Yarın Son Gün, 2014 Yılına İlişkin Yevmiye Defterinin Kapanış Tasdikini Yaptırmayı Unutmayın!

6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 64/3. Maddesinde

Yarın Son Gün, 2014 Yılına İlişkin Yevmiye Defterinin Kapanış Tasdikini Yaptırmayı Unutmayın!

Bilindiği üzere, yevmiye defterinin kapanış tasdikine ilişkin düzenlemeler, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 64/3. Maddesi ile 19.12.2012 tarihli ve 28502 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ticari Defterlere İlişkin Tebliğde yer almaktadır.

6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 64/3. Maddesinde; yevmiye defterlerinin (bilanço usulüne göre defter tutan gelir vergisi mükellefleri ve kooperatifler de dahil olmak üzere) kapanış onayının izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının (Haziran) sonuna kadar notere yaptırılacağı hükme bağlanmıştır.

Ticari Defterlere İlişkin Tebliğin 15. maddesinde ise; Yevmiye Defterinin, izleyen hesap döneminin altıncı ayının sonuna kadar notere ibraz edilip son kaydın altına noterce "Görülmüştür" ibaresi yazılarak mühür ve imza ile onaylatılmasının zorunlu olduğu,  Vergi Usul Kanununun 13. ve 15. maddeleri uyarınca Maliye Bakanlığı tarafından mücbir sebep halinin ilan edildiği yerlerde, defterlerin kapanış onaylarının, mücbir sebebin sona erdiği tarihi takip eden ayın sonuna kadar yapılabileceği açıklanmış bulunmaktadır.

Buna göre, 30 Haziran 2015 Salı günü akşamına kadar 2014 takvim yılı yevmiye defterlerinin kapanış tasdiklerinin  notere yaptırılması gerekmektedir. Ticari Defterlere İlişkin Tebliğde açıklandığı üzere kapanış tasdikinin, defterdeki son kaydın altına noterce "Görülmüştür" ibaresi yazılarak mühür ve imza ile onaylatılmak suretiyle yaptırılması zorunludur.  

Öte yandan, yevmiye defterinin kapanış tasdikinin yaptırılma zorunluluğu Türk Ticaret Kanununun bir gereği olup, Vergi Usul Kanunu yönünden böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Dolayısıyla, kapanış tasdikinin yaptırılmamış olmasının Vergi Usul Kanunu yönünden herhangi bir yaptırımı bulunmamaktadır. Ancak, Türk Ticaret Kanununun 562/1-c maddesine göre kapanış tasdikinin yaptırılmamış olması idari para cezasını gerektirmektedir. Uygulanacak idari para cezasının tutarı ise, 2015 yılı için, 4.934 TL.dir.

Diğer taraftan, yıl içerisinde ek defter tasdik ettirenlerin, kapanış tasdiki için her iki defteri birlikte notere götürmeleri gerektiği unutulmamalıdır.

 Saygılarımla.
Tarih                : 29.06.2015

 

 

                                                                                         Abdullah TOLU                                                                                      Yeminli Mali Müşavir
                       TOLUEN YMM DENETİM VE DANIŞMANLIK



29 Haziran 2015 Pazartesi 13:12

http://www.dt-audit.com/haber/yarin-son-gun-2014-yilina-iliskin-yevmiye-defterinin-kapanis-tasdikini-yaptirmayi-unutmayin-339.html