Yeni yapılan bu düzenlemeye ilişkin açıklamalarımız ise aşağıda yer almaktadır.
1) Sürekli Bilgi Vermek Zorunluluğu Getirilen Mükellefler
464 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile, 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren GİB'e sürekli olarak bilgi verme zorunluluğu getirilen mükellefler aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
2) Sürekli Bilgi Verme Zorunluluğu Getirilen Mükellefler, İstenilen Bilgileri GİB'e Ne Zaman ve Nasıl İletecek?
Zorunluluk kapsamında olan mükellefler 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren gerçekleştirdikleri işlemlere ilişkin istenen bilgileri takip eden aydan itibaren göndereceklerdir. Bir aya ait bilgilerin, takip eden ayın son günü saat 24:00’e kadar iletilmesi zorunlu bulunmaktadır. İstenen bilgiler, BTRANS (Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi Transfer Sistemini) üzerinden GİB'e iletilecektir.
2) Sürekli Bilgi Verme Zorunluluğu Getirilen Mükelleflerden Hangi Bilgiler İsteniliyor? Bu Mükellefler Hangi Bilgileri Gönderecek?
a) Aracı Hizmet Sağlayıcılarından İstenilen Bilgiler
Mal veya hizmetlerin alınması, satılması, kiralanması veya dağıtımı işlemlerinin gerçekleştirilmesine aracılık etmek üzere internet ortamında hizmet veren aracı hizmet sağlayıcılarından BTRANS üzerinden elektronik ortamda GİB'e iletmeleri istenilen bilgiler aşağıdadır:
- Aracılık hizmetinin sağlandığı internet adres veya adresleri,
- Aracılık hizmeti verilen gerçek ya da tüzel kişilere ait ad soyad/unvan, TCKN/VKN bilgileri ile işyeri adres bilgileri,
- Aracılık hizmeti verilenler adına gerçekleştirilen mal ve hizmet satış/kiralama işlemlerine ilişkin her bir tahsilat tutarı ve tarihi.
Aracı hizmet sağlayıcının, ödemelere ilişkin olarak satıcının/kiralayanın ticari temsilcisi olması sebebiyle ödemeye aracılık etmesi veya ödeme hizmetini bir dış hizmet olarak ödeme kuruluşundan alması veri aktarma yükümlülüğünü etkilemeyecektir.
b) Bankalardan İstenilen Bilgiler
Bankalardan zorunluluk kapsamında internet üzerinden yapılan satış ve kiralama işlemlerine ait ödemelerle ilgili bilgiler istenilmektedir.
Buna göre, bankalar, internet üzerinden yapılan satış ve kiralama işlemlerine ait ödemelerle ilgili bilgileri, BTRANS üzerinden GİB'e elektronik ortamda periyodik olarak aktaracaklardır.
c) İnternet Reklamcılığı Hizmet Aracılarından İstenilen Bilgiler
İnternet ortamında ticari amaçlı reklam hizmetlerinin verilmesine aracılık edenlerden aracılık ettikleri reklam hizmetlerine ilişkin olarak BTRANS üzerinden elektronik ortamda GİB'e iletmeleri istenilen bilgiler aşağıdadır:
- Reklamın yayınlandığı internet adresi ve internet adresinin ait olduğu kişi ya da kurumun adı soyadı/unvanı ile TCKN/VKN bilgileri,
- Reklam veren gerçek ya da tüzel kişilere ilişkin ad soyad/unvan ile TCKN/VKN bilgileri,
- Tahsil ettikleri reklam hizmeti bedeli.
Reklam hizmetinin gerçekleştirilmesinde birden fazla aracı bulunması durumunda, her bir aracı kendi gerçekleştirdiği işleme ait bilgileri iletecektir.
d) Kargo ve Lojistik İşletmelerinden İstenilen Bilgiler
Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca M1, M2 ve M3 yetki belgesi alan kargo ve lojistik işletmecileri, sahip oldukları bu yetki belgeleri kapsamında gerçekleştirdikleri kargo teslimleri ile ilgili olarak BTRANS üzerinden elektronik ortamda GİB'e iletmeleri istenilen bilgiler aşağıdadır:
- Göndericinin ad soyad/unvan ve TCKN/VKN bilgileri ile adres bilgileri, aracı hizmet sağlayıcılar tarafından yapılan gönderimlerde gönderici bilgileri yanında aracı hizmet sağlayıcının da ad soyad/unvan ve TCKN/VKN bilgileri,
- Gönderici bazında teslim edilen toplam gönderi adedi (GİB tarafından belirlenecek adedin üzerindeki gönderi sayıları bildirilecektir.),
- Gönderici bazında kapıda ödeme yapılan toplam gönderi adedi, ödeme şekli ve toplam ödeme tutarları.
Kargo ve lojistik işletmeleri ticari nitelikteki gönderileri Vergi Usul Kanunu uyarınca düzenlenmesi zorunlu tevsik edici belgeler (Fatura, İrsaliyeli Fatura, Gider Pusulası, Sevk İrsaliyesi vb.) ile birlikte kabul edecekler ve taşıma esnasında istenildiğinde ibraz edilecek şekilde gönderiye ekleyeceklerdir.
Ancak, söz konusu Tebliğ ile bazı kargo teslimleri ile bilgiler, bilgi verme zorunluluğunun kapsamı dışında bırakılmıştır. Bilgi verme zorunluluğu kapsamında bulunan M1, M2 ve M3 yetki belgesi alan kargo ve lojistik işletmecileri;
- 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar,
- İdaresinde veya sermayesinde kamu payı bulunan kurumlar,
- Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları
- ve diplomatik misyonlar
adına yapılan kargo teslimlerine ait bilgileri GİB'e iletmeyeceklerdir.
Saygılarımla.
Abdullah TOLU
Yeminli Mali Müşavir
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.