Türkiye’de KOBİ seviyesinde Yönetim Danışmanlığı
KOBİ nedir? (small and medium enterprise)
İlk önce yazıma kobinin uluslararası tarifini yapmakla başlamak istiyorum.
AB müktesebatıyla uyum çalışmaları kapsamında Kobi'nin yeni tanımı; 250 kişiye kadar işçi çalıştıran ve 50 milyon euroya kadar ciroya sahip işletmelerdir. Günümüzde Kobi Tanımı sadece üretim sektörünü değil,aynı zamanda tüm hizmet sektörünü de kapsamaktadır
Kobi denildiğinde sadece kısıtlı bir tanımdan ziyade, bir bütünü ele almak daha doğru olur. Çünkü Kobi kapsamına 3 farklı birim girmektedir. Bunlar; Mikro ölçekli işletmeler, küçük ölçekli işletmeler, orta ölçekli işletmeler olarak sınıflandırılmakta.
Kobi´ler 3 grupta sınıflandırılmıştır;
1- Mikro ölçekli işletme: Bünyesinde yıllık 10 kişiden az çalışan barındıran ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 1 milyon Türk Lira’sını aşmayan işletmeleri kapsar.
2- Küçük ölçekli işletme: Bünyesinde yıllık 50 kişiden az çalışan barındıran ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 5 milyon Türk Lira’sını aşmayan işletmeleri kapsar.
3- Orta ölçekli işletme: Bünyesinde yıllık 250 kişiden az çalışan barındıran ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 25 milyon Türk Lira’sını aşmayan işletmeleri kaplar.
Kısaca KOBİ tarifinden sonra gelelim Türkiyemizde bu KOBİleri uluslarası firma yapma girişimimize, bu bağlamda bütün küçük ölçekli firmaların kalkınması için her şirkete bir yönetim danışmanı ve konusunda uzman bir ekibe ihtiyaç vardır.
Ne yazık ki Türkiye şartlarında Yönetim Danışmanlığı = Akıl Satışı olarak yorumlandığından, KOBİ ölçeğindeki firma sahipleri veya yöneticileri Yönetim Danışmanına verilecek parayı gereksiz lüks olarak algılıyorlar. Bu algının yaratılmasında ehliyetsiz kişilerin ortalıkta yönetim danışmanı kimliği ile dolaşmalarının çok büyük katkısı var. Ben bile bazen bu gibi kişiler ile karşılaşınca aynı düşünceyi paylaşıyorum.
Öncelikle Yönetim Danışmanı kimdir? Görev tanımından başlamak lazım bu algı düzeltmesine… Yönetim Danışmanı sizin yapacağınız/yapmanız gereken bir işi ücret karşılığında yapan kimse değildir. Türkiye’de, özellikle KOBİ seviyesindeki işletmelerde, iş takipçiliği, part time iş görme ve danışmanlık tamamen birbirine girmiş durumda. Danışman etiketli insanları ellerinde firma dokumanları ile iş takibi yaparken görmek zaten bu yanlış algının başlangıç noktası.
Lütfen düşünelim, DANIŞMAN = Danışılacak, Fikir alış verişi yapılacak, Mentor’luk alınacak kişi… Peki biz neyi danışacağız bu insanlara? Hangi konuda ya da konularda onların görüşlerinden ya da tecrübelerinden, bilgilerinden istifade edeceğiz?
Öncelikle Yönetim Danışmanı dediğiniz kişi, yönetim seviyesindeki kadro ile firmanın mevcut durumu ve geleceği arasındaki köprüyü kurma, en kestirme yolu çizme sorumluluğundaki kişidir. Yönetsel kabiliyetleri olmalıdır, dinleme becerisi olmalıdır, marketing bilgisi olmalıdır, marka yönetimi konusunda bilgisi olmalıdır, finans ve mali tablolar hakkında yorum yapabilmelidir, firmanın yatırımları konusunda yön verebilmelidir, ülke gündemini takip etmelidir, global pazarlar ve global para politikaları hakkında bilgi sahibi olmalıdır. En önemlisi Yöneten ve yönetilenler arasındaki ilişkinin denge noktası olabilmelidir.
Danışman; yeri geldiğinde bilmediğiniz bir konuda bilgi aktarabilen bir kişi olabileceği gibi bilginiz olan bir konuda fikir alış verişi yapabileceğiniz bir kişi de olabilir. Danışman bir işletmenin ihtiyaçlarını analiz edebilen ve kendi network’ü içindeki uzmanlardan destek alabilen ve sorunların çözümü için yol gösterebilen kişidir.
Sorulan sorulara aldığınız inanılmaz basit cevaplar olmalıdır bir Yönetim Danışmanında. Kıymeti buradadır. Ona ödeyeceğiniz ücretin miktarının önemsizliği de buradan kaynaklanır. Yeterki doğru insanlar ile karşılaşın.
Türkiye Yönetim Danışmanlığı konusunda daha yolun başında sayılır. Bireysel danışmanlık artık Kurumsal ve bir profesyonel Network’ü yöneten, içinde finans, hukuk, kalite, yönetim, pazarlama, marka birimleri barındıran yapılara dönecek.
Gerçek Yönetim Danışmanları profesyonel yöneticilerin yol arkadaşlarıdır. Bu asla akıldan çıkarılmamalıdır. Bunun için konusunda uzman profesyonel insanlarla çalışmak ,başarıya ulaşılan bir yoldur.
Henry Ford güzel sözü ile yazımı bitirmek istiyorum.
“BİR ARAYA GELMEK BAŞLANGIÇTIR.
BİR ARADA DURABİLMEK İLERLEMEDİR.
BİRLİKTE ÇALIŞMAK BAŞARIDIR.”
Ali Oygün ÜMİTLEN SMMM-Bağımsız Denetçi
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.
İşçi çalıştırana yeni teşvik
Bakan Ağbal açıkladı! Kurumlar vergisinde indirim geliyor...Maliye Bakanı Naci Ağbal, özel sektörün önünde büyük engel olan kurumlar vergisi başta olmak üzere gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Alan bir yıl satamayacakHükümet yabancılara gayrimenkul satışında sağlanan kolaylıklara itiraz ve eleştirileri dikkate alarak iki yeni hüküm daha ekledi. KDV’siz gayrimenkul alma hakkı olan yabancılar, bu mülkleri bir yıl süreyle satamayacak. Mülkleri bir yıldan önce elinden çıkaranlar KDV muafiyetinden yararlanama-yacak. Diğer düzenlemeyle, yabancılara tanınan haklar yurtdışında yaşayan Türklere de getiriliyor.
Ağbal: Varlık Barışı İçin Sıradışı Bir Kampanya Yapacağız
Sicili Temiz Sürücülerin Primi 400 TL'ye İnecek
Kart borcunda faizin iki yüzüÖdenemeyen kredi kartı borcu, kart üzerinde taksitlendirilirse borcun üzerine yüzde 2 civarında aylık faiz yükü biniyor. Bu borçları yüzde 1.15 civarında olan tüketici kredisine yönlendirecek yeni bir yasal düzenleme hem bankaların hem kart sahiplerinin işini kolaylaştırır.
İŞVERENLERE DEVLETİMİZDEN BİR MÜJDE DAHA !!
2017 SONUNA KADAR İŞE BAŞLATTIKLARI PERSONEL İÇİN SİGORTA PRİMİ, GELİR VERGİSİ VE DAMGA VERGİSİ ÖDEMEYECEKLER....
Ar-Ge Faaliyetine Vergi İndirimiBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının, “A-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği”, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Esnafın İşsizlik Fonu Uygulaması Başlıyor! Ayda 35 TL Kesilecek...
Gelir Testi Kalkıyor Borçlar Da SilinebilecekMeclis'e sunulan son tasarı genel sağlık sigortasında kafa karışıklarının önüne geçecek. Tasarıda uygulamanın tamamen kaldırılmasına yönelik de bir hüküm bulunuyor. Bu yolla borçların da silinmesi mümkün olacak.
Aylık 666 lira destek! 1 Şubat’tan sonrası için geçerli....Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istihdam seferberliği çağrısının ardından teşvik düğmesine basıldı. 687 sayılı KHK ile yıl sonuna kadar işe alınacak her yeni işçi için aylık 666 lira prim, 106 lira da vergi desteği verilecek. Böylece bir işçinin işverene maliyeti 2 bin 88’den bin 314 liraya inecek
Zorunlu Sağlık Primi 53 Liraya Düşüyor ZORUNLU olarak genel sağlık sigortalı (GSS) olan 2.3 milyon kişinin aylık primleri 53 liraya düşürülüyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne dün gönderilen yasa teklifine göre, ailede kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden az olanların primlerini devlet karşılayacak. Bunun dışında kalanlar için de yeni düzenleme geçerli olacak.
Sigortasız İşçi Çalıştıranlara Uygulanan Müeyyide Düşürülüyor.
Bankanı Seç Paranı Al
Vergi indiriminden kimler yararlanacak?HEMEN herkes için 2016 ‘vergi yoğun’ bir yıldı. Şahıslar da, işletmeler de geçmişte süresinde ödeyemediği vergiler için yapılandırmaya başvurdu. Aylık 1,40 gecikme zammı oranı yerine ÜFE oranları üzerinden daha düşük maliyetle, üç yıla kadar borçlarını taksitlendirdi. Veya geçmiş beş yıla yönelik vergi incelemesine tabi olmama hakkından ‘matrah artırımı’ yoluyla yararlandı.
E-fatura ile 500 milyon liralık tasarruf!Şirket işlemlerini hızlandırarak bir nevi şirketlere rahatlık veren e-fatura sistemi tam gaz devam ediyor. E-fatura kullanımının 2017'de 100 bini aşacağı tahmin ediliyor. E-fatura şirketlerin 5 bin liralık noter masrafını ortadan kaldırırken, e-defter uygulaması da ülke ekonomisine 500 milyon liralık tasarruf ettiriyor.
Tapu harçlarına indirim geliyor
Vergi borçları yeniden düzenlenmeli

Kapıcı ve hizmetli çalıştıranlar dikkat!
52, 53, 54 ve 55 Nolu Belge Türlerinde Değişiklik Yapıldı
Vergi indiriminde yeni şart!

Kısa çalışma ödeneği üç ay uzayacak mı?
KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU İLE İLGİLİ ÖZELGE ÖZETLERİ
PERAKENDE TİCARETTE UYGULANACAK İLKE VE KURALLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
Piyasada kredi kartına nakit verilmesinin mali sonuçları
Değer artış kazançları tespitinde takdir komisyonları tarafından yapılan hatalı işlemler


