Vergi borçları yeniden düzenlenmeli

Ana Sayfa » Gündem » ADALETE DAYANMAYAN KUVVET ZALİMDİR

ADALETE DAYANMAYAN KUVVET ZALİMDİR

"YMM 'ler çıkarlarına ters gelen her turlu uygulamayı dava konusu yapıyor ve yaptılar. Bız ıse sadece seyrettık. Bizim camiamız ise susar ve izler. Uysal koyundur... (!)"

 
 
ADALETE DAYANMAYAN KUVVET ZALİMDİR

"Kuvvete dayanmayan adalet aciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir."
Pascal

Tüm SMMM Meslektaşlarımızı duyarlı olmaya çağırıyoruz.
Meslek odaları ve üst birlik örgütünün hantal yapısından,  "YMM 'ler çıkarlarına ters gelen her turlu uygulamayı dava konusu yapıyor ve yaptılar. Bız ıse sadece seyrettık.
Bizim camiamız ise susar ve izler. Uysal koyundur... (!)"
Sayın Savaş Yıldız 'ın bu yorumu çerçevesinde, gerçekleri ortaya koymakla beraber, laf ile değil gerçek icraat ile çözümleme yapılarak saygı alınır.
" Saygı verilmez, alınır.." Kimseye minnet etmeden hakkımızı almanın, toplana / dağıla laf-ı güzaftan değil, bilakis, kurumları zorlayarak ve hatta dava etmekten geçtiğini SMMM-Bağımsız Denetçi Savaş Yıldız örnekleminde görmek mümkündür.Muvaffakiyetlerinin tüm meslektaşlara yarar sağladığı / sağlayacağı aşikardır.
Angaryaları bizlere yaptıran zihniyet, diğer taraftan YMM 'lerin vesayetine veya YMM 'lere alt eleman yetiştirir gibi SMMM kabulü yapmıştır..
Neden 4.000 YMM 'ye karşı 90.000 SMMM. Evet neden? Doğru bir sorgulama ile Sayın Hüseyin Fırat sordu..
Ve yine Sayın Sabri Orta sohbetimizde, sektörel duyurunun altını imza eden Sayın İSMMMO Başkanı SMMM yerine Dr. ünvanını neden kullandı..??? Diye konuştu.
SMMM OLDUĞUNU MU UNUTTU...???
"Öğrendikçe de şeffaf olunması gerçeğinde zorlamaya başlıyoruz.
YMM 'lerin SMMM 'leri kendilerine taşeron ettiği bir sistem haline dönüşürken " kimsenin sesini kısarak oturması doğru olmamakla birlikte, örgütlü yürüyüşün gücüne innamak gerçeğinde, mesleki siyaset yapmalıyız.
Tüm bu sorular ve daha fazlası devamlı yazılıp durmakta.
YMM distopyasını kırmak adına Sayın Savaş Yıldız 'ın BİMER 'e ithafen yazıp, gönderdiği dilekçeyi paylaşıyorum..
İsteyen SMMM 'nin kenarda nasılsa birileri birşeyler yapar diyerek arsız bir tavırla seyr-ü seferi seyredeceğine, aynı dilekçeyi ve hatta daha güzel yazıyor ise onu BİMER 'e göndererek kamuoyu oluşturmasını diler,
B
ilvesile; KENARDAN SEYRETMEDEN YORUMLARINIZ İLE HİÇ DEĞİLSE KATKIDA BULUNMANIZI
İSTİRHAM EDERİM...

Saygı ile..
Selahattin İpek
SMMM-Bağımsız Denetçi
bdselahattinipek@gmail.com

***

BİMER

BAŞBAKANLIK İLETİŞİM MERKEZİ

 

1)      Hazine Müsteşarlığının Sigorta Acentelerinin Şube Açma ile İlgili Kurallara Uyumu Konusunda 26.11.2014 tarih ve 2014/29 sayılı Sektör Duyurusu yayınlanmıştır.

2)      Hazine Müsteşarlığı, Sigorta Acentelerinin Şube Açma ile İlgili Kurallara Uyumu Konusunda sektör duyurusuna EK Sektör Duyurusu (2014 /32 ) yayımlanmıştır.

 

Hazine Müsteşarlığının 2014/29 sayılı duyurusunda ; “Sigorta Acentelerinin Şube Açma ile İlgili Kurallara Uyumu Konusunda 26.11.2014 tarih ve 2014/29 sayılı Sektör Duyurusunda, şube şeklinde teşkilatlanmaya devam etmek isteyen acentelerin gerekli bilgi ve belgeler ile Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğüne elektronik ortamda başvurmalarının gerektiği ayrıca, onay alan acentelerin faaliyetleri ile ilgili olarak üç ayda bir, Müsteşarlıkça talep edilecek mali tabloları hazırlayacakları belirtilmiştir.”, denilmektedir.

 

3)      Hazine Müstesarlıgı tarafından 16.12.2014 tarihinde 48183842-308.03/38138 sayılı,  Sektör Duyurusu hk. konulu yazısı yayımlanmıştır.

 

“Bu çerçevede, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 28 inci maddesinin sekizinci fıkrası ve 32 inci maddesinin ikinci ve dördüncü fıkralarına istinaden, ekte yer alan (Ek-1,2 ve  bilgi ve belgelerin temin edilerek Müsteşarlığımıza başvuru yapılması gerekmektedir.”, denilmektedir.

 

İşbu yazımın/dilekçemin 16/12/2014 tarihli ilgi yazıda; Ek : 1 olarak verilen yazıda ilgili kuruluşların başvurularında,  

“a. Mevcut yıl için bilanço (Ek-2) ve gelir tablosu (Ek-3) (Yeminli Mali Müşavir ONAYLI)”    kelimeleri yer almaktadır.

                        Anlaşılacağı üzere ; İşletmelerin Bilanço Gelir tablolarını düzenleyen Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler’den ayrı olarak Bilanço Gelir tablolarının denetlenmesi ve onaylanması işlemlerinin hangi meslek grubu tarafından yapılacağı belirlenmiştir.   

Yapılan idari düzenleme ile 3568 sayılı kanun kapsamında Sigorta acentelerinin resmi defterlerini tutan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler tarafından düzenlenen finansal tabloların (Bilanço, Gelir Tablosu) gene 3568 sayılı kanun kapsamında Yeminli Mali Müşavir onaylı olması koşulu aranmaktadır.

 

İlgi idari düzenlemede “Yeminli Mali Müşavir Onaylı”  denilmesi ve Anayasa’ya

ve hukuk düzenine aykırıdır. Şöyleki;

Anayasa’nın “Kanun önünde eşitlik” başlıklı 10.maddesinde ; “Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.”, hükümleri yer almaktadır.

 

1-      3568 sayılı kanun ile düzenlenen Yeminli Mali Müşavirlik mesleğinin AB ülkelerinde

örneği bulunmamaktadır. Ayrıca,

3568 sayılı kanun kapsamında Yeminli Mali Müşavir meslek mensuplarının yetkisi esasen bir “DOĞRULAMA” işlemi olup, vergi matrahının doğrulanmasından ibarettir.

 

3568 sayılı kanun kapsamında Yeminli Mali Müşavirlerin verdikleri hizmetler yenilikçi uygulamalar değildir. Çünkü AB’de kabul görmediği gibi, 9.Kalkınma Planı’nda yeralan uluslararası muhasebe ve denetim standartlarının finansal sistemde geliştirilerek uygulanmasına hizmet etmemektedir. Yüksek Katma Değerli Hizmetler olarak nitelendirilemeyeceği gibi, Türkiye’nin 2023 vizyonuna hizmet etmesi olanak dahilinde değildir.  Bu nedenlerle yenilikçi uygulamalar değildir. Devlet Desteklerinden yararlanması da mümkün değildir. 

 

2-      Türkiye’nin AB uyum sürecinde şirketler hukuku faslının kapanış kriterlerinden olan

6102 sayılı TTK’nun çıkarılarak yürürlüğe girmesi ve Kamu Gözetimi Kurumunun 660 sayılı KHK ile kurulması ve gene TTK’nun verdiği ve 660 sayılı KHK’nin vermiş olduğu yetki kapsamında Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından Bağımsız Denetçilerin yetkilendirmesi sonucunda Bağımsız Denetçilik mesleği ihdas edilmiştir.

 

Denetim konusu 6102 sayılı TTK ile düzenlenmiş olup, 400.maddesinde denetimin Bağımsız Denetçiler yada Bağımsız Denetim Kuruluşları tarafından yapılacağı belirtilmiştir. Kısaca, denetim ve onay yetkisi Bağımsız Denetçilere verilmiştir.

 

TTK ile getirilen Bağımsız Denetçilik mesleği yenilikçi uygulamalar olarak kabul edilmekte ve Devlet Destekleriyle desteklenmektedir. 9.Kalkınma Plan’ında yeralan uluslararası denetim standartlarının uygulanması suretiyle finansal sistemin geliştirilmesine katkı sağlayacağı belirtilmiştir. Yüksek katma değerli hizmetler olarak kabul edilmektedir.  Bağımsız Denetim AB uyum sürecinde yenilikçi uygulamalar olarak kabul edilmektedir. Türkiye’nin 2023 vizyonuna dolayısıyla 150 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacak hizmetlerdir. 

 

                        Yapılan idari düzenlemede “ONAY” kelimesi kullanılmakta ancak DENETİM kelimesi kullanılmamaktadır. DENETİM VE ONAY kelimelerinin birlikte açık ve kesin olarak kullanılması gerekmektedir. Çünkü, denetlenmeyen bilanço gelir tablosu onaylanması mümkün olamayacağına göre zımnen Yeminli Mali Müşavir meslek mensuplarına DENETİM yetkisi verilmektedir. Yukarıda açıkladığım nedenlerle bu uygulama Anayasa ve TTK ve ilgili yasal mevzuata aykırıdır.

Sonuç olarak, Sigorta Acentelerinin Bilanço ve Gelir Tablolarının onaylanması

konusunda  Kamu Gözetimi ve Muhasebe Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilmiş Bağımsız Denetçi olarak Sigorta Acentelerinin bilanço ve gelir tablolarını  DENETLEME VE ONAYLAMA yetkisine haiz olup olmadığım konusunda tarafıma bilgi verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

 

Savaş YILDIZ

       KGK Bağımsız Denetçi

 

TC Kimlik No : ....

Adres           :  ...

 

TEL              : 262 ...

GSM            : 5.. ...

e-mail  : smmmsavas@hotmail.com

 
27 Aralık 2014 Cumartesi 01:55
Okunma: 4423
 
(0 Yorum Yapıldı)Yorumlar
<p>Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.</p>
 
Bu Kategorideki Diğer Haberler
Yazarlar
Yazarlar RSS Beslemesi
 
 
 
Tarihte Bugün
1396 - Yıldırım Bayezid, Niğbolu Zaferi'ni elde etti.
1561 - Şehzade Bayezid idam edildi.
1911 - İtalya, Osmanlı Devleti'ne savaş ilan etti.
1925 - İstanbul'da, tulumbacı teşkilâtının yerine, modern motorlu itfaiye teşkilâtı kuruldu.
1950 - Birleşmiş Milletler askerleri Kore'de Seul'u ele geçirdi. (Bkz. Kore Savaşı)
1956 - İstanbul'da geniş çaplı istimlâk çalışmaları başlatıldı.
1958 - Kemer Barajı ve Hidroelektrik Santrali işletmeye açıldı.
1960 - Yassıada'da tutuklu bulunan eski Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, kemeriyle intihar girişiminde bulundu. Bayar, nöbetçi teğmen tarafından kurtarıldı.
1974 - Bilim adamları, aerosol spreylerin ozon tabakasını tahrip ettiği konusunda uyarıda bulundu.
1979 - Arjantin Devlet Başkanı Juan Peron'un eşi Eva Peron'un yaşam öyküsünü anlatan Evita müzikalinin prömiyeri, Broadway'de yapıldı.
1982 - Türkiye'nin ilk kadın Büyükelçisi Filiz Dinçmen, Amsterdam'da görevine başladı.
1993 - Karun Hazinesi Türkiye'ye geldi.
2001 - Tekel'in Küba ile ortak kurduğu TEKA Puro Fabrikası İstanbul'da açıldı.
 
Namaz Vakitleri
 
  • İmsak04:59
  • Güneş06:41
  • Öğlen13:09
  • İkindi16:36
  • Akşam19:15
  • Yatsı20:43
 
 
Anket
Denetim Hakkında Meslektaş ne kadar bilgili?
Çok Bilgili
Az Bilgili
Hiç bir fikri yok
 
 
Lig Puan Durumu
 
Takımlar
O
G
B
M
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
 
Şampiyonlar Ligi
 
UEFA Avrupa Ligi
 
Alt Lig
 
İktisadi Haber Ajansı Çözüm Ortağı
 
Arşiv
 
Süper Loto
31.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062224283446
 
On Numara
04.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu01102527293839404347484950515262646874757778
 
Sayısal Loto
02.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062931324445
 
Şans Topu
30.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu011030323403
 
Gazete Manşetleri
 
 
Kurumsal

İçerik

Denetim Gündemi

Denetim Haberleri

Teknoloji