Vergi borçları yeniden düzenlenmeli

Ana Sayfa » Denetim Gündemi » MUHTASAR ve PRİM HİZMET BEYANNAMESİ

MUHTASAR ve PRİM HİZMET BEYANNAMESİ

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi nasıl olacak?

 
 
MUHTASAR ve PRİM HİZMET BEYANNAMESİ

Öncelikle, şimdiye kadar durum nasıldı, önce ona bakalım?İşverenler her ay SGK’ya Aylık Prim ve Hizmet Belgesi vermekte. Bu belge ile çalıştırdıkları sigortalıları, prim günlerini ve ödedikleri ücretleri bildiriyorlar.Ama işverenler bu ödedikleri ücretleri bir de Maliye Bakanlığına düzenli olarak verdikleri Muhtasar Beyannameler ile ayrıca bildiriyordu.Yani ayni şey devlete iki kez bildiriliyor…Muhtasar beyannameler işyerinin büyüklüğüne göre aylık veya üç aylık olarak verilmekte…

TEK BİR BELGEYE ÇEVRİLDİ!

İşte 6728 sayılı Torba Yasa söz konusu bu iki bildirgeyi birleştiriyor, işverenlerin işini kolaylaştırıyor…Buna göre artık Maliye’ye ayrı SGK’ya ayrı bildirge verilmeyecek, her ikisi yerine geçmek üzere “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi” adı altında tek bir belge verilecek…Bu belgenin nasıl verileceği ancak yasanın yürürlüğe girmesinden sonra ve SGK’nın bu konuda çıkartacağı yönetmelikten sonra netleşecek…Ancak şunu söylemek gerek. Önemli bir değişiklik ile karşı karşıyayız ve bu hem işverenlerin hem de mali müşavirlerin işini oldukça kolaylaştıran bir düzenleme…

YENİ UYGULAMANIN AYRINTILARI

Peki, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi nasıl olacak?Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi, vergi kanunlarına göre verilmesi gereken muhtasar beyanname ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek, kesilen vergilerin matrahlarıyla birlikte sigortalının sigorta primleri ve kazançları toplamı ile prim ödeme gün sayılarının bildirilmesini sağlıyor…Muhtasar beyanname ile aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek verilmesi hususunda zorunluluk getirmeye veya kaldırmaya, kapsama girecekleri gruplar, sektörler, gayrisafi iş hasılatları, istihdam edilen işçi sayıları, gelir unsurları, il ve ilçe sınırları itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte tespit etmeye, muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin şekil, içerik ve ekleri ile ilgili olduğu dönemi ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müştereken yetkili…Yani bu yeni belgenin kimlere uygulanacağına daha sonra yayınlanacak yönetmelik ve alt mevzuat ile karar verilecek…

BU BELGE NEREYE VERİLECEK?

Bu yeni belge, yani “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi” Maliye Bakanlığına verilecek, zira 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu gereğince uygulanıyor…

Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin verilmesinde bir ay içinde yapılan ödemeler veya tahakkuk ettirilen karlar ve iratlar ile bunlardan tevkif ettikleri vergilerin ertesi ayın yirmiüçüncü günü akşamına kadar verilmesi süresi var. Yani takip eden ayın 23’ü son tarih… Beyanname ise ödeme veya tahakkukun yapıldığı yerin bağlı olduğu vergi dairesine verilecek…Yani eskiden SGK’ya yapılan bildirim şimdi Vergi Dairesine geçiyor…

Aynı belediye hudutları içinde muhtelif yerlerde yapılan ödeme ve tahakkuklar ile bunlara ait vergilerin bir merkezden bildirilmesi de mümkün…

ÜÇ AYDA BİR VERİLEBİLİR

Eskiden Aylık Prim ve Hizmet Belgesi her ay verilmek zorunda idi…Yeni düzenleme ile ise çalışan sayısı 10 ve daha az olan işverenler bu belgeyi her ay yerine Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarının yirmi üçüncü günü akşamına kadar verebilecekler.Yani ufak işverenler için oldukça kolaylaştırıcı etkisi olacak…Ancak şunu belirtelim, 10 ve daha az çalışanı olsa da zirai ürün bedelleri üzerinden tevkifat yapanlar bunun dışında…Ayrıca, Torba Yasa ile Maliye Bakanlığı; bölge, il, ilçe, mahal ve sektörlere göre yetkili vergi dairesini ve beyannamenin verilme zamanını belirlemeye de yetkili kılındı.

CEZALAR NE OLACAK?

Peki, burada akla gelen önemli bir soru da cezalar ne olacak? Normalde SGK aylık prim ve hizmet belgesini vermediğinizi tespit ederse size iki asgari ücret ceza kesiyor. Bir yıl içinde tekrar ederse bu kez beş asgari ücret cezası var!ani SGK’nın cezaları çok ağır! Şimdi yeni belge ile “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi”ni vermeyenlerin cezaları ilk elde değişmiyor…Ancak daha sonraki aşamada ceza tutarları da değiştirilecek…Buna göre ilerleyen aşamalarda Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi’ni vermeyen kamu idareleri ve bilanço tutan işverenler bir asgari ücret, diğer defterleri tutanlar yarım asgari ücret, defter tutmayanlar ise asgari ücretin üçte biri ceza alabilecek…

Yani cezalar azaltılıyor…

YENİ CEZALAR 2018'DE BAŞLIYOR!

Cezalar azaltılıyor azaltılmasına ama hemen değil!Cezaları azaltan madde önemli bir değişiklik olduğu için 1 Ocak 2018 tarihinde başlayacak.O tarihe kadar eskisi gibi iki veya beş asgari ücret ceza devam ediyor!Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi ile ilgili düzenleme ise Torba Yasa Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp yayımlanır yayımlanmaz yürürlüğe girecek…Böylece işverenlerin uzunca bir süredir istedikleri bir konuda kolaylaştırma yapılmış olacak…

memurhaber.com

 
9 Ağustos 2016 Salı 09:06
Okunma: 3328
 
(0 Yorum Yapıldı)Yorumlar
<p>Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.</p>
 
Bu Kategorideki Diğer Haberler
Yazarlar
Yazarlar RSS Beslemesi
 
 
 
Tarihte Bugün
1381 - Wat Tyler öncülüğündeki köylü isyancılar Londra'yı basarak hükümet binalarını ateşe verdi, hapishaneleri boşalttı ve zenginlerle yargıçların kafalarını uçurdu.
1550 - Mimar Sinan'ın eseri Süleymaniye Camii'nin temeli atıldı.
1859 - Erzurum'daki şiddetli depremde, kentin yarısından fazlası hasar gördü ve 3 bin kişi öldü.
1872 - Namık Kemal, İbret Gazetesi'ni yayımladı. Bu fikir gazetesi, 27 gün sonra kapatıldı.
1878 - Berlin Kongresi toplandı.
1891 - İstanbul Arkeoloji Müzesi ziyarete açıldı.
1921 - Mustafa Kemal, Ankara'ya gelen Fransa Temsilcisi Franklin Bouillion ile görüştü.
1928 - Türkiye Cumhuriyeti ile Düyunu Umumiye (Osmanlı borçları) alacaklıları arasında sözleşme imzalandı.
1946 - Üniversitelere özerklik veren 4936 sayılı kanun kabul edildi.
1952 - Fikir İşçileri Kanunu kabul edildi.
1961 - Federal Almanya'ya işçi gönderilmesinin esaslarını düzenleyen protokol imzalandı. İlk işçi kafilesi, 24 Haziran'da trenle yola çıktı.
1963 - 1459 Harp Okulu öğrencisinin yargılanmasına başlandı.
1969 - Irak hava kuvvetlerine ait iki jet uçağı yanlışlıkla Hakkari'yi bombaladı.
1971 - Kültür Bakanlığı kuruldu. Bakanlığa Talat Halman atandı.
1991 - Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında pasaport uygulaması kaldırıldı.
1993 - Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanı seçilmesiyle boşalan DYP genel başkanlığına Tansu Çiller seçildi.
1993 - Kim Campell, Kanada'nın ilk kadın başbakanı seçildi.
1996 - Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, Habitat II. Kent Zirvesi'ne katılmak üzere İstanbul'a geldi.
2000 - Papa II. Jean Paul'e suikast girişiminden İtalya'da cezaevinde yatan Mehmet Ali Ağca, Türkiye'ye iade edildi.
2002 - Afganistan'da geleneksel Meclis "Loya Jirga" toplanarak, geçici hükümet başkanı olarak Hamid Karzai'yi seçti.
2006 - MacGyver adlı Amerikan dizisinin 6. sezon DVD'si çıktı.
2009 - İran Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları açıklandı. Seçimi Mahmud Ahmedinejad kazandı. Sonuçlar açıklanır açıklanmaz ülkede protesto gösterileri başladı. Kısa süre sonra isyana dönüştü.
 
Namaz Vakitleri
 
  • İmsak04:59
  • Güneş06:41
  • Öğlen13:09
  • İkindi16:36
  • Akşam19:15
  • Yatsı20:43
 
 
Anket
Denetim Hakkında Meslektaş ne kadar bilgili?
Çok Bilgili
Az Bilgili
Hiç bir fikri yok
 
 
Lig Puan Durumu
 
Takımlar
O
G
B
M
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
 
Şampiyonlar Ligi
 
UEFA Avrupa Ligi
 
Alt Lig
 
İktisadi Haber Ajansı Çözüm Ortağı
 
Arşiv
 
Süper Loto
31.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062224283446
 
On Numara
04.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu01102527293839404347484950515262646874757778
 
Sayısal Loto
02.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062931324445
 
Şans Topu
30.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu011030323403
 
Gazete Manşetleri
 
 
Kurumsal

İçerik

Denetim Gündemi

Denetim Haberleri

Teknoloji