DİKKAT: Yem ve Gübrede KDV Oranı Düşürüldü, Ancak Uygulama Sorunlarla Başladı.

Mal teslimleri ve hizmet ifalarına uygulanacak KDV oranları, KDV Kanununun 28. maddesinin verdiği yetkiye istinaden Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmektedir.

DİKKAT: Yem ve Gübrede KDV Oranı Düşürüldü, Ancak Uygulama Sorunlarla Başladı.

Bilindiği üzere, mal teslimleri ve hizmet ifalarına uygulanacak KDV oranları, KDV Kanununun 28. maddesinin verdiği yetkiye istinaden Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmektedir. Mal ve hizmetlere uygulanacak KDV oranlarının belirlendiği ana Kararname, 2007/13033 sayılı Kararnamedir. Bakanlar Kurulu, Kararname eki listelerde yapacağı değişiklikleri, yeni eklemeleri ya da çıkarmaları bu Kararnamede değişiklik yapmak suretiyle gerçekleştirmektedir.

Nitekim, 1 Ocak 2016 tarih ve 29580 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2015/8353 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile; 2007/13033 sayılı ana Kararnameye ekli (I) ve (II) sayılı listelerde değişiklikler yapılarak, yem ve gübre teslimlerine 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulanacak KDV oranları yeniden belirlenmiştir.

1) 2015/8353 Sayılı BKK ile Yapılan Düzenleme

1 Ocak 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2015/8353 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile, KDV oranlarının yer aldığı 2007/13033 sayılı Kararname ekindeki (I) ve (II) sayılı listelerde aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır:

 "(1) 24/12/2007 tarihli ve 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararın eki (I) sayılı listeye aşağıdaki sıralar eklenmiş, aynı Karara ekli (II) sayılı listenin "B) DİĞER MAL VE HİZMETLER" başlıklı bölümünün 23 üncü sırası yürürlükten kaldırılmıştır.

"19- Küspe (21/12/2015 tarihli ve 2015/8320 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetveli'nin 2303.10 pozisyonunda yer alan nişastacılık artıkları ve benzeri artıklar ile 2303.30.00.00.00 pozisyonunda yer alan biracılık ve damıtık içki sanayinin posa ve artıkları hariç), tam yağlı soya (fullfat), kepek, razmol, balık unu, et unu, kemik unu, kan unu, tapiyoka (manyok), sorgum ve her türlü fenni karma yemler (kedi-köpek mamaları hariç), saman, yem şalgamı, hayvan pancarı, kök yemler, kuru ot, yonca, fiğ, korunga, hasıl ve slajlık mısır, üçgül, yemlik lahana, yem bezelyesi ve benzeri hayvan yemleri (yeşil ve kuru kaba yemler ve bunların pellet şeklinde veya mevsimsel ihtiyaçlara göre bir bağlayıcı kullanılarak veya kullanılmadan işlem görmüş olanları dahil),

20- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilen gübreler ile gübre üreticilerine bu ürünlerin içeriğinde bulunan hammaddelerin teslimi."

2) Bazı Hayvan Yemleri İle Gübre ve Gübre Üreticilerine Gübre İçeriğinde Bulunan Hammaddelerin Tesliminde Uygulanmakta Olan KDV Oranları Düşürüldü

Yukarıda (1). maddede yer alan düzenlemelerden de fark edileceği üzere, 2015/8353 sayılı Kararnameyle;

- Daha önce 2007/13033 sayılı Kararnameye ekli (II) sayılı listenin B- DİĞER MAL VE HİZMETLER başlıklı bölümünün 23. sırasında yer alan ve teslimlerinde % 8 KDV uygulanan hayvan yemleri, 2015/8353 sayılı Kararnameyle aynen (I) sayılı listeye 19. sıra olarak eklenmiş ve tabi olacağı KDV oranı % 1 olarak tespit edilmiştir. Bu şekilde, söz konusu hayvan yemlerindeki KDV oranı, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren % 8'den % 1'e indirilmiştir.

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından “tescil edilmiş gübre”ler, 2007/13033 sayılı Kararnameye ekli (I) sayılı listeye 20. sıra olarak eklenmiş ve tabi olacağı KDV oranı % 1 olarak tespit edilmiştir. Bu şekilde, söz konusu gübre teslimlerinde KDV oranı, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren % 18'den % 1'e indirilmiştir.

- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilmiş gübrelerin üreticilerine bu ürünlerin içeriğinde bulunan hammaddelerin teslimi, 2007/13033 sayılı Kararnameye ekli (I) sayılı listeye 20. sıra olarak eklenmiş ve tabi olacağı KDV oranı % 1 olarak tespit edilmiştir. Bu şekilde, gübre üreticilerine gübrenin içeriğinde bulunan hammaddelerin tesliminde uygulanacak KDV oranı, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren % 18'den % 1'e indirilmiştir.

3) KDV Oranı % 8'den % 1'e Düşürülen Hayvan Yemleri

2015/8353 sayılı Kararnameyle 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren KDV oranı % 8'den % 1'e İndirilen hayvan yemleri aşağıdaki gibidir:

- Küspe (21/12/2015 tarihli ve 2015/8320 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş Türk Gümrük Tarife Cetveli'nin 2303.10 pozisyonunda yer alan nişastacılık artıkları ve benzeri artıklar ile 2303.30.00.00.00 pozisyonunda yer alan biracılık ve damıtık içki sanayinin posa ve artıkları hariç),

- Tam yağlı soya (fullfat),

- Kepek,

- Razmol, 

- Balık unu, et unu, kemik unu, kan unu, tapiyoka (manyok), sorgum ve her türlü fenni karma yemler (kedi-köpek mamaları hariç),

- Saman,

- Yem şalgamı,

- Hayvan pancarı,

- Kök yemler,

- Kuru ot,

- Yonca, fiğ, korunga,

- Hasıl ve slajlık mısır,

- Üçgül,

- Yemlik lahana, yem bezelyesi ve benzeri hayvan yemleri (yeşil ve kuru kaba yemler ve bunların pellet şeklinde veya mevsimsel ihtiyaçlara göre bir bağlayıcı kullanılarak veya kullanılmadan işlem görmüş olanları dahil).

4) KDV Oranı % 18'den % 1'e Düşürülen Gübreler ve Gübre Üreticilerine Yapılacak Gübre Hammadde Teslimleri

a) Tescilli Gübre Teslimleri ve İthalatında KDV Oranı

2015/8353 sayılı Kararname ile; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından “tescil edilmiş gübre”lerin tesliminde KDV oranı % 18'den % 1'e düşürülmüştür. Yurt içi için belirlenmiş olan KDV oranı ithalat için de aynen geçerli olduğundan, tescilli gübre ithalatı da % 1 KDV'ye tabi olacaktır. Ancak, Kararnamede, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilmiş gübre”den ne anlaşılması gerektiği konusunda herhangi bir açıklama veya dipnot bulunmamaktadır. Her ne kadar, Kararname kapsamına giren mal ve hizmetleri tanımlamaya Maliye Bakanlığı yetkili kılınmış ise de, Maliye Bakanlığı bu tanımlamayı yaparken sınırsız bir serbestliğe sahip değildir. Bu konuda uzman ve yetkili kurum ve kuruluşların görüşünü de almak zorundadır.

Peki, Hangi Gübre Teslimlerinde KDV Oranı Düşürüldü? Değişiklik Tüm Gübreleri Kapsıyor Mu?Tescilli Gübre Ne?

Uygulamada, KDV oranı düşürülen gübrelerin tanımı ve uygulaması konusunda tereddütler oluşmuş bulunmaktadır. Kişisel görüşümüze göre, Kararnamede "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilmiş gübre” ibaresi yer aldığından, bu ibarenin açılımının da yine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı mevzuatına göre yapılması gerekmektedir.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gübre ile ilgili olarak aşağıdaki 3 ayrı Yönetmeliği bulunmaktadır:

- Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği (29.3.2014 tarihli ve 28956 sayılı Resmi Gazete),

- Tarımda Kullanılan Kimyevi Gübrelere Dair Yönetmelik (18/3/2004 tarihli ve 25406 sayılı Resmî Gazete),

- Ve Tarımda Kullanılan Organik, Organomineral Gübreler ve Toprak Düzenleyiciler ile Mikrobiyal, Enzim İçerikli ve Organik Kaynaklı Diğer Ürünlerin Üretimi, İthalatı, İhracatı ve Piyasaya Arzına Dair Yönetmelik (29/3/2014 tarihli ve 28956 sayılı Resmî Gazete).

Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği'nde, gübrenin tanımı ve tescil belgesi ile ilgili düzenlemeler yer almaktadır. Söz konusu Yönetmeliğin;

- 4/1-f,i,s,y bendinde Gübre; "asıl amacı bitkiyi beslemek olan materyal"; lisans belgesi:"ürünleri üreten veya ithal eden gerçek ve tüzel kişilere Bakanlıkça verilen belge" , tescil belgesi: "ürünleri üreten veya ithal eden gerçek ve tüzel kişilere piyasaya sunacakları her bir ürün için Bakanlıkça verilen belge",   Ürün, "Tarımda Kullanılan Kimyevi Gübrelere Dair Yönetmelik ve Tarımda Kullanılan Organik, Organomineral Gübreler ve Toprak Düzenleyiciler ile Mikrobiyal, Enzim İçerikli ve Diğer Ürünlerin Üretimi, İthalatı ve Piyasaya Arzına Dair Yönetmelik kapsamında yer alan ürünler",

- 9. maddesinde, Lisans belgesi, "Gübre üreten, ithal eden gerçek ve tüzel kişiler, lisans belgesini almak ve kendileri tarafından onaylanmış birer fotokopisini dağıtıcılarına göndermekle yükümlüdürler.",

- 10. maddesinde ise, Tescil belgesi, "Gübre imalatı ve ithalatını yapan gerçek ve tüzel kişiler; ürettikleri, ürettirdikleri veya ithal ederek piyasaya arz edecekleri her bir ürün için tescil belgesi almak ve kendileri tarafından onaylanmış birer fotokopisini dağıtıcılarına göndermekle yükümlüdürler."

şeklinde tanımlanmıştır.

Yukarıda yer alan açıklamalardan da fark edileceği üzere, gübre imalatı ve ithalatını yapan gerçek ve tüzel kişilerin; ürettikleri, ürettirdikleri veya ithal ederek piyasaya arz edecekleri her bir ürün için tescil belgesi almaları zorunlu bulunmaktadır. İşte, Kararnamedeki “tescil edilmiş gübre”, söz konusu yönetmeliğe göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil belgesine bağlanmış olan gübredir. Ancak, sorun da burada özellikle ithal gübrelerde ortaya çıkmaktadır. Çünkü, ithalatta tescil belgesi,  ithalattan önce değil, ithalat  yapıldıktan sonra alınmakta ve/veya verilmektedir. İthalat aşamasında tescil belgesinin olmaması durumunda ise, gübre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca tescil edilmemiş sayılmaktadır. Bu durumda ise, gübre ithalatında % 1 değil, % 18 oranında KDV ödenmesi gerekecektir. Bu sorunun çözümü, tescil belgesinin gübrenin ithal edilmeden önce alınmasıdır. Gübre ithalatçılarının bu duruma özellikle dikkate etmelerinde fayda var. Ayrıca, Maliye Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tescil belgesinin ithalat öncesinde verilmesi için gerekli tedbirleri almaları gerekmektedir. İthalat aşamasında peşin olarak % 18 olarak ödenecek KDV'nin iadesi, Kanunun 29/2. maddesine göre yılı içinde mahsuben, yıl geçtikten sonra da nakden ve mahsuben iadesi mümkün olmakla beraber, iade işlemleri satıştan sonra asgari 3 ay ila 1 yıl arasında gerçekleştirildiğinden, iade bu sorunu tam olarak çözmemektedir.

b) Tescil Edilmiş Gübrelerin “Üreticilerine” Bu Ürünlerin İçeriğinde Bulunan Hammaddelerin Teslimi İle İthalatında da % 1 KDV Uygulanacak

Söz konusu2015/8353 sayılı Kararname ile; gübre üreticilerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edilen gübrelerin içeriğinde bulunan hammaddelerin tesliminde de KDV oranı % 18'den % 1'e indirilmiştir. Yukarıda belirttiğimiz sorun, gübre içeriğindeki hammaddelerin ithalatında da geçerlidir. Hammadde ithalatında % 1 KDV oranı uygulamasından yararlanılabilmesi için, mutlak suretle yurt içinde üretilecek gübre için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan tescil belgesi alınmalıdır. Aksi halde, hammadde ithalatında da, % 1 değil % 18 KDV uygulanacaktır.

Kişisel görüşümüze göre, yeni getirilen indirimli KDV uygulamasında sorun yaşanmaması bakımından, Maliye Bakanlığı'nın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan görüş alarak bir Sirküler yayınlaması ve bu konulara açıklık getirmesi uygun olacaktır.

Saygılarımla.

Tarih              : 07.01.2016

Abdullah TOLU
Yeminli Mali Müşavir



8 Ocak 2016 Cuma 08:58

http://www.dt-audit.com/haber/dikkat-yem-ve-gubrede-kdv-orani-dusuruldu-ancak-uygulama-sorunlarla-basladi---415.html