İşveren maliyetinde ortaya çıkan artışın sübvanse edilmesi için işveren prim desteği adı altında 6661 sayılı Askerlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla yapılan düzenleme27 Ocak 2016 tarihli ve 29606 sayılı Resmi Gazete yayımlanmıştır. Kanunun 17. maddesinde yer alan bu düzenleme 01.01.2016 tarihinden geçerli olmak üzere, Kanunun Resmi Gazete’de yayımlandığı 27.01.2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Konu hakkında detaylı açıklamalarımız 29.01.2016 tarih ve 2016/11 sayılı sirkülerimiz ile müşterilerimize duyurulmuştur.
Bilindiği üzere, teşvik unsurlarının ortak özelliği, işverene doğrudan nakit olarak ödenmemesi, hesaplanan işveren hisselerine belirli kriterlerin sağlanması halinde indirim uygulanması veya belirli bir kısmının ilgili fon vb.den karşılanması şeklinde gerçekleşmektedir. Ayrıca, bu teşviklere ilişkin yasal düzenlemelerin büyük bir çoğunluğunda, sağlanan teşviklerin gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınamayacağı şeklinde düzenlemeler bulunmaktadır.
Bu açıklamalara göre, gerek maliyetlerin doğru ve gerçek bir şekilde hesaplanabilmesi ve yansıtılabilmesi bakımından gerekse gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınamayacağı şeklindeki yasal düzenlemeler de dikkate alınarak, işverenlere doğrudan ödenmeyen sigorta primi işveren hisselerine ilişkin destek tutarlarının ilgili işçilik maliyet hesaplarından düşülmesi şeklinde muhasebeleştirilmesi uygun olacaktır. İlgili mevzuatlara göre olması ve yapılması gereken işlem de bundan ibarettir.
Bu çerçevede; 6661 sayılı Kanun ile sağlanan bu teşvikin de, doğru maliyetlendirme ve dönemsellik açısından her ay bordrosunun kayda alındığı ilgili ay sonlarında kayda alınması ve aşağıdaki muhasebe kayıtlarının yapılması uygun olacaktır.
……………………………………… / / 2016 ………………………………………………….
720/740/760/770
01- BRÜT ÜCRET 1.647,00
02- SGK İŞVEREN HİSSESİ 337,64
03- SGK İŞSİZLİK İŞVEREN HİS. 32,94
360 GELİR VERGİSİ (209,99-123,52 AGİ) 86,47
360 DAMGA VERGİSİ 12,50
361 SGK PRİMLERİ 617,63
335 PERSONELE BORÇLAR 1.300,98
…….. Ayı Ücret Tahakkuku
……………………………………. / / 2016 …………………………………………………….
361 SGK PRİMLERİ 230,00
- 6111 Kanundan Doğan İndirim (Örneğin) 67,65
- 5510 Kanundan Doğan İndirim (%5) 82,35
- 6661 Kanundan Doğan İndirim 80,00
720/740/760/770
02- SGK İŞVEREN HİSSESİ 230,00
……….Ayı 6111, 5510 ve 6661 Kanundan Doğan İndirim Kaydı
……………………………………. / / 2016 ……......................………………………………
Hesaplama Tablosu ekte sunulmuştur.
Saygılarımla.
Tarih: 18.04.2016
Abdullah TOLU
Yeminli Mali Müşavir
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.
İşe devamsızlık tutanakları hangi hallerde geçersiz sayılabilir?
İşçinin işverenden izin almaksızın ve haklı bir nedeni olmaksızın 4857 sayılı İş Kanunu’nda belirtilen süreler kadar işe devam etmemesi hali devamsızlık olarak tanımlanabilir...
Piyasada kredi kartına nakit verilmesinin mali sonuçları
Bağımsız Denetçilik Sınavına Katılacak Adaylara Ait Liste ve Sınav Giriş Yerleri
Serbest meslek erbabı tarafından bazı giderler ve üye olunan mesleki kuruluşlara yapılan ödemeler
SGK'dan Şirketler İçin Yeni Düzenleme!SGK, kuruma borcu bulunan şirketleri ve kişileri yakından ilgilendiren çok önemli bir düzenleme yaptı.
Vergi kaçıran yandı! Bin kişilik özel ekip kuruluyorVergi alanında yaşanan suistimaller üzerine Maliye ve Hazine Bakanlığı’nın uzun zamandır alt yapısını oluşturduğu yeni birim hayata geçiriliyor.
Bağımsız denetime tabi şirketlerde Finansal Raporlama Standardının uygulanması
Şirket Alımlarında Güncel Bir TartışmaTürk Ticaret Kanunu’nun 356. maddesi, anonim şirketlerin kuruluştan itibaren iki yıl içinde yapacakları bazı devralma işlemleri için uzun ve nispeten zorlu bir süreç öngörüyor.
PİYASA MUHASEBECİLERİ (Mali Müşavirler) SELAHATTİN İPEK Birliğiniz birimi marifetiyle, altında imzaları olanlar tarafından genelge ile duyurulan ve sonuç kısmında “PİYASA MUHASEBECİLERİ” (Mali Müşavirler) olarak bahsi geçen 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile Resmi Sicilde kayıtlı parantez içi Mali Müşavirler kastediliyorsa –ki algıda seçicilik anlamında başka bir anlaşılacak taraf bırakmıyor bu imzayı koyanları kınıyor ve derhal büyük bir hatadan dönülerek tüm camiamızdan bir tekzip ile aynı şekilde, ”özür dilenmesini” arz ve talep ediyorum.
KDV İADESİ, % 120 TEMİNAT VERENE 5 GÜN İÇİNDE!!! / YMM ABDULLAH TOLUVERMEYENE EN AZ 2 AY SONRA YAPILACAK!
Nasıl yani dediğinizi duyar gibi oluyoruz. Evet, doğru duydunuz: İadesini istediğiniz KDV tutarının % 120’si kadar teminat mektubu verirseniz iadeniz hiçbir kontrol falan yapılmadan 5 gün içerisinde yapılacak.
MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİ GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1)
Maliye Bakanı Ağbal'dan KDV açıklamasıMaliye Bakanı Naci Ağbal, yüzde 120 oranında banka teminat mektubu veren mükelleflerin, KDV iadelerini en geç 5 iş günü içinde alabileceğini belirterek, "Böylece, kontroller veya bazı eksiklikler nedeniyle iade sürecinin gereksiz yere uzamasının önüne geçilecek." dedi.
DİKKAT! KGK RESMİ SİTESİNDE DEĞİŞİKLİK... BD Selahattin İPEKBD YMM ve BD SMMM ayrımcılığına ev sahipliği yapan Denetçi Resmi Sicili, artık sadece Ad / Soyad ve Şehir olarak vurgulanarak, BAĞIMSIZ DENETÇİ ÜNVANINI ÖN PLANA ÇIKARMAKTADIR.
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan:FİNANSAL ARAÇLAR STANDARDINA İLİŞKİN TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI
(TFRS 9)HAKKINDA TEBLİĞ (SIRA NO: 55)
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan :KURUL KARARI KAYİK Hariç Sorumlu Denetçi Olarak Yetkilendirilmiş Olanların 1/1/2017 Tarihinden Sonraki Durumu
DENETÇİ DERNEKLERİNİN DAYANILMAZ HAFİFLİĞİ(!) Selahattin İPEK 
Tapu harçlarına indirim geliyor
Vergi borçları yeniden düzenlenmeli

Kapıcı ve hizmetli çalıştıranlar dikkat!
52, 53, 54 ve 55 Nolu Belge Türlerinde Değişiklik Yapıldı
Vergi indiriminde yeni şart!

Kısa çalışma ödeneği üç ay uzayacak mı?
KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU İLE İLGİLİ ÖZELGE ÖZETLERİ
PERAKENDE TİCARETTE UYGULANACAK İLKE VE KURALLAR HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
Piyasada kredi kartına nakit verilmesinin mali sonuçları
Değer artış kazançları tespitinde takdir komisyonları tarafından yapılan hatalı işlemler


