Normal koşullarda e-Fatura'nın,
- Fatura alıcısının uygulamaya kayıtlı olması,
- ve uygulamaya dâhil olduğu döneme ait kesilmesi
gerekmektedir.
Ancak, uygulamada, bazı e-fatura mükelleflerinin, alıcıların e-fatura sistemine kayıtlı olmadığı tarihlere ilişkin olarak da e-Fatura düzenleyip gönderdikleri görülmektedir. Bu şekilde düzenlenen faturaların geçerli olup olmadığı, geçersiz ise ne şekilde işlem yapılması gerektiği konusunda tereddütlerle karşılaşılmaktadır.
Gelir İdaresi Başkanlığı 08.01.2016 tarihli duyurusunda konu hakkında aşağıdaki açıklamayı yaparak, uygulamada ortaya çıkan tereddütleri gidermiştir. Söz konusu açıklama aynen aşağıdadır:
"Başkanlığımıza gelen telefon, e-posta ve forum sorularından bazı e-fatura mükelleflerimizin, alıcıların e-fatura sistemine kayıtlı olmadığı tarihlere e-Fatura düzenleyip gönderdikleri görülmüştür. Uygulama kapsamında e-Faturaların düzenlenmesinde fatura alıcısının uygulamaya kayıtlı olması ve uygulamaya dâhil olduğu döneme ait kesilmesi gerekmektedir (kullanıcının sistemden çıkıp tekrar sisteme dâhil olduğu dönem aralığında kullanıcı e-fatura sistemine kayıtlı bulunmadığından e-fatura kesilmemelidir).
Mükelleflerin uygulamada yer almadığı tarihlere düzenlenen faturalar teknik olarak Başkanlık sisteminden başarı ile geçseler bile geçersiz faturalardır. Bu nedenle, alıcının e-Faturayı kabul etmeyip Türk Ticaret Kanunundaki harici yollarla faturaya itiraz etmesi veya ticari faturaysa ret yanıtı vermesi gerekmektedir. İtiraza istinaden e-Fatura yerine genel hükümler çerçevesinde kâğıt ya da (düzenleyen e-Arşiv kullanıcısı ise) e-Arşiv Faturası düzenlenmelidir."
Saygılarımla.
Abdullah TOLU
Yeminli Mali Müşavir
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.