Değerli Meslektaşlarım,
Sayın Doğan Yılmaz ‘ın bir forumda konu hakkındaki düşüncelerini diğer forumdaşlar ile tartışırken yazmış olduğu düşüncelerini harmanlayıp, yazı haline getirerek, Sizlere ulaştırmaya çalıştım.
Konu hakkında ortada var olan bir bilgi bütünlüğü olmamakla beraber, uzun süreden beri çalışılarak hazırlanan, hazırlık ve test aşamalarından sonra Türkiye 'nin Mayıs 2015 'ten itibaren duymaya başladığı, bir denetim de risk senaryoları ile kayıp kaçağın önlenmesine yönelik olarak kullanılmaya başlanan programı yani Maliye Denetim Programı ‘nı Sizlerle buluşturmayı hedefledim.
E- Defter, E-Fatura, E-Arşiv, E-Tebligat gibi elektronik uygulamalar ile artık Maliye mahkum konumdan Hakim konumuna geçmeye başlamış, vergi denetimindeki etkinliğini arttırmıştır.
Maliye Denetim Programı Üzerine… 'den sonra oluşan ilgi, ne kadar konu hakkında bir bilgiye sahip olmadığımızı göstermiş ve sonuçlar hakkında da yapılan değerlemeler neticesi sistemik bir ufkun, artık Meslektaşlarımızı zorlayarak, evrilmeye yönelteceğine dair olduğunu göstermiştir.
Aşağıda EXCELL bahsi geçecektir. Lakin burada üzerinden, farklı bir pencere açarak geçmekte yarar var... Eğer yevmiye ve defteri kebir kayıtları, EXCELL ortamında Sizlerden isteniyorsa, VERMEMEYE GAYRET EDİN.
Naçizane tavsiyemdir. EXCELL üzerinden algoritma yaratmak ve senaryoları gerçekleştirmek, Risk Analiz Merkezi 'nin tam da istediği şablondur. Gerisi Sizlerin tasarrufundadır.!!!
Umarım fayda sahibi olmuşsunuzdur.
Vergi Denetim Kurulu (VDK) bünyesinde kurulan, Risk Analiz Merkezi tarafından geliştirilen bu yeni program sayesinde mükelleflerin risk profilleri ve Türkiye geneli risk haritası hazırlanabilecektir.
"Vergisel açıdan en riskli iller, Hakkari, Kocaeli, Siirt, Diyarbakır ve İstanbul, riski en düşük olan iller ise, Ardahan, Bayburt, Muğla, Aydın ve Edirne olduğu Maliye Bakanı tarafından yapılan değerlemeler neticesinde açıklanmıştır."(HT Ekonomi)
Saygılarımla...
Selahattin İPEK
Bağımsız Denetçi
bdselahattinipek@gmail.com
***
Maliye Denetim Programı ile yapılacak bir takım senaryoların neticesinde Türkiye düzleminde mükellefiyet grubunun risk durumu analiz edilecektir.
Bu konuda söylediklerimiz küçük esnaf ve işletmeler için değil, “birinci sınıfa” tabi mükellefler içindir. Zaten günümüz AV(Y)M (Alış Veriş Yaşam Merkezleri) sayesinde bir kaç yıla kadar onlarda kalmayacak maalesef.
Kalsalar bile, aşağıda anlatacağım olayları şahsi öngörüm olarak değerlendirmenizi rica edeceğim. Konuya dikkatinizi çekmek isterim (!)
1- 2012 yılında maliye GMSI beyannamelerini hazırlayıp mükelleflere gönderdi. 300 bin beyanname muhasebe bürolarından gitti. yılda 1 kez bile olsa ek bir gelir olan bu unsur bürolardan otomatik olarak alındı.
2- Basit Usul adı altında kayıt tutan küçük işletmelerin kayıtları Meslek Odalar tarafından tutulmaya başlandı.
3- Şimdi de Akıllı yazar kasa olayı gündeme geldi. Bu cihazları kullanacak mükellefler yarın maliye bir formül bulup bunlarında sizlerin elinden gitmeyeceği ne malum?
Sizlere birinci sınıf işletmeler kalacak. Maliye bunlarında denetimini hızla yapacak bir yöntem geliştirdi. Maliye Denetim Programı…
Bir meslek mensubu bu konuda epey mesafe kat edilmiş olduğu hakkında bilgiye sahip olacak ki, başına gelecekleri bilsin ve ona göre de kendi kullandığı programa bu yönden talepte bulunsun.
Son olarak bahsetmiş olduğum (yani bu yıl içinde denetim geçiren meslektaşlara sesleniyorum) bu denetimlerde, yevmiye ve defteri kebir kayıtları, EXCELL ortamında Sizlerden istendi mi?
Bazı meslektaşlardan duymuşluğumuz vardır. Sizin de “EVET” dediğinizi duyar gibiyim…!
Ama emin olmak için tekrar soruyorum, ya yoksa böyle bir uygulama devreye alındı mı? Uygulama devreye alındı ise o zaman yazdıklarımı dikkate almanızı öneririm…
***
Doğan YILMAZ
Orka Bilgisayar Tic. ve San. Ltd.Şti.
Genel Müdürü
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.