Vergi borçları yeniden düzenlenmeli

Ana Sayfa » Denetim Gündemi » Şirket Alımlarında Güncel Bir Tartışma

Şirket Alımlarında Güncel Bir Tartışma

Türk Ticaret Kanunu’nun 356. maddesi, anonim şirketlerin kuruluştan itibaren iki yıl içinde yapacakları bazı devralma işlemleri için uzun ve nispeten zorlu bir süreç öngörüyor.

 
 
Şirket Alımlarında Güncel Bir Tartışma

Türk Ticaret Kanunu’nun 356. maddesi, anonim şirketlerin kuruluştan itibaren iki yıl içinde yapacakları bazı devralma işlemleri için uzun ve nispeten zorlu bir süreç öngörüyor. Düzenlemeye göre, bir anonim şirket kuruluş tarihinden itibaren iki yıl içinde bir işletme veya mal varlığı devralmak ya da kiralamak istiyor ve devralma/kiralama bedeli, şirketin sermayesinin onda birini aşıyorsa bu devir veya kira sözleşmesinin şirket genel kurulu tarafından onaylanması ve ticaret siciline tescil edilmesi gerekiyor. Aksi halde, sözleşme ve bu kapsamda yapılan tüm işlemler geçersiz hale geliyor. Ayrıca, işlem genel kurul onayına sunulmadan önce yönetim kurulunun şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesine başvurması ve mahkeme tarafından atanacak bilirkişinin devralınacak ya da kiralanacak olan işletme veya mal varlığına değer biçmesi gerekiyor.

Esasen bu uzun prosedür, Türk Ticaret Kanunu’nun şirket kuruluşunda ayni sermaye konulması için öngördüğü süreç ile paralel. Pay sahibi, şirkete kuruluşta ayni sermaye koymak istiyorsa öncelikle şirket merkezinin bulunacağı yerdeki asliye ticaret mahkemesince atanacak bilirkişi tarafından sermaye olarak konulacak mal varlığının değerlemesinin yaptırılması gerekiyor. Belli hallerde kurucular, bu yükümlülükten kurtulmak amacıyla, şirkete önce nakdi sermaye koyuyor, kuruluş sonrasında ise söz konusu nakdi sermaye ile kuruluşta koymadıkları ayni sermaye kalemlerini şirkete satın aldırıyor. Böylece, şirkete ayni sermaye konulması için öngörülen uzun süreci atlamış oluyorlar. İşte 356. maddenin amacı da kurucuların bu dolanma işlemini engellemek.

Hiç şüphesiz yapılacak bir devir veya kiralama işlemi öncesi mahkeme kanalıyla değer tespiti yaptırılması ve sonrasında yapılacak işlemin de bu değer üzerinden tamamlanması, taraflar açısından son derece zorlayıcı unsurlar. Bu anlamda gerek mahkeme sürecinin uzun sürmesi gerekse tarafların ticari bir serbesti içinde değil de mahkemenin belirleyeceği fiyat üzerinden işlemi gerçekleştirmek zorunda kalması, bir çok durumda ticari hayatın olağan akışına ters düşebilir. Dolayısıyla, 356. maddenin uygulama alanı çok dikkatli ve hassas bir şekilde belirlenmeli.

Özellikle şirket devralma işlemlerinde bu hüküm tartışma konusu olabiliyor. Devralma işlemlerinde vergisel avantajlar, finansman yapısı veya yasal gerekliliklerden dolayı, şirket alımlarında söz konusu alım işlemine özel olarak yeni bir şirket kurulması (special purpose vehicle, SPV) ve bu kurulan şirketin alımı gerçekleştirmesi oldukça sık başvurulan bir yöntem. Satın alma amacıyla kurulan SPV’ler, kuruluşlarını takiben kısa bir süre içerisinde hedef şirketin paylarını devralıyorlar. Bu durumda, Türk Ticaret Kanunu’nun bahsettiğimiz 356. maddesinin yeni kurulmuş olan SPV’ler tarafından yapılacak devralmalara da uygulanması gerektiği yönünde görüşler mevcut.

356. maddeye göre, “şirketin işletme konusunu oluşturan ayın ve işletmelerin” devralınması bakımından yukarıda bahsettiğimiz süreç uygulanmıyor. Dolayısıyla, kurulan şirketin faaliyet alanı diğer şirketlere iştirak etmesine, kiralama işlemleri yapmasına olanak veriyor ve bu husus, şirketin esas sözleşmesinde belirtiliyorsa yeni kurulan şirketin kuruluş sermayesi ile gerçekleştireceği devralma işlemine bu süreç uygulanmamalı. Aksine bir yorum, şirketin kuruluşundan itibaren iki yıl boyunca şirketin, sermayesine kıyasen yüksek değerli tüm devralma ve kiralama işlemlerinin bu sürecin tamamlanmasından sonra gerçekleştirilebilmesi zorunluluğuna yol açar. SPV’ler açısından irdelenebilecek bir diğer konu ise SPV’lerin kuruluş sonrası yaptığı bu alımın, pay sahipleri tarafından kuruluşta ayni sermaye hükümlerini dolanmak amacını değil, üçüncü kişilerden yapılacak bir şirket alımını gerçekleştirmek amacını taşıdığı. Dolayısıyla, şirketin kurucular ile değil tamamen bağımsız üçüncü kişiler ile gerçekleştirdiği ve ticari hayatın gereklerine uygun işlemler açısından 356. madde uygulama alanı bulmamalı.

Bu çerçevede, 356. madde değerlendirilirken yalnızca düzenlemenin lafzına bakılmaksızın, amaca uygun yorum yapılması gerekiyor. Belirttiğim üzere, başka bir şirketin paylarını satın almak amacıyla kurulan SPV’lerde ayni sermaye koyma prosedürünü dolanma yönünde bir irade söz konusu olamaz. Bunun da ötesinde, kurucuların hedef şirket paylarını SPV’ye ayni sermaye olarak koyması ticari hayatın olağan akışına aykırı olacaktır. Yine de SPV’nin esas sözleşmesi hazırlanırken titiz davranılmasında ve her ne kadar uygulama açısından bu yönde ciddi bir hassasiyet olmasa da tedbirli davranılmasında fayda var.

Dünya

 

 
25 Ağustos 2017 Cuma 09:07
Okunma: 6834
 
(0 Yorum Yapıldı)Yorumlar
<p>Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.</p>
 
Bu Kategorideki Diğer Haberler
Yazarlar
Yazarlar RSS Beslemesi
 
 
 
Tarihte Bugün
1539 - Küba, İspanya'nın sömürgesi oldu.
1897 - İsviçreli Matthias Zurbriggen, Aconcagua zirvesine tırmanan ilk kişi oldu.
1900 - Giacomo Puccini'nin Tosca operası Roma'da ilk kez icra edildi.
1907 - Jamaika'da deprem: 1000'den fazla kiş öldü.
1920 - Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışını kutladı.
1923 - Mustafa Kemal, Batı Anadolu'da geziye çıktı.
1923 - Londra New York arası ilk telefon görüşmesi yapıldı.
1923 - Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, İzmir'de öldü.
1924 - Türkiye'de Askerlik süresi 18 aya indirildi.
1926 - Borçlanma Kanunu TBMM'de kabul edildi.
1932 - Amerika Birleşik Devletleri'nde işsizlerin sayısının 8,2 milyona ulaştığı açıklandı.
1938 - T.C. Dışişleri Bakanlığı kuruluş kanunu kabul edildi.
1938 - Türkiye-Irak-İran-Afganistan arasında aktedilen Sadabat Paktı, TBMM'de onaylandı.
1938 - Norveç, Antarktika'nın Kraliçe Maud Toprakları olarak anılan bölgesi üzerinde hak iddia etti.
1941 - İstanbul Valiliği, Üniversite Talebe Birliği tüzüğünü onayladı; Talebe Birliği faaliyete geçti.
1943 - Sir Winston Churchill, Franklin Roosevelt ve Charles De Gaulle Casablanca Konferansı'nda bir araya geldiler.
1945 - Ekmek istihkakı kişi başına 450 grama çıkarıldı.
1950 - Sovyetler Birliği'nde MiG-17 jet uçağının ilk prototipi uçuş denemesini tamamladı.
1953 - Josip Broz Tito, Yugoslavya Devlet Başkanı oldu.
1954 - ABD'li sinema oyuncusu Marilyn Monroe, beyzbol oyuncusu Joe Dimaggio ile evlendi.
1962 - ABD uzay aracı Mariner II, Venüs'ün ilk yakın çekim fotoğraflarını dünyaya gönderdi.
1963 - Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle, Birleşik Krallık'ın Avrupa Ekonomik Topluluğuna (AET) girmesine karşı çıktı.
1964 - Meclis, Ortak Pazar anlaşmasını onayladı.
1969 - Amerika Birleşik Devletleri uçak gemisi Enterprise'da, Hawaii açıklarında patlama meydana geldi: 25 ölü.
1970 - Türk Lirası 1211 sayılı kanuna göre çıkarıldı.
1970 - Mahkum aileleri "genel af" için yürüyüş yaptılar.
1975 - Tüm Üniversite, Akademi ve Yüksek Okullar Asistanları Birliği (TÜMAS) kuruldu.
1983 - Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e fahri profesörlük ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin fahri hukuk doktorluğu unvanları verildi.
1985 - Martina Navratilova, kendisinin 100. tenis turnuvasını kazandı.
1987 - Uluslararası Ticaret Odası Vehbi Koç'u "Dünyada Yılın İşadamı" seçti.
1993 - Nubar Terziyan, Ankara Uluslararası Film Festivali'nde "Emek Ödülü"ne değer bulundu.
1994 - Bill Clinton ile Boris Yeltsin, füzelerin herhangi bir ülkeye hedeflenmesine son verilmesi ve Ukrayna'nın nükleer silah stoğunun yok edilmesi üzerinde anlaştılar.
1994 - Dört şehirlerarası yolcu otobüsüne yerleştirilen bombaların patlaması sonucu 3 kişi öldü, 17 kişi yaralandı. Eylemleri PKK'nın (Kürdistan İşçi Partisi) askeri kanadı ARGK (Kürdistan Halk Kurtuluş Ordusu) üstlendi.
1995 - İlk kez verilen uluslararası Nazım Hikmet Şiir Ödülü, İstanbul'da yapılan bir törenle Lübnan'lı şair Adonis'e verildi.
1998 - Bir Afganistan kargo uçağı güneybatı Pakistan'da bir dağa düştü: 50 kişi öldü.
2000 - Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, beş Bosnalı Hırvat'ı, 1993 yılında Ahmiçi köyünde en az 103 Müslüman'ın katledilmesiyle ilgili olarak 25 yıl hapse mahkum etti.
2005 - Avrupa Uzay Ajansına (ESA) ait Huygens adlı uzay sondası Satürn'ün uydusu Titan'ın yüzeyine indi.
2005 - Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti harekatına katılarak, Kabil Çok Uluslu Tugay Komutanlığı görevini 27 Ocak'ta 6 ay süreyle üstelenecek 28'inci Mekanize Piyade Tugayı için uğurlama töreni düzenlendi.
2007 - Venezuela'ya ait, Panama-Karakas seferini yapan çift motorlu bir yolcu uçağı, Kolombiya'nın kuzey doğusunda düştü: 14 kişi öldü.
 
Namaz Vakitleri
 
  • İmsak04:59
  • Güneş06:41
  • Öğlen13:09
  • İkindi16:36
  • Akşam19:15
  • Yatsı20:43
 
 
Anket
Denetim Hakkında Meslektaş ne kadar bilgili?
Çok Bilgili
Az Bilgili
Hiç bir fikri yok
 
 
Lig Puan Durumu
 
Takımlar
O
G
B
M
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
 
Şampiyonlar Ligi
 
UEFA Avrupa Ligi
 
Alt Lig
 
İktisadi Haber Ajansı Çözüm Ortağı
 
Arşiv
 
Süper Loto
31.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062224283446
 
On Numara
04.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu01102527293839404347484950515262646874757778
 
Sayısal Loto
02.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062931324445
 
Şans Topu
30.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu011030323403
 
Gazete Manşetleri
 
 
Kurumsal

İçerik

Denetim Gündemi

Denetim Haberleri

Teknoloji