Ekonomik daralmayla birlikte istihdamda yaşanan sıkıntıların çözümü için çeşitli teşvikler uygulanıyor.
Başta 5 puanlık SGK prim teşviki olmak üzere, 6111 teşviki, Ar-Ge Teşviki, 7103 Teşviki, Asgari Ücret Desteği olmak üzere çok sayıda teşvik ve destekler uygulanıyor.
İşte bu kapsamda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “100 Günlük Eylem Planı” kapsamında hayata geçirilen “İşe İlk Adım Projesi” ile de üniversite mezunlarına önce mesleki deneyim kazandırılacak ve daha sonra istihdam edilmeleri sağlanacak.
Düzenlenecek program sonrasında işverenlerden bu kişileri mevcut işbaşı eğitim programlarındaki gibi program süresi kadar istihdam etmeleri talep edilecek. Zorunlu istihdam süresinden sonra ise on iki ay süreyle işverenlerin bu kişileri istihdam etmeye devam etmesi beklenecek.
İşbaşı eğitim programı sonrasında zorunlu istihdam sürecinde ödenecek ücretin net asgari ücretin %50’sine karşılık gelen tutarı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak.
Ayrıca zorunlu istihdam sürecinden sonra işveren tarafından on iki ay süreyle bu kişileri istihdam etmeye devam edeceğine dair taahhüt verilmesi durumunda istihdam edilecek bu kişiler için on iki ay süresince net asgari ücretin %25’i İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaya devam edilecek.
Proje kapsamında verilecek destek 01.08.2018-31.12.2018 tarihleri arasında açılan programları kapsayacaktır.
***
Destekten yararlanma şartları
Proje kapsamında düzenlenecek programlara 18-29 yaş aralığındaki (en az 19 yaşından gün almış ve 30 yaşından gün almamış olan) iki yıllık yüksekokul veya dört yıllık fakülte mezunları katılacaktır.
Proje kapsamındaki programlardan yararlanmak için mezuniyet şartı aranacaktır.
Zorunlu istihdam sürecinden sonra destekten yararlanmak isteyen işveren ile il müdürlüğü arasında destekten yararlanılacak kişi sayısı, destek süresi (12 ay olacak şekilde), destek miktarı vb. hususları içeren İsteğe Bağlı İstihdam Sözleşmesi imzalanır.
İşverenler, programın bittiği tarihteki fiili çalışan sayısına eşit veya bu sayıdan fazla sigortalı çalıştırdıkları aylarda destekten faydalanabilecektir.
SGK’ya yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası, gecikme zammı ve yapılandırılmamış vergi borcu bulunan işverenler destekten faydalanamazlar.
Ödeme dekontları ve sigortalı hizmet listeleri ücret ödemesinin gerçekleştirildiği ay sonunu takip eden yedinci iş günü mesai bitimine kadar il müdürlüğüne ibraz edilmelidir. Aksi takdirde ilgili ay için destekten faydalanılamayacaktır.
Program sonrasındaki zorunlu istihdam süreci başlamadan önce katılımcı istihdam edilmeyi kabul etmezse işverenin katılımcı yerine program dışı istihdam yaparak destekten yararlanması mümkün olmayacaktır.
Ödemeler, zorunlu istihdam sürecinde tek seferde, isteğe bağlı istihdam sürecinde ise aylık olarak istenen belgelerin işveren tarafından İŞKUR’a ibrazı ve bu belgelerin Kurum tarafından inceleme işlemlerinin tamamlanması sonucunda yapılır.
Belgelerin tesliminden itibaren il müdürlükleri tarafından gerekli incelemeler yapılarak on işgünü içerisinde net asgari ücret üzerinden hesaplanan miktarlar işverenin hesabına aktarılarak ödemeler gerçekleştirilir. Banka ödeme dekontları her durumda ödemesi yapılacak aya ait olmalıdır.
İşverene ücret desteği dışında İŞKUR tarafından herhangi bir ödeme (sigorta primi, vergi vb.) yapılmayacaktır.
***
İşveren eğitim verecek
İşveren tarafından, ücret desteği sağlanan süre boyunca destek sağlanan kişiye ayda en az sekiz saat süreyle Mesleki Eğitim/Oryantasyon/İşe Uyum/Çalışma Hayatına Uyum eğitimi vermek/verdirmek zorundadır.
Eğitim tek seferde de verilebilir; istenirse günde bir saatten az olmamak üzere günlere bölünerek de verilebilir. Verilen eğitimlere dair Eğitim Raporunun izleyen ayın yedinci iş günü mesai bitimine kadar İŞKUR’a ibraz edilmesi gerekmektedir.
Star
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.