YEMİNLİ (DENETİMDE) KAOS -2-

“Eski tas, Eski hamam, Tekelleşme Tam Gaz Yola Devam."

YEMİNLİ (DENETİMDE) KAOS -2-

Yasa tanımayan tekelleşme, serbest piyasa ekonomisine geçiş sürecinde, kapalı ekonomide elde ettiği kazanımlarını yani rant’ını kaybetmemek amacıyla, Anayasa’nın 10.maddesi ihlal edilerek, yapılan ikincil düzenlemelerle Smmm ünvanlı Bağımsız Denetçiler’in gözünün içine bakarak adeta dalga geçiyor.

TBMM’de gece yarısından sonra yapılan operasyonla, Ymm meslek mensuplarını Bağımsız Denetçi yapan tekelleşme’nin bu oyununa karşı, Smmm meslek mensuplarının yapmış olduğu başkaldırı, birlik ve beraberlik içerisindeki başkaldırısı, isyanı ne oldu da sessizliğe gömüldü. !!!

1) TÜRMOB ve KGK’nun web sitesinde yeralan istatistiki bilgilere, yazıma ışık sağlaması amacıyla aşağıda yer verilmektedir.

    Türmob – web sitesinde yeralan bilgilere göre, 3568 sayılı kanun ile yetkilendirilen Ymm meslek mensubu sayısı 4565,  Smmm ünvanlı meslek mensubu sayısı 82556’dır. 

    KGK’nun web sitesinde yeralan bilgilere göre, bugün itibariyle, Ymm ünvanlı 2408 ve Smmm ünvanlı 9240 olmak üzere, resmi sicile kayıtlı 11648 Bağımsız Denetçi meslek mensubu yetkilendirilmiştir.

2) Tarımsal Üretici Birlikleri ile Tarımsal Üretici Merkez Birliklerinin, denetlenmesi yetkisinin Anayasa’nınKanun önünde Eşitlik” başlıklı 10.maddesine, 660 sayılı KHK ve  6102 sayılı TTK’na ve ilgili mevzuat ile sair yasal mevzuata aykırılığını anlayabilmek için, geçmişten gelen hayat hikayesini anlamak  gerektiği kanaatindeyim.      

        a) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal üretici birlikleri ile tarımsal üretici merkez birliklerinin malî yönden denetim yapacak olan serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir veya bağımsız malî denetim kuruluşlarının yetkilendirilmesine ve yetkilerinin geçici yada sürekli olarak kaldırılmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen “Tarımsal Üretici Birlikleri ile Tarımsal Üretici Merkez Birliklerinin Denetlenmesine İlişkin Yönetmeliği, 2005 yılında yayımladı.    

Bu yönetmelikte ; serbest muhasebeci mali müşavir ünvanlı meslek mensuplarnı Denetçi, yapılacak olan denetimleri de   Bağımsız malî denetim olarak tanımlanmıştır.

         b) Her ne olduysa,  Bakanlık, 2007 yılında yeni yönetmelik çkardı ve 2005 yılında yayımlanan yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. 2007 yılında çıkarılan yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle; “Serbest Muhasebeci Mali Müşavir” ünvanlı meslek mensuplarının “DENETÇİ” tanımına son verilmiş oldu. Yeminli mali müşavir ibareleri aynen muhafaza edildi. 

         c) Yeni adıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yasa tanımayan tekelleşmenin talepleri doğrultusunda 24/05/2015 tarihinde ilgi yönetmelikte  değişiklik yaptı.

Bakanlık, ilgi yönetmelik değişikliği ile, 6102 sayılı, 660 sayılı KHK ve ilgili mevzuat kapsamında, Smmm ünvanlı 9240 Bağımsız Denetçiyi, “DENETÇİ” tanımının dışında bırakarak, KGK tarafından yetkilendirilen Bağımsız Denetçileri, DENETÇİ olarak TANIMADIĞINI apaçık beyan etmiştir. Ancak;

KGK tarafından “Bağımsız Denetçi” olarak yetkilendirilmemiş olan 2157 Ymm meslek mensubunu “DENETÇİ” olarak tanımlamıştır. 

Küreselleşme sürecinde, 9240 Bağımsız Denetçi

arasında Haklı Rekabet ile paylaşılması gereken denetim pastasının, 4565 Ymm meslek mensuplarına altın tepside sunulmasından ibaret yasal düzenlemeler yargının duvarına çarparak geri dönecektir. Bu durum kaçınılmazdır.

Başka bir deyişle, Bağımsız Denetçi tanımına tekelleşmenin   güdümünde, başka bir boyut kazandırılmıştır.

Sonuç Olarak ; Anayasa`nın Kanun önünde Eşitlik” başlıklı 10.maddesinde yeralan: “Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar” hükümlerine aykırı olarak Ymm meslek mensuplarına tanınan ayrıcalıklarla donatılan ve yasa tanımayan tekelleşmenin ürünü olan yönetmeliğin ivedilikle değiştirilmesi önem arz etmektedir.

3568 sayılı Kanun’un 45.maddesinde “meslek mensuplarının Tabela veya basılı kağıtlarında ruhsatname ile belirlenen mesleki unvanları dışında başka sıfat kullanamayacakları hüküm altına alınmıştır.

Çalışma Usul Esasları Yönetmeliği’nin “Tabela Asılması Zorunluluğu” başlıklı 15.maddesinde, kanuna uygun bir düzenleme mevcut iken, yasakçı zihniyet Smmm ünvanıyla defter tutma faaliyetlerini yürüten meslek mensuplarının, Bağımsız Denetçi ünvanını kullanmalarını yasaklamıştır.

Bağımsız Denetçi ünvanımız SIFAT* değildir, Uluslararası pazarda geçerli olan bir UNVAN’dır. Uluslararası pazarda geçerliliği olmayan tekelleşmenin rantını korumak amacıyla kanuna aykırı yasal düzenlemelerle yasaklar getirerek  beni/bizi baskı altına alamazsınız.  

Değerli meslekdaşlarım, “Vatandaşından Korkan Devlet Anlayışı ile Yönetilen Türkiye” anlayışından kurtulmak için yıllarca demokrasi mücadelesi veren güzel yurdumun güzel insanları, bu kez “ÜYESİNDEN KORKAN MESLEK ÖRGÜTÜ” anlayışı ile yönetilen meslek örgütümüz de yasakçı zihniyetten kurtulmak amacıyla, 2016 yılında ülke genelinde yapılacak seçimler ile kökten değişiklik yapmak zorundayız.

Meslekdaşıma, yeni gelir kapıların açacak eğitimler ile küreselleşme sürecinde meslekdaşı geleceğe hazırlayacak katılımcı yönetim anlayışını oda yönetimlerine taşımak zorundayız.  06/06/2015

 

Savaş Yıldız
Bağımsız Denetçi
smmmsavas@hotmail.com

 

 * sıfat (TDK göre )
1. isim Bir kimsenin görev, ödev, toplumsal veya hukuki bakımdan yeri ve özelliği
2. dil bilgisi Bir adı, nitelik, nicelik, yer, sıra vb. bakımından niteleyen, belirten kelime, ön ad 
3. Yüz, kılık ve dış görünüş

 



6 Haziran 2015 Cumartesi 18:48

http://www.dt-audit.com/haber/yeminli-denetimde-kaos--2--326.html