Vergi borçları yeniden düzenlenmeli

Ana Sayfa » Denetim Gündemi » Yılbaşından itibaren herkesin maaşından kesilecek

Yılbaşından itibaren herkesin maaşından kesilecek

13 milyon çalışanın yılbaşından itibaren otomatik olarak katılacağı ‘otomatik BES’in ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

 
 
Yılbaşından itibaren herkesin maaşından kesilecek

Otomatik BES’te kesintiler mevcut kesintinin yarısı kadar olacak. Parasını likit fonda tutan asgari ücretliden yıllık 3 lira kesilecek. Hisse fonunu seçen asgari ücretli ise 6.84 lira ödeyecek. 13 milyon çalışanın katılacağı ‘otomatik BES’ de diyebileceğimiz otomatik katılım sistemi yaklaşıyor. Bu arada yılbaşında devreye girecek sistem ile ilgili ayrıntılar da ortaya çıkıyor.
Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, gönüllü bireysel emeklilik sistemi (BES) için yapılan en yoğun eleştirilerden birisi kesintilerin fazla olmasıydı. Otomatik BES’te ise bir tek yıllık gider kesintisi var.
Üstelik eğer bir değişiklik olmaz ise gönüllü BES’teki tutarın yarısı kadar yönetim ücreti yapılacak. Bu ücret ise asgari ücretli için 2 simit parası kadar, yani 3 liraya denk geliyor. Pastaneden alırsanız belki 1 simit bile alamazsınız bu paraya. Hesabı birlikte yapalım.
Asgari ücretliden yapılacak aylık otomatik katılım bedeli brüt asgari ücretin yüzde 3’ü olacak. Aylık 1.647x0.03=49,41 TL, yıllık 600 liralık bir otomatik kesinti yapılacak.
Bu tutar üzerinden emeklilik şirketi gönüllü BES’te yüzde 1.06 kesinti yapıyordu. Yıllık 6 liraalıyordu. Otomatik BES’te ise bu tutarın yarısı yani binde 5 kesinti oranı ve 3 lira yönetim ücreti kesilecek.
Eğer asgari ücretli tahvil bono fonunu tercih ederse kesinti oranı yüzde1’e yakın olacak ve 1 yıllıkfon yönetim ücreti tutarı ise 5 lira 73 kuruş olarak belirlenecek. Hisse ve esnek fonları terciheden asgari ücretli ise yıllık 6 lira 84 kuruş yönetim parası olacak.
Otomatik katılımda 2 aylık cayma sürecinde emeklilik şirketleri para kaybettirmemek zorunda olduğu için 2 ay tüm paralar likit fonda kalacak. Şimdiye kadarki deneyimlerden de fonların yüzde 70-80’inin likit fonda tutulduğu görülüyor.
TEK TELEFONDA PARA GİDER
Yani asgari ücretli ağırlıklı olarak parasını likit fonda tutacak ve kesinti de 3 lira olacak. Gelen paranın diğer fonlara dağıldığı düşünüldüğünde ise emeklilikşirketlerinin kişi başı ortalama 5 lira 19 kuruş kazanabileceği görülüyor.
Emeklilik şirketinin kazandığı bu tutar ise asgari ücretliye bir basılı kâğıt göndermek veya çağrı merkezinden bir kez aranması masrafı ile aynı paraya denk geliyor. Emeklilik şirketi asgari ücretli müşterisini bir kere ararsa o müşterisinden kazandığı tüm parayı kaybedecek.
YILLIK TOPLAM KAZANÇLARI 100 MİLYON TL
Peki şirketler toplamda otomatik katılımdan ne kadar para kazanacak? 5.5 milyon asgari ücretli tüm fonları eşit miktarda seçse bile kişi başı 5 lira 19 kuruştan emeklilik şirketlerine yıllık 28.5 milyon liralık kazanç bırakacak.
Geri kalan 8.5 milyon kişiden asgari ücretin yüzde 50 fazlası yani aylık ortalama 75 liralık bir otomatik kesinti yapıldığı hesaplandığında  bu çalışanların yıllık yönetim ücreti olarak ödeyeceği tutar 72 milyon lira olacak.
Yani 18 emeklilik şirketi otomatik katılımdan yıllık 100 milyon lira, şirket başına ise 5.6 milyon liragelir elde edecek. Bu tutarın toplamda 10 milyonu şirket başına 500 bin lirası fon yönetim şirketlerine gidecek.
ASGARİDEN KESİLECEK PARA DAHA DA DÜŞEBİLİR
Otomatik katılım çalışmaları son sürat sürüyor. Beyin cimnastiği yapılan en önemli konulardan birisi asgari ücretliden yapılacak kesintinin daha da düşürülmesi. Şimdi asgari ücretliden kesilecekpara 49 lira olarak belirlenmiş durumda. Bu tutarın sadece asgari ücretli için yarıya düşürülebileceği ifade ediliyor.

Haberturk

 
17 Ekim 2016 Pazartesi 11:16
Okunma: 3729
 
(0 Yorum Yapıldı)Yorumlar
<p>Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.</p>
 
Bu Kategorideki Diğer Haberler
Yazarlar
Yazarlar RSS Beslemesi
 
 
 
Tarihte Bugün
1539 - Küba, İspanya'nın sömürgesi oldu.
1897 - İsviçreli Matthias Zurbriggen, Aconcagua zirvesine tırmanan ilk kişi oldu.
1900 - Giacomo Puccini'nin Tosca operası Roma'da ilk kez icra edildi.
1907 - Jamaika'da deprem: 1000'den fazla kiş öldü.
1920 - Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışını kutladı.
1923 - Mustafa Kemal, Batı Anadolu'da geziye çıktı.
1923 - Londra New York arası ilk telefon görüşmesi yapıldı.
1923 - Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, İzmir'de öldü.
1924 - Türkiye'de Askerlik süresi 18 aya indirildi.
1926 - Borçlanma Kanunu TBMM'de kabul edildi.
1932 - Amerika Birleşik Devletleri'nde işsizlerin sayısının 8,2 milyona ulaştığı açıklandı.
1938 - T.C. Dışişleri Bakanlığı kuruluş kanunu kabul edildi.
1938 - Türkiye-Irak-İran-Afganistan arasında aktedilen Sadabat Paktı, TBMM'de onaylandı.
1938 - Norveç, Antarktika'nın Kraliçe Maud Toprakları olarak anılan bölgesi üzerinde hak iddia etti.
1941 - İstanbul Valiliği, Üniversite Talebe Birliği tüzüğünü onayladı; Talebe Birliği faaliyete geçti.
1943 - Sir Winston Churchill, Franklin Roosevelt ve Charles De Gaulle Casablanca Konferansı'nda bir araya geldiler.
1945 - Ekmek istihkakı kişi başına 450 grama çıkarıldı.
1950 - Sovyetler Birliği'nde MiG-17 jet uçağının ilk prototipi uçuş denemesini tamamladı.
1953 - Josip Broz Tito, Yugoslavya Devlet Başkanı oldu.
1954 - ABD'li sinema oyuncusu Marilyn Monroe, beyzbol oyuncusu Joe Dimaggio ile evlendi.
1962 - ABD uzay aracı Mariner II, Venüs'ün ilk yakın çekim fotoğraflarını dünyaya gönderdi.
1963 - Fransa Cumhurbaşkanı Charles De Gaulle, Birleşik Krallık'ın Avrupa Ekonomik Topluluğuna (AET) girmesine karşı çıktı.
1964 - Meclis, Ortak Pazar anlaşmasını onayladı.
1969 - Amerika Birleşik Devletleri uçak gemisi Enterprise'da, Hawaii açıklarında patlama meydana geldi: 25 ölü.
1970 - Türk Lirası 1211 sayılı kanuna göre çıkarıldı.
1970 - Mahkum aileleri "genel af" için yürüyüş yaptılar.
1975 - Tüm Üniversite, Akademi ve Yüksek Okullar Asistanları Birliği (TÜMAS) kuruldu.
1983 - Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e fahri profesörlük ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin fahri hukuk doktorluğu unvanları verildi.
1985 - Martina Navratilova, kendisinin 100. tenis turnuvasını kazandı.
1987 - Uluslararası Ticaret Odası Vehbi Koç'u "Dünyada Yılın İşadamı" seçti.
1993 - Nubar Terziyan, Ankara Uluslararası Film Festivali'nde "Emek Ödülü"ne değer bulundu.
1994 - Bill Clinton ile Boris Yeltsin, füzelerin herhangi bir ülkeye hedeflenmesine son verilmesi ve Ukrayna'nın nükleer silah stoğunun yok edilmesi üzerinde anlaştılar.
1994 - Dört şehirlerarası yolcu otobüsüne yerleştirilen bombaların patlaması sonucu 3 kişi öldü, 17 kişi yaralandı. Eylemleri PKK'nın (Kürdistan İşçi Partisi) askeri kanadı ARGK (Kürdistan Halk Kurtuluş Ordusu) üstlendi.
1995 - İlk kez verilen uluslararası Nazım Hikmet Şiir Ödülü, İstanbul'da yapılan bir törenle Lübnan'lı şair Adonis'e verildi.
1998 - Bir Afganistan kargo uçağı güneybatı Pakistan'da bir dağa düştü: 50 kişi öldü.
2000 - Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, beş Bosnalı Hırvat'ı, 1993 yılında Ahmiçi köyünde en az 103 Müslüman'ın katledilmesiyle ilgili olarak 25 yıl hapse mahkum etti.
2005 - Avrupa Uzay Ajansına (ESA) ait Huygens adlı uzay sondası Satürn'ün uydusu Titan'ın yüzeyine indi.
2005 - Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti harekatına katılarak, Kabil Çok Uluslu Tugay Komutanlığı görevini 27 Ocak'ta 6 ay süreyle üstelenecek 28'inci Mekanize Piyade Tugayı için uğurlama töreni düzenlendi.
2007 - Venezuela'ya ait, Panama-Karakas seferini yapan çift motorlu bir yolcu uçağı, Kolombiya'nın kuzey doğusunda düştü: 14 kişi öldü.
 
Namaz Vakitleri
 
  • İmsak04:59
  • Güneş06:41
  • Öğlen13:09
  • İkindi16:36
  • Akşam19:15
  • Yatsı20:43
 
 
Anket
Denetim Hakkında Meslektaş ne kadar bilgili?
Çok Bilgili
Az Bilgili
Hiç bir fikri yok
 
 
Lig Puan Durumu
 
Takımlar
O
G
B
M
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
 
Şampiyonlar Ligi
 
UEFA Avrupa Ligi
 
Alt Lig
 
İktisadi Haber Ajansı Çözüm Ortağı
 
Arşiv
 
Süper Loto
31.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062224283446
 
On Numara
04.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu01102527293839404347484950515262646874757778
 
Sayısal Loto
02.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062931324445
 
Şans Topu
30.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu011030323403
 
Gazete Manşetleri
 
 
Kurumsal

İçerik

Denetim Gündemi

Denetim Haberleri

Teknoloji