Vergi borçları yeniden düzenlenmeli

Ana Sayfa » Denetim Gündemi » Küçük Esnafa Erteleme Müjdesi

Küçük Esnafa Erteleme Müjdesi

Türkiye’nin içinde bulunduğu bu zor günlerde hükümetten art arda ekonomiyi rahatlatıcı düzenlemeler geliyor. FETÖ’cü hainlerin emellerine ulaşamaması sonrası ekonominin çarklarının işletilmesi için önemli adımlar atılıyor. Bu çerçevede hazırlanan vergi ve prim borcu yapılandırması Meclis’ten geçti. Buna ek olarak, küçük esnafın da masraflarını artıracak iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerinin 1 yıl ertelenmesi ile ilgili kanun taslağı Meclis gündeminde. Ekonominin yeniden rayına oturması açısından bu tedbirler çok önemli.

 
 
Küçük Esnafa Erteleme Müjdesi

Türkiye’nin içinde bulunduğu bu zor günlerde hükümetten art arda ekonomiyi rahatlatıcı düzenlemeler geliyor. FETÖ’cü hainlerin emellerine ulaşamaması sonrası ekonominin çarklarının işletilmesi için önemli adımlar atılıyor. Bu çerçevede hazırlanan vergi ve prim borcu yapılandırması Meclis’ten geçti. Buna ek olarak, küçük esnafın da masraflarını artıracak iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerinin 1 yıl ertelenmesi ile ilgili kanun taslağı Meclis gündeminde. Ekonominin yeniden rayına oturması açısından bu tedbirler çok önemli.

Meclisten geçen borç yapılandırması hakkında kanun uyarınca, daha önce gelir testine girmiş ve gelir testi sonucunda durumuna uygun seviyede borç ödemesi yapması gerekenlerle gelir testine girmediği için belirli tutarlarda adlarına prim borcu tahakkuk ettirilen genel sağlık sigortalıları, kanunun yayım tarihini takip eden aybaşından itibaren beş ay içinde müracaat ederek 2016/Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borçlarını, gecikme cezası, gecikme zammı ve vade farkı uygulanmaksızın peşin veya 12 eşit taksitte ödeyebilecek. Bu borçları peşin ödeyen veya ilk taksitini ödeyen sağlık yardımlarından yararlanmaya başlayacak, diğer sigortalılar gibi ilaçlarını alabilecek. Halen 5.9 milyon kişinin 10.3 milyar TL borcu bulunmakta.


Teste girmeyene af

Daha önce gelir testine hiç girmeyen ve bu nedenle ödemesi gereken prim belirlenemeyen kişiler için ise yeniden gelir testine girme imkânı tanınacak. Bu sayede, daha önce gelir testine girmediği için en yüksek miktardan adına borç biriken kişilerin yaşadıkları hane içerisindeki kişi başına düşen gelirleri asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa bütün borçları silinecek. Bu durumdaki kişiler de sağlık hizmetlerinden sorunsuz yararlanmaya devam edebilecek. Gelir testinde mevcut duruma göre daha düşük bir gelir saptanmışsa bu durumda olanların da borçları güncellenerek düşürülecek. Ancak gelir testine müracaatın kanunun yayımlandığı tarihi takip eden aydan itibaren 4 ay içinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılması gerekiyor. GSS borçlarını kişinin talebi doğrultusunda peşin ödemenin yanı sıra 6, 9, 12 ve 18 taksitle ödeme imkânı da var. Bu taksitler her iki ayda bir ödeneceği için 18 ay taksiti seçmiş prim borçlusu bir kişi bu borcunu 36 ayda tamamlamış olacak. Sağlık prim borcunu öğrenmek için T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile “www.türkiye.gov.tr” adresine girilecek.


200-300 TL cepte kalacak

Yapılandırmaya konu olacak alacakların başında sigortalıların 2016 Haziran ayı ve önceki aylara ilişkin sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bunlara bağlı gecikme zammı ve gecikme cezası alacakları geliyor. Kişinin 4/a’lı, 4/b’li veya 4/c’li olması fark etmiyor. İsteğe bağlı sigortalıların da 2016 Haziran ayı ve önceki aylara ilişkin isteğe bağlı sigorta primleri ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı borçları yapılandırma kapsamında. Hükümet prim borçlarını yeniden yapılandırma yanında, ekonominin lokomotifi küçük esnaflar için de çok önemli bir düzenleme getiriyor. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince 50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli sınıftaki işyerlerinin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu 1 Temmuz 2017’de başlayacaktı. Ramazan Bayramı öncesinde bu tarih konusunda bir erteleme olacağı yönünde Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklamaları olmuştu. Ancak yaşanan hain kalkışma sonrası bu konuda bir ilerleme yaşanmamıştı. Geçtiğimiz hafta Meclis gündemine gelen kanun taslağı ile 50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerlerinin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğunun 1 yıl ertelenmesi öngörülüyor. Bu sayede, kapsama girecek küçük esnafın bu nedenle karşılaşacağı aylık ortalama 200 TL ila 300 TL arasındaki maliyetin de ertelenmesi söz konusu olacak.


Kendi işyerinin uzmanı

10’dan az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerlerinin işveren veya işveren vekilleri kendi işyerlerinin uzmanı olabiliyorlar. Bunun için Anadolu Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının imzaladığı protokol çerçevesinde açılmış sertifika programına kendi işyerinin uzmanı olmak isteyen işveren veya işveren vekillerinin katılımı gerekiyor.
Bakan Süleyman Soylu iş başında

Darbeci hainlere karşı ilk anda tepkisini ortaya koyan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, işgücü piyasasının bu zorlu süreçten etkilenmemesi için önemli adımlar atılmasını sağladı. Son birkaç hafta içinde yaşananlara rağmen işgücü piyasası dengesini korudu. Dahası, bakanlık bürokratlarınca önümüzdeki dönemde de hız kesmeden işgücü piyasasına yönelik reformların devam edeceği ifade ediliyor. Sayın Soylu çalışma barışının ve dolayısıyla toplumsal barışın bozulmasına izin vermiyor. Nitekim, önümüzdeki hafta Çalışma Bakanlığınca Ulusal İstihdam Stratejisi’nin hazırlanmasına yönelik geniş katılımlı toplantılar da başlatılıyor. 

Milliyet

 
9 Ağustos 2016 Salı 14:33
Okunma: 2903
 
(0 Yorum Yapıldı)Yorumlar
<p>Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.</p>
 
Bu Kategorideki Diğer Haberler
Yazarlar
Yazarlar RSS Beslemesi
 
 
 
Tarihte Bugün
1396 - Yıldırım Bayezid, Niğbolu Zaferi'ni elde etti.
1561 - Şehzade Bayezid idam edildi.
1911 - İtalya, Osmanlı Devleti'ne savaş ilan etti.
1925 - İstanbul'da, tulumbacı teşkilâtının yerine, modern motorlu itfaiye teşkilâtı kuruldu.
1950 - Birleşmiş Milletler askerleri Kore'de Seul'u ele geçirdi. (Bkz. Kore Savaşı)
1956 - İstanbul'da geniş çaplı istimlâk çalışmaları başlatıldı.
1958 - Kemer Barajı ve Hidroelektrik Santrali işletmeye açıldı.
1960 - Yassıada'da tutuklu bulunan eski Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, kemeriyle intihar girişiminde bulundu. Bayar, nöbetçi teğmen tarafından kurtarıldı.
1974 - Bilim adamları, aerosol spreylerin ozon tabakasını tahrip ettiği konusunda uyarıda bulundu.
1979 - Arjantin Devlet Başkanı Juan Peron'un eşi Eva Peron'un yaşam öyküsünü anlatan Evita müzikalinin prömiyeri, Broadway'de yapıldı.
1982 - Türkiye'nin ilk kadın Büyükelçisi Filiz Dinçmen, Amsterdam'da görevine başladı.
1993 - Karun Hazinesi Türkiye'ye geldi.
2001 - Tekel'in Küba ile ortak kurduğu TEKA Puro Fabrikası İstanbul'da açıldı.
 
Namaz Vakitleri
 
  • İmsak04:59
  • Güneş06:41
  • Öğlen13:09
  • İkindi16:36
  • Akşam19:15
  • Yatsı20:43
 
 
Anket
Denetim Hakkında Meslektaş ne kadar bilgili?
Çok Bilgili
Az Bilgili
Hiç bir fikri yok
 
 
Lig Puan Durumu
 
Takımlar
O
G
B
M
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
 
Şampiyonlar Ligi
 
UEFA Avrupa Ligi
 
Alt Lig
 
İktisadi Haber Ajansı Çözüm Ortağı
 
Arşiv
 
Süper Loto
31.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062224283446
 
On Numara
04.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu01102527293839404347484950515262646874757778
 
Sayısal Loto
02.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062931324445
 
Şans Topu
30.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu011030323403
 
Gazete Manşetleri
 
 
Kurumsal

İçerik

Denetim Gündemi

Denetim Haberleri

Teknoloji