TÜM YÖNLERİ İLE CAZİBE MERKEZLERİ PROGRAMI



TÜM YÖNLERİ İLE CAZİBE MERKEZLERİ PROGRAMI

CMP NEDİR?  Başbakan Binali Yıldırım’ın müjdesini geçtiğimiz aylarda Diyarbakır’da verdiği ve ön başvuru taleplerinin alınmaya başladığı cazibe merkezleri programı (CMP) geniş çaplı bir destek/teşvik programıdır.

CMP ile ülkemizin az gelişmiş bölgelerindeki yatırım ortamını canlandırarak istihdam, üretim ve ihracatı artırmak suretiyle bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması amaçlanmaktadır.  Verilecek destekler Hazine Müsteşarlığı bütçesinden Türkiye Kalkınma Bankası Anonim Şirketine aktarılacak kaynaktan karşılanacak.

 Program kapsamında; yeni yatırım projeleri için veya yarım kalmış ya da yatırımı tamamlanarak işletme sermayesi yetersizliği nedeniyle işletmeye geçememiş veya kısmen geçmiş yahut başka sebeplerle faaliyet göstermeyen tesislerin yeniden ekonomiye kazandırılması için yatırım ve işletme dönemlerinde özel sektör yatırımlarına destek verilecektir. 

HANGİ İLLER CMP KAPSAMINDADIR?

CMP kapsamında, 5 bölge merkezinde toplam 23 il bulunuyor.  

Elazığ

Erzurum

Van

Kars

Diyarbakır

Malatya

Erzincan,

Hakkarı

Ardahan

Şanlıurfa

Adıyaman

Gümüşhane,

Muş

Ağtı

Mardin

Tunceli,

Bayburt

Bitlis

Iğdır

Batman

Bingöl

 

 

 

Siirt

 

 

 

 

Şırnak

DESTEKLERDEN FAYDALANABİLECEK YATIRIMLAR HANGİLERİDİR?

Cazibe Merkezleri Programı kapsamında;

a) İmalat sanayiindeki,

b) Çağrı merkezi ve veri merkezi yeni yatırım projeleri destek alabilecektir.

Desteklenmeyecek İmalat Konuları Var mıdır? Kural olarak, aşağıdaki imalat konuları öncelikli olarak desteklenmeyecektir. Bununla birlikte, bu yatırımların, yatırım yapılacak bölgede zaruri bir ihtiyaç olarak değerlendirilmesi durumunda destek kapsamına alınması mümkün olabilecektir. Değerlendirme ve karar işlemi “CMP Yönlendirme Komitesinin” uygun görüşü alınarak, Programın uygulayıcısı olan Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. tarafından yapılacaktır. Bu şekilde, değerlendirme yapılarak yatırım konusu olarak belirlenebilecek olanlar şunlardır:

DESTEK PAKET VE UNSURLARI NELERDİR?

CMP Programı, Yatırım ve Üretim Destek Paketi, Üretim Tesisi Taşıma Destek Paketi, Çağrı Merkezi Destek Paketi, Veri Merkezi Yatırım ve Enerji Destek Paketlerinden oluşmaktadır.  

Bu paketler kapsamındaki destek unsurları ise aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir.

a) Yatırım ve Üretim Destek Paketi aşağıdaki destek unsurlarını içermektedir.

b) Üretim Tesisi Taşıma Destek Paketi aşağıdaki destek unsurlarından oluşur:

c) Çağrı Merkezi Destek Paketi aşağıdaki destek unsurlarından oluşur:

d) Veri Merkezi Yatırım ve Enerji Destek Paketi aşağıdaki destek unsurlarından oluşur:

Başvuruda bulunmak ve talep edilen desteğe ilişkin koşulları taşımak kaydıyla, yatırımcılar destek paketleri içindeki destek unsurlarının tamamından veya bir kısmından faydalandırılabilir.

YARARLANMA KOŞULLARI NELERDİR?

Yatırımcıların yapacakları yatırımların CMP kapsamındaki desteklerden yararlanabilmeleri için aşağıdaki koşulları sağlamaları gerekmektedir.  

a) İmalat sanayiinde asgari sabit yatırım tutarının ikimilyon Türk Lirası, asgari istihdamın ise otuz kişi olması gerekir.

b) Çağrı merkezi yeni yatırımları için asgari ikiyüz kişilik istihdam ve hizmet sözleşmesi yapmış olma şartı aranır.

c) Veri merkezi yeni yatırımları için merkezin asgari beşbin metrekare beyaz alanı bulunması ve yer, mimari, güvenlik, hizmet sürekliliği gibi hususlara ilişkin kriterleri  uluslararası standartlarda sağlamış olması gerekmektedir.

 ç) Üretim Tesisi Taşıma Destek Paketi, Bankaca taşınması uygun görülen tesislerin, asgari son iki yıl üretim faaliyetinin sürdürüldüğünün tespiti, bu Kararın yürürlüğe girmesini takip eden iki yıl içinde taşınılması ve taşındıktan sonra asgari ikiyüz kişilik istihdamın taahhüt edilmesi şartı gerekmektedir.

 

Kredilendirilecek yatırımın asgari yüzde otuzunun özkaynaklardan karşılanması zorunlu olup,  Destekler, yatırımlar için gerekli özkaynak ile orantılı olarak kullandırılacaktır. Banka gerekli gördüğü hallerde özkaynağın desteklerden önce yatırıma harcanmasını talep edebilecektir.

 

BAŞVURU NASIL YAPILACAKTIR.

 Başvurular, Bankanın belirleyeceği bilgi ve belgelerle Bankaya veya Bankaya iletilmek üzere Kalkınma Ajansları Yatırım Destek Ofislerine yapılacaktır. Banka başvuru sürecini başlattı.   Başvurular  24/01/2017-27/02/2017 tarihleri arasında kabul edilecek. Başvurular değerlendirilirken,  aşağıdaki hususlar dikkate alınacaktır.

a) Projenin optimum üretim veya hizmet ölçeğini sağlaması.

b) İllerde ve bölgelerde arz ve talep dengesi gözetilerek, yeni yatırımın atıl kapasite oluşturmaması.

e) Fizibilite ve proje değerlendirme raporuna göre yatırımın teknik, ekonomik ve mali yönden yapılabilir ve sürdürülebilir olması.

ç) Yatırımcının yeterli mali güce sahip olması.

Başvuruların değerlendirilmesinde aşağıdaki kriterleri sağlayan yatırımlara öncelik verilecektir.

a) Yüksek istihdam sağlaması.

b) İthal ikamesi sağlayacak ürün üretilmesi.

c) İhracat potansiyelinin olması.

ç) Yatırımın ileri-geri bağlantıları ile diğer alt sektörleri tetikleyecek nitelikte olması.

d) Ar-Ge ve yenilik içermesi.

e) Yerli makine ve teçhizat veya yerli teknoloji kullanılması.

f) Yatırımcının destekten faydalanmasını talep ettiği yatırım konusunda tecrübesi veya kurumsal kapasitesi olması.

g) İmalat sanayii için yatırımın organize sanayi bölgesinde yapılması.

  TAŞINMAZIN MÜLKİYETİNİN YATIRIMCIYA DEVRİ

   Yatırımcıya kiralanmak suretiyle tahsis edilen parsel, taşınmaz ve binaların mülkiyeti, asgari onbeş yıl süreyle desteğe konu üretim faaliyetinin sürdürülmesi, asgari istihdam şartının bu sürenin tamamında istihdam edilecek adam ay toplamının yüzde sekseninden az olmamak üzere yerine getirilmesi ve varsa diğer destek koşullarının sağlanması halinde, talebi üzerine yatırımcıya devredilebilecektir. Ancak, Çağrı Merkezi Destek Paketi bu kapsamda değildir.

Devir Bedeli olarak, bina için sağlanan nominal destek tutarı, parsel veya taşınmaz için ise emlak vergisine esas metrekare birim değeri dikkate alınacaktır.

Yatırım süreci devam eden yatırımlar ile yarım kalmış yatırımlar da, yatırıma ilişkin taşınmazların mülkiyetinin ilgili YİKOB veya İdareye devredilmesi suretiyle verilen desteklerde; arsa bedelsiz olarak, bina ise sağlanan nominal destek tutarı karşılığında yatırımcıya devredilecektir. 

 

Fon Havuzu



10 Şubat 2017 Cuma 01:44

http://www.dt-audit.com/haber/tum-yonleri-ile-cazibe-merkezleri-programi-1029.html