Bilindiği üzere, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, yayımladığı 04.01.2016 tarihli ve 93778809/405.01/31451 sayılı Genelgesi'nde; 2016-2017 eğitim ve öğretim yılından itibaren Bakanlığa bağlı tüm özel okullarda öğrenim görecek öğrencilere ilişkin kayıt işlemlerinde genelge eki "Öğrenci Kayıt Sözleşmesi"nin düzenlenmesinin zorunlu olduğunu ve kayıt işlemlerinin bu sözleşme doğrultusunda yapılması gerektiğini açıklamıştır. Bu genelge öncesinde ise, özel okullar kendilerine ait özel hükümleri bulunan sözleşmeleri yapabiliyorlardı. Yeni yayımlanan bu genelgeyle, okullar ve veliler arasında tek tip bir sözleşme imzalanması zorunlu oldu.
Sözleşme Yapma Zorunluluğu, Hem Özel Okullara Hem de Velilere İlave Damga Vergisi Yükü Getirdi!
Özel okul ve velilere sözleşme yapma zorunluluğu getirilmesi, okul ve öğrencilerin ayrı ayrı binde 9,48 oranında damga vergisi ödemelerini gündeme getirdi. Çünkü, Damga Vergisi Kanununa ekli bulunan ve damga vergisinden istisna tutulan kağıtların düzenlendiği (2) sayılı Tablo'da, özel okullar ile öğrenciler veya velileri arasında düzenlenecek bu tür sözleşmelerin damga vergisinden istisna tutulmasını öngören bir düzenleme yer almamaktaydı. Bu durum ise, veli, öğrenci ve okullarda tepkilere neden oldu. Çünkü, hem okul hem de öğrenci tarafından ayrı ayrı ödenecek olan damga vergisi, yıllık okul ücretinin yaklaşık yüzde 2’si oranında ek vergi maliyeti getirmiştir.
Konu hakkında Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği tarafından;
“Bu sözleşme veli ve kurumun haklarını koruyor. Ancak bunun sonucunda yapılan sözleşmelerden dolayı damga vergisi doğacak ve bu yolla veli ile kuruma ek bir maddi yük gelecek. Örneğin eğitim ve yemek ücreti 15 bin TL olan bir okulda okul ve veli binde 9.48 oranında damga vergisi ödeyecek. Bu oran okul ve velinin her birinin 142.2 TL damga vergisi ödemesini gerektiriyor. Ödemeyi veli ve okul için toplam 300 TL kabul edersek ve Türkiye’de özel okullarda 1 milyon 100 bin öğrenci okuduğunu varsayarsak, okullara ve velilere yaklaşık 330 milyon TL. ek yük gelecek. Dileğimiz, bu sözleşmelerin damga vergisinden muaf tutulması.”
şeklinde açıklamada ve talepte bulunulmuştur.
Bu haklı tepki ve çağrılara Devletimiz tarafından 9 Ağustos 2016 tarihli ve 29796 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile olumlu cevap verilmiş, bu Kanunun 29/a maddesiyle Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı Tablo'nun "II-Öğrenciler ve askerlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün (2) numaralı fıkrasına "beyannameler " ibaresinden sonra gelmek üzere, "ile okul idareleriyle öğrenciler veya velileri arasında düzenlenen kağıtlar" ibaresi eklenmek suretiyle, ÖZEL OKULLAR İLE ÖĞRENCİLER/VELİLERİ ARASINDA DÜZENLENEN ÖĞRENCİ KAYIT SÖZLEŞMELERİ DAMGA VERGİSİNDEN İSTİSNA EDİLMİŞTİR. Yapılan bu istisna düzenlemesi, 6728 sayılı Kanunun Resmi Gazete'de yayımlandığı 9 AĞUSTOS 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
Bu şekilde, okul idareleri ile öğrenciler veya velilerinin karşılıklı hak ve menfaatlerini düzenleyen başta öğrenci kayıt sözleşmeleri olmak üzere her türlü kağıt damga vergisinden istisna edilmiştir. Devletimiz, yaptığı bu istisna düzenlemesiyle, yaklaşık 330 Milyon TL. damga vergisinden vazgeçmiştir! Eğitimin teşviki amacıyla yapılan ve eğitim ücretlerine ek vergi yükü getirmesini engelleyen bu istisna düzenlemesini son derece olumlu buluyor, bu düzenlemenin yapılması konusunda emeği geçen herkesi tebrik ediyor, BU İSTİSNA DÜZENLEMESİNİN TÜM EĞİTİM CAMİAMIZA HAYIRLI OLMASINI TEMENNİ EDİYORUZ.
Saygılarımla.
Tarih: 09.08.2016
Abdullah TOLU
Yeminli Mali Müşavir
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.