Aynur SÖNMEZ
Gayri Menkul Değerleme Uzmanı
Yazar Hakkında
Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinde Lisans eğitimi aldı.
Çalışma hayatına Yapı ve Kredi Bankasında başlayan yazar, Orka Yazılım Şirketinde yönetici olarak çalışmalarını sürdürmüştür.
Şu anda Sermaye Piyasası Lisanslı Değerleme Uzmanı olarak görev yapmaktadır.
Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enst. Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalında Yüksek Lisans eğitimini sürdüren yazar, Uluslararası Taşınmaz/ Gayrimenkul Değerleme uygulamalarına yönelik mesleki araştırmalarını sürdürmektedir.
1. ÖZET
Sürdürülebilirlik ve kentsel dönüşüm tekbaşlarına ayrı ayrı değerlendirilen fiiller olduğu gibi birarada da kullanılarak yeni bir eylem oluşturmaktadırlar.
Sürdürülebilirlik nedir? Sürdürülebilirlik daimi olma yeteneği olarak adlandırılabilir.
BirleşmişMilletler ÇevreveKalkın maKomisyon u ’nun 1987 yılı tanımına göre: "İnsanlık, gelecek kuşakların gereksinimlerine cevap vermeyeteneğini tehlikeye atmadan, günlük ihtiyaçlarını temin ederek, kalkınmayı sürdürülebilir kılma yeteneğine sahiptir."1
İnsanoğlu doğadaki kıt olan kaynakları hızla ve bilinçsizce tüketmektedir. Hızla tükenen kaynaklara paralel nüfus artmaktadır. Tüketilen kaynakların yerine yenisinin gelmesi ise nüfus artışı ivmesinden oldukça düşüktür. Varolan kaynakların tüketimindeki bilinçsizliği toplumun demografik ve sosyo- ekonomik yapısı ile birlikte bireylerine ğitim ve psikolojik karakteristikleride önem teşkil etmektedir.
Kırsal alandan kente göç ile kentleşme(mekânsal alanlar) ve kentlileşme artmaya başlamıştır. Kente göçen bireylerin kente ayak uydurma süreci ile bireylerin eğitim ve kültürel yapısı kentin diğer dinamikleri ile biraraya gelerek pozitif yönde bireylerin kentlileşme sürecine katkı sağlamıştır.
Sürdürülebilirlik ve dirençlilik, kentsel dönüşüm kavramları kentlerin yenilenmesi ve sürecin devamlılığının sağlanması amacı ile birbirini kusursuz şekilde tamamlayan zincirin halkalarıdır. Dirençlilik sürdürülebilirliği sağlarken, sürdürülebilirlikte dirençliliği sağlamaktadır çift yönlü fonksiyon ilişkisi.
Birey, toplum, daimi olma yeteneği–sürdürülebilirlik, dirençlilik, kent, kentleşme ve kentsel dönüşüm süreçlerinin birbirileri ile etkileşiminin Kolombiya–Medellin kentseldönüşüm örneği ile açıklandığı bu çalışmada Medellin şehrinin yerinde yerlisi ile yaptığı kentsel dönüşüm incelenmiştir.
AnahtarKelimeler: Kentsel Dönüşüm, Sürdürülebilirlik, Kent, Kentleşme, Kolombiya, Medellin, Dirençlilik
1 https://tr.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCrd%C3%BCr%C3%BClebilirlik
YAZININ TAM METNİ AŞAĞIDADIR...
Not: Daha güzel ve üstün bir okuma keyfi için yandaki işaretleri kullanarak, sunum şeklinde veya tam ekran olarak okuma yapabilirisiniz..
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.