Vergi borçları yeniden düzenlenmeli

Ana Sayfa » Denetim Gündemi » Piyasada kredi kartına nakit verilmesinin mali sonuçları

Piyasada kredi kartına nakit verilmesinin mali sonuçları

 
 
Piyasada kredi kartına nakit verilmesinin mali sonuçları

Son zamanlarda özellikle esnaflar arasında nakit sıkışıklığı dolayısıyla nakit paraya ciddi bir talep oluşmaktadır. Hatta bazı kuyumcu vb. esnaf kredi kartı ile taksitli satış gerçekleştiren bazı mağazalar nakit ihtiyacı olan kişilere ya da kredi kartı borcunu ödemekte güçlük çeken bazı müşterilerine kefilsiz, teminatsız jet (ekspres) kredi kullanma imkanı vermektedirler. Bu uygulamanın giderek yaygınlaştığını çarşıda görebiliyoruz. Örneğin, beyaz eşya ticareti yapanlar, cep telefonu satanlar, kuyumcular ve diğer mağazalar bu işlemlere aracılık etmektedirler. Özellikle ürün satılmış gibi işlem yapılarak sağlanan kredi müşterinin kredi kartına yapılmaktadır. Bu uygulamanın dolayısıyla beraberinde çeşitli vergisel sonuçları da olabilmektedir. Bu sonuçları aşağıda ayrıntılı olarak irdelemeye çalışacağız.

Örneğin böyle bir hizmet veren mağazaya müracaat edildiğinde tıpkı bir cep telefonu satılmış gibi size satıldığı varsayılan ürünün faturası kesilmektedir. Ve hemen bunun karşılığında sizin kredi kartınız üzerinden uygun bir işlem yapılıyor, yani para çekiliyor. Daha sonra bir iade faturası kesiliyor. Akabininde de yaklaşık %3-3,5 gibi bir komisyon mukabilinde kredi kartınızın hesap kesim tarihine kadarlık bir vade için nakit ödeme yapılmaktadır. Sonuç olarak, kredi kartından nakit çekme yerine alış veriş yapılmış gibi mağazadan daha düşük bir faizle nakit kullandırılmış olmaktadır. İşte bizim Türk milletinin pratik zekası burada devreye girmektedir. Yani alış veriş yapılmadığı halde yapılmış gibi işlem yapılarak düşük faizli nakit kredi kullandırmaktadır.

Kredi kartına nakit kredinin doğurabileceği vergisel ve kanuni sonuçlar kısaca şöyledir:

Öncelikle 3065 sayılı KDVK’na göre, bir işletme içerisinde oluşan mal teslimi ve ithalatı haricindeki her türlü işlemler ilke olarak KDV’ye tabi olmaktadır. Yasanın 1. maddesine göre, bir işlemin KDV’ye tabi olabilmesi için süreklilik koşulunun aranması gerekmektedir. Taksitli satış yapan bir ticari işletme gelir sağlamak amacıyla veya bağımsız bir faaliyet olarak veya vadesi, faiz nispeti ve ödeme koşulları daha önceden belli bir şekilde müşterilerine “nakit kredi hizmeti” vermesi halinde KDV söz konusu olacaktır(1). Yine 3065 sayılı KDVK’nun 17/4-e bendinde göre BSMV’ye tabi işlemler ile sigorta, acente ve prodüktörlerinin sigorta işlemlerine ilişkin işlemlerinin KDV’den istisna olduğu yasal hükme bağlanmış bulunmaktadır(2).

6802 sayılı BSMV kanunun 28/2 madde hükmüne göre, “bankerlerin yapmış olduğu banka muamele ve hizmetler nedeniyle kendi menfaatlerine her ne isim altında olur ise olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar… BSMV’ye tabidir.”

Diğer taraftan konumuzla ilgili Ödünç Para Verme İşleri Kanun Hükmündeki Kararnameye göre, sürekli ve bu işi asli bir meslek olarak sürdürenler, her türlü mal ve hizmet alımını kredilendirmek üzere borç para veren tüketici kredi şirketlerine finansman şirketi denilmektedir(3). Bu işi yapan gerçek kişilerin olması halinde yapan kimsenin ismi ikrazatçı olarak kabul edilmektedir. Tüketici finansman şirketlerinin ana faaliyet konuları haricinde başka işlerle uğraşmaları mümkün değildir. Tüketici finansman kuruluşlarının sadece ve sadece KHK’nın 13/a madde hükmüne göre finansman şirketleri olarak tüketicinin bu tür kredi işlerini yapması ve kredilendirmesi gerekmektedir. İşte bu şirketlerin tüketicilerin bu nev’i işlemlerinin dışında başka bir işle uğraşmaları mümkün değildir. Aksi halde ciddi ağır para cezaları ile cezalandırmaları gerekmektedir.

Yüksek mahkeme Danıştay’ın konumuzla ilgili olarak vermiş olduğu bir kararında: “dairemizin süre gelmiş içtihadına göre ise, aynı takvim yılı içinde birden fazla kişiye ya da birden fazla olmak üzere bir kişiye veya birbirini izleyen yıllarda bir ya da birden çok kişiye ödünç para verilmesi halleri, ikraz işiyle devamlı ve mutad meslek halinde uğraşıldığını göstermektedir. Bu bakımdan; ivaz karşılığı borç para verme işiyle devamlı ve mutad meslek halinde uğraşanların bu işten elde ettikleri kazancın, KDV’ye değil; BSMV’ye konu edilmesi, açıklanan hukuki durumun gereğidir.” şeklinde karar verilmiştir(4).

Konumuzla ilgili olarak Maliye Bakanlığının görüşü 48 seri nolu KDV tebliğinde açıklanmıştır. Anılan genel tebliğ hükümlerine göre, krediyi veren kuruluşun veya kişinin BSMV mükellefi olması gereken bir kuruluş ise işlem KDV’ye tabi değildir. Aksi halde KDV söz konusudur. Maliye Bakanlığına göre, vadeli satışlarda faturanın malın vadeli satış bedeli üzerinden yani vadeli satış bedelini içerecek şekilde tanzim edilmesi ve bu bedel üzerinden de KDV hesaplanması gerekecektir. Fatura tutarı ile bankadan gelen tahsilat miktarı arasındaki fark ile kredi kartını veren banka tarafından satış bedeli üzerinden alınan komisyon bedeli KDV’nin konusuna girmemektedir. Komisyon bedelleri BSMV’ye tabidir. Bu nedenle bu tutarlar da KDV’den istisnadır. Diğer taraftan Danıştay’ın konu ile ilgili görüşüne göre, olayımızdaki örnekte satıcı mağaza sahibinin nakden kullandırdığı kredi mukabilinde müşterisinden aldığı %3-3,5 oranındaki komisyon bedeli de BSMV’ye tabi olacaktır. Yine konumuzla ilgili KDV genel tebliği 83 nolu tebliğde, “ödemesi kredi kartı ile yapılan teslim ve hizmet bedellerinin beyanı” başlıklı 3. bölümünde yapılan izahatlara göre 1 nolu KDV beyannamesinin 65 nolu satırına, ilgili dönemde beyan edilen toplam bedel içindeki kredi kartı ile yapılan satışların KDV dahil tutarının yazılması gerekmektedir.

 Av. Nazlı Gaye Alpaslan

(1) Bkz. ÖZDAN Vedat, “kredi kartına nakit kredinin vergisel ve yasal boyutu”, Dünya Gazetesi, 4.4.2008

(2) 3065 sayılı KDVK md. 17/4-e

(3) Bu şirketler, 90 sayılı KHK’nun 3/a md. hükmüne göre kurulan şirketler olup, yine aynı kararnamenin 12. maddesinde göre Hazine müsteşarlığından ön izin alınarak sadece ve sadece tüketicilerin kredi işlerine finansman sağlamaktadırlar. Bunların dışında finansman şirketleri başka hiçbir işle uğraşamazlar.

(4) Dnş. 7. D. nin 16.02.2002 gün ve E: 2002/258-K:2002/2780 sayılı kararı

 

 
10 Kasım 2018 Cumartesi 14:04
Okunma: 4833
 
(0 Yorum Yapıldı)Yorumlar
<p>Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.</p>
 
Bu Kategorideki Diğer Haberler
Yazarlar
Yazarlar RSS Beslemesi
 
 
 
Tarihte Bugün
1381 - Wat Tyler öncülüğündeki köylü isyancılar Londra'yı basarak hükümet binalarını ateşe verdi, hapishaneleri boşalttı ve zenginlerle yargıçların kafalarını uçurdu.
1550 - Mimar Sinan'ın eseri Süleymaniye Camii'nin temeli atıldı.
1859 - Erzurum'daki şiddetli depremde, kentin yarısından fazlası hasar gördü ve 3 bin kişi öldü.
1872 - Namık Kemal, İbret Gazetesi'ni yayımladı. Bu fikir gazetesi, 27 gün sonra kapatıldı.
1878 - Berlin Kongresi toplandı.
1891 - İstanbul Arkeoloji Müzesi ziyarete açıldı.
1921 - Mustafa Kemal, Ankara'ya gelen Fransa Temsilcisi Franklin Bouillion ile görüştü.
1928 - Türkiye Cumhuriyeti ile Düyunu Umumiye (Osmanlı borçları) alacaklıları arasında sözleşme imzalandı.
1946 - Üniversitelere özerklik veren 4936 sayılı kanun kabul edildi.
1952 - Fikir İşçileri Kanunu kabul edildi.
1961 - Federal Almanya'ya işçi gönderilmesinin esaslarını düzenleyen protokol imzalandı. İlk işçi kafilesi, 24 Haziran'da trenle yola çıktı.
1963 - 1459 Harp Okulu öğrencisinin yargılanmasına başlandı.
1969 - Irak hava kuvvetlerine ait iki jet uçağı yanlışlıkla Hakkari'yi bombaladı.
1971 - Kültür Bakanlığı kuruldu. Bakanlığa Talat Halman atandı.
1991 - Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında pasaport uygulaması kaldırıldı.
1993 - Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanı seçilmesiyle boşalan DYP genel başkanlığına Tansu Çiller seçildi.
1993 - Kim Campell, Kanada'nın ilk kadın başbakanı seçildi.
1996 - Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, Habitat II. Kent Zirvesi'ne katılmak üzere İstanbul'a geldi.
2000 - Papa II. Jean Paul'e suikast girişiminden İtalya'da cezaevinde yatan Mehmet Ali Ağca, Türkiye'ye iade edildi.
2002 - Afganistan'da geleneksel Meclis "Loya Jirga" toplanarak, geçici hükümet başkanı olarak Hamid Karzai'yi seçti.
2006 - MacGyver adlı Amerikan dizisinin 6. sezon DVD'si çıktı.
2009 - İran Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları açıklandı. Seçimi Mahmud Ahmedinejad kazandı. Sonuçlar açıklanır açıklanmaz ülkede protesto gösterileri başladı. Kısa süre sonra isyana dönüştü.
 
Namaz Vakitleri
 
  • İmsak04:59
  • Güneş06:41
  • Öğlen13:09
  • İkindi16:36
  • Akşam19:15
  • Yatsı20:43
 
 
Anket
Denetim Hakkında Meslektaş ne kadar bilgili?
Çok Bilgili
Az Bilgili
Hiç bir fikri yok
 
 
Lig Puan Durumu
 
Takımlar
O
G
B
M
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
 
Şampiyonlar Ligi
 
UEFA Avrupa Ligi
 
Alt Lig
 
İktisadi Haber Ajansı Çözüm Ortağı
 
Arşiv
 
Süper Loto
31.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062224283446
 
On Numara
04.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu01102527293839404347484950515262646874757778
 
Sayısal Loto
02.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062931324445
 
Şans Topu
30.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu011030323403
 
Gazete Manşetleri
 
 
Kurumsal

İçerik

Denetim Gündemi

Denetim Haberleri

Teknoloji