Bu yıl borçlanma tutarları artmayacaktır.Borçlanma yapacaklara küçük hatırlatmalar yapacağız.
Borçlanma tutarları 2016 yılı sonuna kadar aşağıdaki tutarlar dikkate alınacaktır.
1.1.2016 ila 31.12.2016 tarihleri arasında,
- Borçlanılacak her bir gün için tahakkuk ettirilecek borç tutarının
Alt sınırı; 54,90 TL x % 32 = 17,57 TL,
Üst sınırı; 356,85 TL x % 32 = 114,19 TL,
esas alınacaktır.
KİMLER BORÇLANMA KAPSAMINDA
5510 Sayılı Kanunun 4-1(a/SSK) ve (b/BAĞ-KUR) kapsamında sigortalı sayılanlar
ile bunların hak sahipleri 5510/ 41. maddesi hükümleri gereğince borçlanma kapsamında olan sürelerinin tamamını veya bir kısmını borçlanabileceklerdir.
İNCELİKLER
- 2925 sayılı Tarım SSK 39. maddesinde her ne kadar tarım sigortalılarının Kanunun 41. maddesinin (b) bendine göre borçlanma yapabilecekleri öngörülmüş ise de tarım sigortalılarının bu kapsamda geçen hizmet süreleri 5510/ geçici 1. maddesi gereğince 4-1(a) bendi kapsamında kabul edildiğinden, 5510/ 41. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde öngörülen şartları yerine getiren ancak, 5510/ 4. -1(a), (b) veya (c) bendi kapsamında hizmeti bulunmayan 2925 sayılı Kanuna tabi tarım sigortalıları da doğum borçlanması yapabileceklerdir.
- 506 sayılı SSKanuna göre yapılan evlenme ve yaşlılık toptan ödemesinde sadece uzun vade primleri sigortalılara iade edildiğinden borçlanma yapacakların toptan ödeme ihyası yapmalarına gerek bulunmamaktadır
- 5434 sayılı Kanuna tabi hizmetleri olanlar ile kesinti olmaksızın Kanunun 4. -1(c) bendi kapsamında sigortalılığı devam edenler ve bunların hak sahiplerinin borçlanma talepleri 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre sonuçlandırılır.
- 5434 sayılı Kanun hükümleri uygulanan 4-1(c) bendine tabi sigortalılardan 4-1(a) bendi kapsamında geçen çalışmaları sırasında Kanunun 41. maddesinin birinci (f) ve (g) bentlerinde belirtilen süreleri bulunanlar bu madde hükümlerine göre söz konusu sürelerini borçlanabilir.
- 506 sayılı Kanunun geçici 20. madde sandığı kapsamında sigortalılığı bulunup bu çalışması sona erdikten sonra Kanunun 4-1(a), (b) ve (c) bentlerine tabi sigortalılığı bulunanlar SGK müracaat ederek borçlanma yapabilir. Bunlardan 5434 sayılı Kanuna tabi sigortalılığı bulunanlar hakkında Kanunun 41. maddesinin birinci fıkrasının (f) ve (g) bentlerinde belirtilen borçlanmalar SGK yapılır.
- Hizmet borçlanmalarında sigortalının kendisi tarafından yapılan başvurularda borçlanma talep tarihinde, hak sahiplerince yapılan başvurularda ise sigortalının ölüm tarihinde fiilen sigortalı olma şartı aranmayacaktır.
- 5510/sayılı Kanununa 4-1(a) ve (b) bentlerine tabi olanlar 2008 yılı Ekim ayı başından önce 5434 sayılı Kanuna tabi geçen hizmetleri ve borçlanılacak sürelerinin olması halinde bu hizmetlerini borçlanabilir.
HANGİ SÜRELERİ BORÇLANIR
4-1 (a), (b) ve (c) bentleri kapsamındaki sigortalı kadının, üç defaya mahsus olmak üzere, her doğum için doğum tarihinden itibaren geçen en fazla iki yıllık süreleri, bu sürelerde uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı sayılmaması ve çocuklarının yaşaması şartıyla borçlandırılır.
BORÇLANMA PROSEDÜRÜ
5510 sayılı kanunun 4-1; (a) ve (b) bentleri ile 5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanların, 5510/ 41. maddesine göre borçlanacakları sürelere ait prim tutarı, sigortalıların veya hak sahiplerinin talepte bulundukları tarihte 5510/ 82. maddesine göre prime esas kazancın alt ve üst sınırları arasında olmak üzere kendilerince belirlenen günlük kazancın % 32’si oranında hesaplanacaktır.
5510 sayılı Kanunun 4-1(b) bendine tabi sigortalıların yapacakları hizmet borçlanmalarına ait borçlanma tutarı, sigortalılıkları nedeniyle ödedikleri prime esas kazançları dikkate alınmadan, “Borçlanma Talep Dilekçesi” ile beyanda bulundukları prime esas kazanç üzerinden, prime esas kazanç beyanında bulunulmaması halinde ise borçlanma tutarı, asgari günlük kazanç tutarı üzerinden hesaplanacaktır.
2925 sayılı Kanuna tabi tarım sigortalılarından her ay için alınacak prim ve yardımların hesabına esas tutulan gün sayısının 15 gün üzerinden alınması ve prim ödeme gün sayısının da ayın 16'sından itibaren tam ay gibi kabul edilmesi nedeniyle, ay içerisindeki ilk 15 günün dışında kalan sürelerin doğum borçlanması yoluyla tamamlanması mümkün bulunmadığından 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar için ayın 15'inden sonra geçen süreler borçlanma kapsamında değerlendirilmeyecektir.
Borçlanılacak sürenin hesabında ayın 28, 29, 30 ve 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın ay 30, yıl 360 gün olarak alınacaktır. Borçlanacağı sürenin başlangıcı ve bitişi ay içinde herhangi bir tarih ise o aylara ait gün sayısı parmak hesabı yapılmak suretiyle hesaplanacaktır.
Prime esas günlük kazanç alt sınırı asgari ücretin otuzda biri, üst sınırı ise prime esas günlük kazanç alt sınırının altı buçuk katıdır.
Borçlanma tutarı (Borç Tutarı = Belirlenen Günlük Kazanç x % 32 x Borçlanılacak Gün Sayısı) formülüne göre hesaplanacaktır.
Sigortalının borçlanmaya esas günlük kazancının tespitinde, adi posta veya kargo ile gönderilen veya SGK doğrudan verilen borçlanma dilekçesinin SGK kayıtlarına intikal ettiği tarih, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi olarak gönderilenlerde ise postaya verildiği tarih esas alınacaktır.
Tahakkuk ettirilen borç tutarı, ilgiliye iadeli taahhütlü olarak tebliğ edilecek, PTT alındısının ilgiliye teslim edildiği tarih borcun tebliğ tarihi olacaktır.
Hesaplanan borç, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde sigortalı veya hak sahipleri tarafından SGK ya da SGK anlaşmalı olduğu bankalara ödenecek, bir ay içinde ödenmeyen borçlanmalar ise geçerli sayılmayacaktır.
Borcun bir ay içinde tamamının ödenmemesi halinde, ödenen miktara karşılık gelen süre sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.
SGK yazılı olarak başvurup dilekçeleri ekinde borçlanma belgeleri bulunmayanlardan bir ay içinde söz konusu belgeleri ibraz etmeyenlerin hizmet borçlanma tutarları, belgenin SGK kayıtlarına ibraz edildiği tarihte geçerli olan prime esas günlük kazanç miktarlarına göre hesaplanacaktır.
Her borçlanma için ayrı borçlanma talep dilekçesi alınacaktır.
Süresi içinde tebliğ edilen borcunu ödemeyenler ile bir kısmını ödeyenlerin kalan süreleri için yeniden başvurmaları gerekmektedir.
5510 sayılı kanunun 4-1 (a) ve (b) statülerine tabi olanlardan, 2008 yılı Ekim ayı başından önce 5434 sayılı Kanuna tabi geçen hizmetleri olanların borçlanacakları sürelere ait borçlanma tutarı 5510/41. maddesine göre hesaplanacak ancak, tahsil edilen borçlanma tutarının 5510/ geçici 7. maddesine göre 5510 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılan ilgili kanun hükümlerine göre kazanç olarak değerlendirilmesi gerektiğinden borçlanmak için seçilecek miktar, 5434 sayılı Kanun gereğince emsali için hesaplanacak miktarın altında olmayacaktır.
KISMİ ÖDEME
5510/ 41. maddesi gereğince, sigortalılar ya da hak sahipleri borçlanılan sürelerin tamamını ödeyebilecekleri gibi bir kısmını da ödeyebileceklerdir.
Bu durumda borçlanılan hizmetin prime esas kazanç olarak değerlendirilmesinde hizmet süresinin sonundan başa doğru değerlendirilme yapılacaktır.
Vedat İLKİ
alitezel.com
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.