Bilindiği üzere, Ülkemiz gibi enerjide dışa bağımlı ülkeler açısından enerji verimliliğini artırmak kaçınılmaz bir zorunluluktur. Yaptığımız enerji ithalatının yaklaşık 6 da 1'ini yalıtımsızlık nedeniyle her yıl havaya savuruyoruz. Dolayısıyla, ısı yalıtımı yaptırmak enerji tasarrufu için artık zorunlu… yıllara göre, enerji ithalatımız aşağıdaki tablodaki gibidir:
Yıllar |
İthalat (Milyar Dolar) |
Enerji kaybı (Milyar Dolar) |
2015 |
37,8 |
6,3 |
2014 |
54,9 |
9,15 |
2013 |
55,9 |
9,3 |
2012 |
60,1 |
10,01 |
2011 |
54,1 |
9,01 |
2010 |
38,5 |
6,41 |
Dolayısıyla, bu rakamlar da gösteriyor ki, ülkemizde isi yalıtımı ve enerji tasarrufu şart, ısı yalıtımına bağlı enerji kaybı mutlaka önlenmeli. Ama nasıl?
Böyle bir soru sorulduğunda, hemen akla devlet teşvikleri hatta vergi teşvikleri geliyor. Bize göre de, Isı Yalıtımı ve Enerji Tasarrufu Sağlamaya Yönelik İşlemlere mutlak suretle vergisel teşvikler sağlanmalı ve bu konu sadece vatandaşlara, şirketlere ve vergi mükelleflerine bırakılmamalı. Devlet de mutlaka bu işin içinde olmalı. Peki bu konuda ne yapılabilir?
9 Ağustos 2016 tarihli ve 29796 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile, ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik işlemlere çeşitli vergi istisnası ve muafiyetleri ile indirimleri getirilmiştir.
1) Şirketler Isı Yalıtımı ve Enerji Tasarrufu Sağlamaya Yönelik Harcamaları Aktifleştirmeyip Doğrudan Gider Yazabilecekler
6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 14. maddesi ile, Gelir Vergisi Kanununun 40. maddesinin birinci fıkrasının (7) numaralı bendine 9 Ağustos 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere aşağıdaki parantez içi hüküm eklenmiştir:
"(İşletmeye dahil olan gayrimenkulün iktisadi değerini artırıcı niteliği olan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar, yapıldığı yılda doğrudan gider yazılabilir.)"
Enerji politikaları ile uyumlu olarak binalarda enerji verimliliğinin artırılması amacıyla Gelir Vergisi Kanunda yapılan bu düzenlemeyle, işletmeye dahil olan gayrimenkullerin iktisadi değerini artırıcı niteliği olan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamaların yapıldığı yılda doğrudan gider yazılmasına olanak sağlanmıştır.
Buna göre, Şirketler ve gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahibi mükellefler, işletmeye dahil olan gayrimenkullerinin iktisadi değerini artırıcı niteliği olan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalarını aktifleştirerek amortismana tabi tutmadan, bu harcamaların yapıldığı yılda doğrudan gider yazabileceklerdir. Bu çok önemli bir vergi avantajı olup, tabi olunan vergi oranı kadar ödenecek vergiyi azaltmak mümkün olabilecektir. Bu mükelleflerden dileyenler, söz konusu harcamaları doğrudan gider yazmayıp gayrimenkullerin maliyetine dahil ederek amortisman yoluyla da gayrimenkulün faydalı ömrüne göre belirlenen ve 333 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinde belirtilen amortisman süresini dikkate alarak kısım kısım gider yazabilirler.
Yukarıda yapılan düzenlemeden de fark edileceği, gayrimenkullerin iktisadi değerini artırıcı niteliği olan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamaların yapıldığı yılda doğrudan gider yazılmasına ilişkin vergi teşviki, kurumlar vergisi mükellefleri ile gelir vergisi mükelleflerinden sadece gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahibi mükelleflere sağlanmıştır. Dolayısıyla, bu düzenleme, kira geliri elde edip beyan eden GMSİ mükellefleri ile serbest meslek erbabını kapsamamaktadır. Kişisel görüşümüze göre, ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamaların yapıldığı yılda doğrudan gider yazılmasına ilişkin vergi avantajı,
- Kira geliri elde edip beyan eden GMSİ mükellefleri
- Ve serbest meslek erbabına
da en kısa süre içerisinde sağlanmalı ve buna yönelik kanuni düzenlemeler bir an evvel yapılmalıdır.
2) Isı Yalıtımı ve Enerji Tasarrufu Sağlamaya Yönelik Düzenlenen Sözleşmeler Damga Vergisinden İstisna Edildi, Artık Bu Sözleşmeler Nedeniyle Damga Vergisi Ödenmeyecek
6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 29/c-10. maddesi ile, 488 sayılı Damga Vergisi Kanuna ekli (2) sayılı Tabloya 9 Ağustos 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere aşağıdaki 47. fıkra eklenmiştir:
"47. Binalarda ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik olarak düzenlenen kâğıtlar ile 17/4/1957 tarihli ve 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz sanayi işletmelerince münhasıran imalat sanayinde kullanılmak üzere yeni makine ve teçhizat alımına yönelik düzenlenen kâğıtlar".
Yapılan bu düzenlemeyle,binalarda ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik olarak düzenlenen sözleşmeler dahil olmak üzere her türlü kâğıt damga vergisinden istisna edilmiştir. Örneğin, binaların ısı yalıtımı için yalıtım firmaları ile düzenlenen sözleşmeler damga vergisinden istisna olduğundan, bu sözleşmeler nedeniyle artık damga vergisi ödenmesi söz konusu olmayacaktır.
3) Isı Yalıtımı ve Enerji Tasarrufu Sağlamaya Yönelik İşlemler Harçlardan İstisna Edildi, Artık Bu İşlemler Nedeniyle Harç Ödenmeyecek
6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 33/c maddesi ile, 492 sayılı Harçlar Kanununun 123. maddesine dördüncü fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir. Eklenen bu fıkra hükmü, 9 Ağustos 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir:
"Binalarda ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik olarak yapılan işlemler ile 17/4/1957 tarihli ve 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz sanayi işletmelerince münhasıran imalat sanayinde kullanılmak üzere yeni makine ve teçhizat alımına yönelik olarak yapılan işlemler bu Kanunda yazılı harçlardan müstesnadır."
Yapılan bu düzenlemeye göre, binalarda ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik olarak yapılan işlemler 9 Ağustos 2016 tarihinden itibaren 492 sayılı Harçlar Kanunu'nda yazılı tüm harçlardan müstesna edilmiştir. Örneğin, binanın ısı yalıtımına ilişkin olarak yalıtım firması ile düzenlenecek sözleşmenin noterde yapılması halinde, sözleşme için söz konusu istisna düzenlemesi nedeniyle herhangi bir noter harcı ödenmeyecektir.
Saygılarımla.
Tarih: 09.08.2016
Abdullah TOLU
Yeminli Mali Müşavir
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.