Değerli okuyucularım. Malumunuz mali müşavirlik mesleğini yapmak isteyen bir vatandaş üniversite eğitiminin üzerine aşağı yukarı 5 hatta 6 sene emek harcıyor ki S.M. Mali Müşavir olabilsin. Bu sadece süre açısından harcadığı emek. Bu işin hem devasa maddi boyutu var hem de ne yazık ki manevi eziyet boyutu.
DİĞER MESLEKLERDE DURUM NEDİR
Peki; bir Avukat, üniversiteyi bitirdikten sonra ne zaman meslektaş oluyor; 1 sene sonra
Bir Mühendis, diplomasını aldığı an gider odasına kayıt olur, hemen proje yapıp imzasını atmaya başlar.
En uzun diyebileceğimiz doktor üniversiteyi 4 sene değil 6 sene okur ama mezun olduğunda işi hazırdır; maaş artı döner sermayeden ek maaş kazanmaya devam eder.
Ya biz mali müşavirler. Üniversiteyi bitireceksiniz. Staj dönemini bekleyip kayıt olup sınava gireceksiniz.
Eğer kazanırsanız aktif stajyer olacaksınız ama sigortalı bir iş bulana kadar gene bekleyeceksiniz. (Bu arada avukatlarda staj süresince sigorta zorunluluğu yok ) 3 tam sene staj yaptıktan sonra stajı bitirme sınavına gireceksiniz. Ve şimdilik tam 7 tane olan ve de kimileri tam beyanname zamanına gelen sınavlara girecek ve de başarılı olacaksınız…
Ya sonra; Eğer bir şirkette iş bulabilirseniz işe başlayabilirsiniz. Ama eğer büroculuk yapacak olursanız gene zorlu yıllar sizi bekliyor…
ÇÖZÜM NEDİR?
Peki mali müşavir olacak kişi bu meslek seçim işini üniversitede yapsa ya da yönlendirilse üniversite eğitiminin içinde bu staj olayını halletse daha güzel olmaz mı?
Üniversiteden sonra tam 6 sene.
Yahu bir adam askerlik mesleğini seçse, üniversiteden sonra 6 sene beklese Yüzbaşı olur
Ya da üniversiteden sonra savcılık sınavını kazansa 2 sene stajdan sonra koskoca Devletin Savcısı olur.
Mali Müşavirlik mesleği böyle berbat bir durumdan kurtulmalıdır.
Bağımsız Denetçilerde gençlerin hakkı yeniyor diyenler bu yapının mimarı olmakla, dünyada olmayan bu 6 senelik staj sürecini sürdürmekle övünüyorlar… İlerde tarih bunu elbette eğrisiyle-doğrusuyla yazacaktır.
Bazılarımız onca derdimiz, sorunumuz varken bu mevzu edilecek konu mu diye sitem edebilir. Evet biz mali müşavirlerin ana sorunu bence budur…
Üniversiteden mezun olan bir gence 6 sene gibi böyle uzun bir eziyet sürecinden geçirirseniz, o bireylerden hakkını savunan, sorgulayan, girişimci bir meslek mensubu çıkmasını ne yazık ki bekleyemezsiniz. Çıkmayınca da bizim angaryalarımız gün geçtikçe çoğalır. Ve de ne yazık ki çoğalmaya devam ediyor.
2015 Yılının mesleğimiz ve Ülkemiz için hayırlar getirmesini diliyorum.
Her türlü görüş, öneri ve eleştiriniz için lütfen yazınız; hegultekin@msn.com
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.