Bir tüccar kafilesi gece vakti çölde ilerliyor. Kafilede bazı kişilerde el fenerleri var ve yolu bir ölçüde aydınlatıyor ama kafile yine de ileriyi pek iyi göremiyor, yolun emniyetli olup olmadığından emin olamıyor. Kafilenin emniyetli bir şekilde yola devam edebilmesi ve panayır alanına mallarını sağa salim ulaştırabilmesi için bilgi ve tecrübesine güvendikleri, elinde daha güçlü ve uzun mesafeleri aydınlatabilen bir feneri ile çeşitli ilave ekipmanları olan bir kişiyi de kafileye alıyorlar.
Kafilenin önünde uzun bir yol var ve akla hayale gelmeyecek zorluklar onları bekliyor. Tüm kafile fenerleri öne tutmuş, pür dikkat yola konsantre olmuşken, kafileye yardım için katılan kişi, grubun arkasında feneri geriye doğru tutmuş, geride kalan ufak tefek haşereyi öldürmekle meşgul.
Hikaye eminim pek çoğunuza tanıdık gelmiştir. Kurumlarda, denetim birimlerinden beklenen, kurumun hedeflerine ulaşmasına azami ölçüde katkı sağlamaktır. İşletmeler kurtlar sofrasında hayatta kalmanın yollarını ararken, denetim ekiplerinin büyük kısmı maalesef günceli yakalamaktan uzak, modası geçmiş check-list’lerle geçmişi temizlemekle meşguller.
Sonuç olarak, işletmelerin geçmişi süpüren check-list denetçilerinden çok, stratejik projelerde onlara yardımcı olacak, geleceğe ışık tutacak denetçilere ihtiyacı var. Ne dersiniz, biraz öz eleştiri yapıp, elimizdeki fenerin nereyi aydınlattığını bir gözden geçirsek iyi olmaz mı?
15 Eylül 2014
http://denetimsitesi.wordpress.com/2014/09/15/feneri-ileri-tutalim-ki-yolu-aydinlatsin/
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.