırada yazılı mensucat, vatka, keçe ve dantela, kordela, kordon ve işlemelerden mamul; iç ve dış giyim eşyası (şapka, kravat, kaşkol, kemer, çorap, eldiven vb. dahil), havlu, bornoz, perde, çarşaf, yastık, yorgan, battaniye, uyku tulumu, her türlü kılıf ve örtüler ile bunların benzeri ev tekstil ürünleri (taşıtlarda kullanılanlar dahil) (yataklar hariç)"
şeklinde iken, 2016/9542 sayılı Kararname ile,
"5- Yukarıdaki 4 numaralı sırada yazılı mensucat, vatka, keçe ve dantela, kordela, kordon ve işlemelerden mamul; iç ve dış giyim eşyası (şapka, kravat, kaşkol, şal, eşarp, kemer, çorap, eldiven vb. dahil), omuz vatkası, astar, apolet, ilikleme tertibatı, cep, kol, yaka, rozet ve fırfır ile bunların benzerleri, havlu, bornoz, perde, çarşaf, yastık, yorgan, battaniye, uyku tulumu, her türlü kılıf ve örtüler ile bunların benzeri ev tekstil ürünleri (taşıtlarda kullanılanlar dahil) (yataklar hariç) ile kıymetli taş ve madenler hariç her nevi maddeden mamul fermuar, çıtçıt, düğme, kopça, boncuk ve benzerleri"
şeklinde değiştirilmiş olup, yapılan bu değişiklik 25 KASIM 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu değişikliğin incelenmesinden de fark edileceği üzere, söz konusu 5. sıraya,
- Omuz vatkası, astar, apolet, ilikleme tertibatı, cep, kol, yaka, rozet ve fırfır ile bunların benzerleri,
- Kıymetli taş ve madenler hariç her nevi maddeden mamul fermuar, çıtçıt, düğme, kopça, boncuk ve benzerleri
ibareleri eklenerek, bu mal ve malzemelerin tesliminde KDV oranı 25 KASIM 2016 tarihinden itibaren % 18'den % 8'e indirilmiştir.
2) FASON OLARAK YAPILAN DERİ VE SAYA İŞLERİNDE KDV ORANI % 18'DEN % 8'E İNDİRİLDİ
2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karara ekli (II) sayılı listenin “B) DİĞER MAL VE HİZMETLER” bölümünün 10. sırası;
"10- Fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işleri"
şeklinde iken, 2016/9542 sayılı Kararname ile,
“10- Fason olarak yapılan tekstil, konfeksiyon, deri ve saya işleri”
şeklinde değiştirilmiş olup, yapılan bu değişiklik 25 KASIM 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
Buna göre, fason olarak yapılan deri ve saya işlerinde KDV oranı, 25 KASIM 2016 tarihinden itibaren % 18’den % 8’e indirilmiştir.
3) DOKTORLARIN ŞİRKET KURARAK FATURA KARŞILIĞI ÖZEL HASTANELERE VERDİKLERİ HEKİMLİK, TEŞHİS, TEDAVİ VE REHABİLİTASYON HİZMETLERİNDE KDV ORANI % 18'DEN % 8'E İNDİRİLDİ
2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karara ekli (II) sayılı listenin “B) DİĞER MAL VE HİZMETLER” bölümünün 21. sırası;
"21- İlgili Bakanlıklar ya da kanunlarla izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından yerine getirilen insan veya hayvan sağlığına yönelik koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri (hayvan ırkının ıslahına yönelik hizmetler dahil), ambulans hizmetleri"
şeklinde iken, 2016/9542 sayılı Kararname ile,
"21- İlgili Bakanlıklar ya da kanunlarla izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından yerine getirilen insan veya hayvan sağlığına yönelik koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri (hayvan ırkının ıslahına yönelik hizmetler dahil) ile bu hizmetleri ifa edenlere hekimlerce veya hekimler vasıtasıyla verilen hizmetler, ambulans hizmetleri"
şeklinde değiştirilmiş olup, yapılan bu değişiklik 25 KASIM 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
Yapılan bu değişiklik ile, özel hastanelere doktorların şirket kurarak dışarıdan verdikleri koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinde yaşanan iki boyutlu KDV probleminden birisi çözümlenmiş oldu. Bu şekilde verilen koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri olmasına rağmen, Maliye Bakanlığı şirketler aracılığıyla verilen bu işlemleri "iş gücü kiralaması" olarak görüyor ve % 18 oranında KDV 'ye tabi tutuyordu. Ayrıca, bu KDV'nin 9/10'unun da hastaneler tarafından tevkif edilerek, 2 no.lu KDV beyannamesi ile beyan edilip ödenmesini istiyordu.
Yapılan bu değişiklik ile, hekimlerin şirket kurarak özel hastanelere dışarıdan fatura düzenlemek suretiyle verdikleri hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinde uygulanmakta olan KDV oranı, 25 KASIM 2016 tarihinden itibaren % 18'den % 8'e indirilmiştir. Dolayısıyla, 25 KASIM 2016 tarihinden itibaren Şirketimize dışarıdan şirketler aracılığıyla verilecek hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri nedeniyle düzenlenecek faturalarda yer alacak hizmet bedelleri üzerinden % 8 oranında KDV hesaplanacaktır. Aksine, % 18 KDV oranı ile düzenlenecek faturaların düzeltme yaptırılmadan kayıtlara alınmaması, ilgililerin bu konuda mutlak suretle uyarılması önem arz etmektedir.
Ayrıca, şirketler aracılığıyla verilen hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinde uygulanmakta olan KDV tevkifat uygulamasında ise şu an için bir değişiklik söz konusu olmayıp, önceden olduğu gibi iş gücü temin hizmeti gibi 9/10 oranında KDV tevkifatı yapılmaya devam edilecektir. Tevkifat uygulamasının kaldırılması için, Maliye Bakanlığı'nın yeni bir Tebliğ çıkarması gerekmektedir. KDV oran farkından kaynaklanan olumsuz durumun ortadan kaldırılması ve söz konusu hizmetlerin yukarıda belirtilen 21. sıraya alınarak sağlık hizmetleri içerisinde değerlendirilmesi nedeniyle artık KDV tevkifat uygulamasına gerek kalmadığı düşünülmekte olup, Maliye Bakanlığı'nın en kısa sürede tevkifat uygulamasını kaldırması gerektiği görüşündeyiz.
Saygılarımla.
Abdullah TOLU
Yeminli Mali Müşavir
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.