4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği uygulamasına ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, İŞKUR ve Hazine Müsteşarlığı tarafından müştereken belirlenmesine karar verilmiştir.
İŞKUR ile diğer kurumlar arasında yapılan çalışma neticesinde Doğum ve Evlat Edinme Sonrası Yarım Çalışma Ödeneğine İlişkin Usul ve Esaslar belirlenmiş olup 22.08.2017 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
Doğum ve Evlat Edinme Sonrası Yarım Çalışma Ödeneğine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde belirlenen genel ilkeler özetle aşağıdaki gibidir:
- Yarım çalışma ödeneği genel olarak bir işverene bağlı olarak çalışanlar ile 506 Sayılı Kanun’un geçici 20. maddesine tabi banka sandıkları statülerine tabi personel için uygulanır.
- İşçinin yarım ödeneğine hak kazanabilmesi için aşağıdaki şartların sağlanması gerekir.
- Mücbir sebepler dışında, başvuruda gecikilen süre doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği almaya hak kazanılan toplam süreden düşülerek ödeme yapılır. İşçi/personel mücbir sebepleri belgelendirmek zorundadır. Mücbir sebebin başladığı tarih başvuru süresini durdurur.
- Yarım çalışmanın belirlenen günlük ve haftalık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı işveren tarafından belirlenir.
- Doğumdan sonraki on iki ay içinde çocuğun engellilik durumunun tespiti halinde işçinin yarım çalışma ödeneği süresi, doğum sonrası analık hali izni süresinin bitiminden itibaren on iki aylık sürenin kalan kısmı kadardır. (Çocuğun engeli bulunması halinde yarım çalışma süresi 360 gün olarak uygulanır.)
- Çoğul doğumda, çocuklardan bir veya birden fazlasının engelli olması halinde sadece 360 günlük süre uygulanır.
- Yarım çalışma ödeneği, çalışılan aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin ilişkin olduğu aydan sonraki ikinci ay içinde İşsizlik Sigortası Fonu'ndan aylık olarak ödenir.
- Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadardır. Bu damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. (2017 yılında günlük net tutar 58, 80 TL’dir).
- Yarım çalışma yapan işçinin/personelin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve yarım çalışma ödeneği, yarım çalışılan süreye orantılı olarak işveren ve İŞKUR tarafından ödenir.
- Ödeme döneminin hesabında, yarım çalışmanın başladığı ve sona erdiği aylar parmak hesabı yapılarak fiili gün sayısı, ara aylar 30 gün üzerinden değerlendirilir.
- Yarım çalışma ödeneği süresi, aylık olarak on beş günü geçmemek üzere işveren tarafından bildirilen ilgili aya ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinde yer alan bilgiler dikkate alınarak hesaplanır.
- Gün sayısının kesirli olarak bulunması halinde tama iblağ edilen kısmı işveren tarafından, diğer kısmı İŞKUR tarafından ödenir.
- Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilen işçinin/personelin, bu süre zarfında başka bir işte çalışması halinde, çalıştığı süre için yarım çalışma ödeneği ödenmez.
- Yarım çalışma ödeneği alırken, çalıştığı işyerinden ayrılan işçinin/personelin yarım çalışma ödeneği işten ayrıldığı tarih itibariyle durdurulur. Yeni bir işe girmesi, bu işyerinde yarım çalışma yapması ve İŞKUR'dan talep etmesi halinde, ödeme döneminin bittiği tarihi geçememek üzere kalan hak sahipliğinden yararlanabilir.
- Yarım çalışma ödeneği almaya hak kazananlar için prime esas kazanç alt sınırı üzerinden toplam yüzde 32,5 oranında sigorta primleri işçi ve işveren payları, ödenek ödenen gün sayısı kadar İşsizlik Sigortası Fonu'ndan sosyal güvenlik kurumlarına ödenir.
İşçinin yarım ödeneğine hak kazanabilme koşullarıa. Yarım çalışma yapılıyor olması,
b. Hak sahipliğine konu olan çocuğun yaşıyor olması,
c. Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışıyor olması,
d. Doğum ve evlat edinme tarihinden önceki son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirmiş olması,
e. Doğum ye evlat edinme sonrası analık hâli izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde İŞKUR'a yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunması.
Dünya
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.
Süresinde verilmeyen boş beyanname vergiye uyumlu mükellef indirimini engeller mi?Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 121. maddesinde yer alan düzenleme kapsamında, vergiye uyumlu olarak tanımlanan bazı mükellefler, beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5’ini ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilebiliyor.
Kapıcı ve hizmetli çalıştıranlar dikkat!Bugün süre doluyor!
PERAKENDE TİCARETTE UYGULANACAK İLKE VE KURALLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
Değer artış kazançları tespitinde takdir komisyonları tarafından yapılan hatalı işlemlerSon yıllarda vergi idaresi (5) yıl içerisinde satılan gayrimenkuller üzerinden elde edilen kazançları vergileme yönünde çalışmalar yapmaktadır.
Gelir İdaresi Başkanlığından Duyurular...
Defter tasdiki ve özellik arz eden kayıt düzeniVergi Usul Kanunu’nun 223’üncü maddesi uyarınca; defterler, iş yerinin, iş yeri olmayanlar için ikametgâhın bulunduğu yerdeki noter veya noterlik görevini ifa ile mükellef olanlar, menkul kıymet ve kambiyo borsasındaki acentaları için borsa komiserliği tarafından tasdik olunur.
MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 5)27.10.2018
E-Beyanname Yetkisi Hakkında Duyuru;
FİNANSAL TÜKETİCİLERDEN ALINACAK ÜCRETLERE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK24.10.2018
Mirasçıların Vergisel Yükümlülükleri Rehberi 2018 Yayınlandı. 22.10.2018
Defter Beyan Duyuru20.10.2018
Kreş ve Gündüz Bakımevi Yardımı24010506-010.07.01-E.13565450
Sorumlu sıfatıyla eksik beyan edilen KDV tutarı için yapılacak uygulama
İşyerindeki ücretin başkalarıyla paylaşılması fesih nedeni midir?Uygulamada işverenlerin ücret zam bilgilerini gizli tutulması için iş sözleşmelerine hüküm koydukları ya da ayrı bir gizlilik sözleşmesi yaparak ücret gizliliği politikası uyguladıkları bilinen bir gerçektir.
KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ
(SERİ NO: 21)
2018 Yılı Üçüncü Geçici Vergi Döneminde Uygulanacak Yeniden Değerleme Oranına İlişkin Sirküler Yayınlandı. 
Tapu harçlarına indirim geliyor
Vergi borçları yeniden düzenlenmeli

Kapıcı ve hizmetli çalıştıranlar dikkat!
52, 53, 54 ve 55 Nolu Belge Türlerinde Değişiklik Yapıldı
Vergi indiriminde yeni şart!

Kısa çalışma ödeneği üç ay uzayacak mı?
KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU İLE İLGİLİ ÖZELGE ÖZETLERİ
PERAKENDE TİCARETTE UYGULANACAK İLKE VE KURALLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
Piyasada kredi kartına nakit verilmesinin mali sonuçları
Değer artış kazançları tespitinde takdir komisyonları tarafından yapılan hatalı işlemler


