BELEDİYE İHALELERİ
Belediye başkanları terör gerekçesiyle görevden uzaklaştırılan belediyelerde ihaleler mercek altına alınacak. Emniyet’in ihalelerde işi alanların terörle bağlantısı olduğunu bildirmesi veya belediye menfaatinin önemli ölçüde ihlal edildiğinin belirlenmesi halinde sözleşmeler, tek taraflı resen feshedilecek. Şirketlerin teminatları gelir olarak yazılacak.
İŞSİZLİK PRİMİNE ÖDEME
Kamu, belediyeler veya bunlara bağlı kuruluşlar, İşsizlik Sigortası’nda takibe düşmüş prim borçlarını artık taşınmazla ödeyebilecek. Bu hüküm, 2023 sonuna kadar uygulanacak. Eğer kamunun dışında kalanların da borcunu ödemede çok zor duruma düştüğü belirlenirse, onlardan da taşınmaz alınarak ödeme yapılabilecek. Daha sonra bu taşınmazlar bedeli karşılığında Hazine’ye devredilecek. Böylece ilk kez İşsizlik Sigortası Fonu’na taşınmazla ödeme yapılmasının yolu açılıyor. Söz konusu uygulama SGK’nın prim borçları için uygulanıyor ve kurumun dengelerini bozan unsurlardan biri olarak gösteriliyor.
GREV ERTELEME
Artık büyükşehir belediyelerinde şehir içi toplu taşıma hizmetlerini veya bankacılık hizmetlerinde ekonomik veya finansal istikrarı bozucu nitelikte ise grev veya lokavt kararı Bakanlar Kurulu kararı ile 60 gün ertelenebilecek.
KALKINMA BANKASI
Cazibe Merkezleri Programı, Kalkınma Bankası aracılığıyla yürütülecek. Cazibe merkezleri kapsamında anahtar teslim fabrika binası yapım desteği, faizsiz yatırım kredisi desteği, bedelsiz yatırım yeri tahsisi, veri merkezleri için enerji desteği gibi konularda Bakanlar Kurulu karar alacak. Kalkınma Bankası da, cazibe merkezlerinde şirket kuruluşlarına öncülük edebilecek veya şirketlere iştirak edebilecek.
ALIM GARANTİSİ
Stratejik sektörlerde ve yurtiçinde üretimi bulunmayan veya sınırlı bulunan orta-yüksek ve yüksek teknoloji transferine dayalı alanlarda veya bölgesel kalkınma için bazı şartlarla üreticilere alım garantisi verilebilecek. Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitim ve öğretime yönelik bilgi ve iletişim teknolojilerine ilişkin mal ve hizmet alımlarında da alım garantisi verilebilecek. Kamu alımları, bölgesel kalkınma ve teknolojik gelişme amaçlı kullanılabilecek. Böyle bir durumda ihtiyaçlar, ilan veya davet yöntemiyle alınabilecek.
TMSF’YE MAHKEMESİZ DEVİR
DAHA önce çıkarılan kararnamelerle, kayyum atanan şirketlerin mahkeme kararıyla TMSF’ye devri öngörülmüştü. Ancak yeni kararnameyle, hakim veya mahkeme kararı olmaksızın tüm şirketlerin TMSF’ye devri öngörüldü. Dün itibariyle, kayyum atanan tüm şirketlerin yönetimi derhal TMSF’ye devredilecek. Ayrıca fon tarafından devralınan şirketlerle ilgili alınan kararlar, herhangi bir vergi veya harca tabi olmadan resen tescil ve ilan edilecek. TMSF’nin kayyum olarak atandığı şirketlerde, şirketin doğrudan veya dolaylı borçlarının ödenmesi için öncelikle şirket lehine kefil olan ortak, yönetici veya bunlarla bağlantılı üçüncü gerçek veya tüzel kişilerin mal varlığına müracaat edilecek. Fon şirket borçlarının ödenmesi ya da şirket sermaye ihtiyacının karşılanmasını teminen, kefillerin varlıklarının satılması konusunda yetkili olacak.
Hürriyet
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.