Asgari Ücretliden Sonra, Emekli Olup İş Kuran Patron'lara da Zam Geldi.



Asgari Ücretliden Sonra, Emekli Olup İş Kuran Patron'lara da Zam Geldi.

2008 yılı Ekim ayı başından sonra yaşlılık ve emekli aylığı bağlanıp Bağ-Kur kapsamında olmayı gerektiren ticari faaliyeti (esnaf, vergi mükellefi, şirket ortaklığı gibi) devam eden SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin, almakta oldukları emekli aylıklarından;

2008 yılında % 12,

2009 yılında % 13,

2010 yılında % 14 ve

2011 yılından itibaren de % 15 oranında Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesintisi yapılmaktaydı.

10.2.2016 tarih ve 29620 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6663 sayılı Kanunun 23. maddesi ile, 5510 sayılı Kanunun "Sigortalı Sayılmayanlar" başlıklı 6. maddesinin birinci fıkrasına eklenen;

“n) 30. maddenin üçüncü fıkrasının (b) bendi kapsamında olanlar hariç olmak üzere, yaşlılık aylığı almaktayken bu aylıkları kesilmeksizin 4. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışanlar,”

bendi ile yaşlılık aylıkları kesilmeksizin 4/b kapsamında çalışanların herhangi bir prim ödememeleri için sigortalı sayılmayacağı yönünde düzenleme yapılmıştır.

Ayrıca aynı Kanunun 24. maddesi ile  5510 sayılı Kanunun 30. maddesinin başlığı “Yaşlılık aylığının başlangıcı ve kesilmesi” şeklinde değiştirilmiş, üçüncü fıkrasının (a) bendinde yer alan “bendinin (4) numaralı alt” ve “veya işyerini kapatarak” ibareleri madde metninden çıkarılmış, aynı fıkranın (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş

"b) 4. maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında çalışmaya başlayanlardan aylıklarının kesilmesi için yazılı istekte bulunanların yaşlılık aylıkları talep tarihini takip eden ay başından itibaren kesilir. Bu sigortalılar hakkında bu fıkranın (a) bendi hükümleri uygulanır."

ve beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

Yapılan bu değişikliğe göre; 4/b kapsamında çalışmaya başlayan ya da bu kapsamdaki çalışmasını devam ettiren emeklilerden sosyal güvenlik destek primi alınmayacaktır.

Yani Bağ-Kurlu olup işyeri bulunanlardan yapılan % 15'lik kesinti Mart ayından itibaren kesilmeyeceğinden  işverenlerin maaşların da da artış olacaktır.  


Saygılarımla.
Tarih                          : 12.02.2016

                                                                                                                             Abdullah TOLU
                                                                                                                        Yeminli Mali Müşavir





12 Şubat 2016 Cuma 18:22

http://www.dt-audit.com/haber/asgari-ucretliden-sonra-emekli-olup-is-kuran-patronlara-da-zam-geldi-428.html