Vergi borçları yeniden düzenlenmeli

Ana Sayfa » Mesleki Çalışmalar » E-Fatura ve E-Defter Müracaatında Son Düzlük…

E-Fatura ve E-Defter Müracaatında Son Düzlük…

e-Fatura ve e-Defter uygulamalarının kapsamı genişletilmiş ve ihracat işlemlerinde e-Fatura uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulunulmuştur.

 
 
E-Fatura ve E-Defter Müracaatında Son Düzlük…

Bilindiği üzere, 20.06.2015 tarih ve  29392 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 454 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile, e-Fatura ve e-Defter uygulamalarının kapsamı genişletilmiş ve ihracat işlemlerinde e-Fatura uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulunulmuştur.

İncelenmesinden de fark edileceği üzere, söz konusu Tebliğde;

  • 2014 yılı/hesap dönemleri brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Ocak 2016 tarihinden, 
  • 2015 veya müteakip yıl/hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı  10 Milyon TL ve üzeri olan  mükellefler ise ilgili hesap dönemine ilişkin gelir/kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihi takip eden hesap döneminin başından itibaren, 
  • Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle 20 Haziran 2015 tarihinden önce EPDK’dan lisans alan mükellefler (Bayilik lisansı olanlar, münhasıran bu lisansa sahip olmaları nedeniyle bu bent kapsamında değerlendirilmeyecektir.) ile aynı Kanuna ekli III sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal eden mükelleflerden bu tarihten önce mükellefiyet tesis ettirenler 1 Ocak 2016 tarihinden, 20 Haziran 2015 tarihinden sonra lisans alan veya mükellefiyet tesis ettirenler ise, lisans aldıkları ya da mükellefiyet tesis ettirdikleri tarihi izleyen hesap döneminin başından 

 itibaren e-fatura ve e-defter uygulamasına geçmek zorunda oldukları açıklanmıştır. Ayrıca, aynı Tebliğ ile; e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden, KDV Kanununun mal ve hizmet ihracatı başlıklı 11. maddesi kapsamındaki mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında fatura düzenleyecek olanların, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren söz konusu faturalarını e-fatura olarak düzenlemeleri zorunlu tutulmuştur. Konu hakkında 26.06.2015 tarihli DENETİM KÜTÜPHANESİ 'nde yayınlanan ayrıntılı yazımızda açıklamalarımız yer almaktadır.  

Dolayısıyla, yıl sonuna yaklaştığımız bugünlerde 2016 yılı başından itibaren e-fatura ve e-deftere geçecek mükellefler için son düzlüğe girilmiş bulunmaktadır. Bu durum ise, e-fatura ve e-deftere geçecek mükelleflerimizde tedirginliğe yol açmış bulunmaktadır. Tedirginliğin nedeni ise, geçiş işlemleri sırsında yapılacak işlemlerin karmaşıklığıdır. 

Mükelleflerin bu son düzlüğü rahat bir şekilde geçirebilmeleri için, Ekim ayı sonuna kadarmüracaat safhasını bitirmelerinin uygun olacağını düşünüyoruz. 

1) MÜRAACATA İLİŞKİN YOL HARİTASI

a) Nitelikli Elektronik Sertifika ve/veya  Mali Mühür Elektronik Sertifika Başvurusu

  • Kamu Sertifikasyon Merkezine ait remi internet sitesinin (http://www.kamusm.gov.tr) ana sayfasından Başvuru Formları linki tıklanacak, 
  • Buradan gerçek kişiler  için Nitelikli Elektronik Sertifika Başvurusu bölümü, tüzel kiler içinse Mali Mühür Elektronik Sertifika Başvuru Formu seçilecektir.
  • Bu başvuru formlarının ilk bölümü doldurulduktan sonra açılan sayfada özellikle e mail adresi, cep telefonu bilgisi ile sertifika sayısı bölümlerinin doğru girilmesi önemlidir. 
  • Sertifika tipi olarak akıllı kart seçilmelidir.   
  • Sertifikaların 3 yıllık tüzel kişi ücreti 585,00 TL+ KDV 3 Yıllık gerçek kişi ücreti ise  235,00 TL + KDV dir.  
  • Sertifika ücretleri Vakıf Bank Gebze Şubesi / IBAN TR 19 0001 5001 5800 7302 8234 68 numaralı TÜBİTAK-BİLGEM hesabına yatırılır. Ödeme esnasında dekontun açıklama alanına Başvuru Kodu yazılması zorunlu olup yazılmaması durumunda  yapılan ödemeler dikkate alınmayacağı gibi sertifikada  üretilmeyecektir. 

E-fatura ile e-defterin gönderilmesi sürecinde sıkıntı ve zaman kaybı yaşanmaması bakımından merkez ve şubeler için hem e-defter hem de e-fatura için ayrı ayrı sertifika alınmasını tavsiye olunur. Yani e-defter gönderme zamanlarında aynı mühürle aynı anda e-fatura kesilmesi mümkün değildir. Bu bakımdan her bir birim için (Merkez, Şube) iki sertifika alınması durumunda, bir kullanıcı e-defteri gönderirken diğer kullanıcı e-faturaları düzenleyebilecektir. 

b) Müracaat sonrası TÜBİTAK-Kamu SM tarafından üretilen mali mühür sertifikası ve şifresi kullanıcılara posta yolu ile teslim edilecektir (Flash disk şeklinde olacaktır). 

c) Teslim sonrası öncelikle e-defter ve/veya e-faturaya müracaat etmede serbestlik bulunmaktadır. 

d) E-faturaya müracaat; 

-          E-fatura resmi internet sitesinin (http://www.efatura.gov.tr) başvuru bölümüne girilecek, 

-          Açılan sayfadan Elektronik Başvuru Yapmak İçin Tıklayınız bölümü seçilerek,

-          e-fatura canlı ortam başvuru  sayfası açılacaktır, 

-          Açılan sayfada zorunlu alanlar doldurulup, kaydet linki tıklanıp TÜBİTAK-Kamu SM tarafından üretilen mali mühür bilgisayara takılacak ve akıllı kart sayesinde gerekli linkler açılacaktır. Bu süreçte bazı yazılımsal bilgiler (Windows, Java vb program versiyon değişikliği) istenebilir. Bu bakımdan müracaat esnasında şirket yazılımcılar ile iletişim halinde olunmakta fayda vardır. 

-          Başvuru formunda en önemli kısım mükellef bilgilerinde hesap açılma zamanı kısmıdır. Bu kısımda "01.01.2016’da başlamak istiyorum" linkinin seçilmesi önem arz etmektedir. Aksi halde "şimdi başlamak istiyorum" linki seçilmesi halinde elektronik müracaatı izleyen ilk günden itibaren firma e-fatura kayıtlı kullanıcı listesine eklenecek olup,  e-fatura kullanılması zorunludur. 

e) E-deftere müracaat;

-          E-fatura resmi internet sitesinin (http://www.edefter.gov.tr) başvuru bölümüne girilecek, 

-          Açılan sayfadan Elektronik Başvuru Yapmak İçin Tıklayınız bölümü seçilerek,

-          e-defter canlı ortam başvuru  sayfası açılacaktır, 

-          Açılan sayfada zorunlu alanlar doldurulup, kaydet linki tıklanıp TÜBİTAK-Kamu SM tarafından üretilen mali mühür bilgisayara takılacak ve akıllı kart sayesinde gerekli linkler açılacaktır. Bu süreçte bazı yazılımsal bilgiler (Windows, Java vb program versiyon değişikliği) istenebilir. Bu bakımdan müracaat esnasında şirket yazılımcılar ile iletişim halinde olunmakta fayda vardır.

2) ZAMAN DAMGASI HAKKINDA

Herhangi bir kesinti veya sistem arızası nedeni ile beratların GİB tarafından onaylanması işleminin gerçekleştirilememesi durumunda söz konusu beratlar, gerçek kişi mükellefler için nitelikli elektronik imza veya mali mühür, tüzel kişi, kamu kurum ve kuruluşları ile tüzel kişiliği olmayan ortaklıklar için mali mühür ile zaman damgalı olarak imzalanacak veya onaylanacaktır. Yani zaman damgası alan mükellefler, defterlerini muhasebe yazılımları üzerinden oluşturup, zaman damgaları ile mühürledikten sonra Maliye Bakalığı'nca verilen süre uzatımlarında sisteme yükleyebilecekler ve bu işlemler defterlerin yasal süresinde gönderildiği hükmünde olacaktır.

Bu bakımdan, mükelleflerin Kamu Sertifikasyon Merkezine ait remi internet sitesinin uzantısı olan https://zdportal.kamusm.gov.tr/bp/zd.goadresinden Nitelikli Elektronik Sertifika Başvurusu veya  Mali Mühür Elektronik Sertifika Başvuru Formu ile birlikte zaman damgası almalarında fayda görmekteyiz.

 

Saygılarımla.
Tarih     : 07.10.2015  

                                                                                                           Abdullah TOLU                                                                                                          Yeminli Mali Müşavir
                                                                        TOLUEN YMM DENETİM VE DANIŞMANLIK

İlgili Haberler
left
right
 
 
7 Ekim 2015 Çarşamba 18:59
Okunma: 8941
 
(0 Yorum Yapıldı)Yorumlar
<p>Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.</p>
 
Bu Kategorideki Diğer Haberler
Yazarlar
Yazarlar RSS Beslemesi
 
 
 
Tarihte Bugün
1381 - Wat Tyler öncülüğündeki köylü isyancılar Londra'yı basarak hükümet binalarını ateşe verdi, hapishaneleri boşalttı ve zenginlerle yargıçların kafalarını uçurdu.
1550 - Mimar Sinan'ın eseri Süleymaniye Camii'nin temeli atıldı.
1859 - Erzurum'daki şiddetli depremde, kentin yarısından fazlası hasar gördü ve 3 bin kişi öldü.
1872 - Namık Kemal, İbret Gazetesi'ni yayımladı. Bu fikir gazetesi, 27 gün sonra kapatıldı.
1878 - Berlin Kongresi toplandı.
1891 - İstanbul Arkeoloji Müzesi ziyarete açıldı.
1921 - Mustafa Kemal, Ankara'ya gelen Fransa Temsilcisi Franklin Bouillion ile görüştü.
1928 - Türkiye Cumhuriyeti ile Düyunu Umumiye (Osmanlı borçları) alacaklıları arasında sözleşme imzalandı.
1946 - Üniversitelere özerklik veren 4936 sayılı kanun kabul edildi.
1952 - Fikir İşçileri Kanunu kabul edildi.
1961 - Federal Almanya'ya işçi gönderilmesinin esaslarını düzenleyen protokol imzalandı. İlk işçi kafilesi, 24 Haziran'da trenle yola çıktı.
1963 - 1459 Harp Okulu öğrencisinin yargılanmasına başlandı.
1969 - Irak hava kuvvetlerine ait iki jet uçağı yanlışlıkla Hakkari'yi bombaladı.
1971 - Kültür Bakanlığı kuruldu. Bakanlığa Talat Halman atandı.
1991 - Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında pasaport uygulaması kaldırıldı.
1993 - Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanı seçilmesiyle boşalan DYP genel başkanlığına Tansu Çiller seçildi.
1993 - Kim Campell, Kanada'nın ilk kadın başbakanı seçildi.
1996 - Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, Habitat II. Kent Zirvesi'ne katılmak üzere İstanbul'a geldi.
2000 - Papa II. Jean Paul'e suikast girişiminden İtalya'da cezaevinde yatan Mehmet Ali Ağca, Türkiye'ye iade edildi.
2002 - Afganistan'da geleneksel Meclis "Loya Jirga" toplanarak, geçici hükümet başkanı olarak Hamid Karzai'yi seçti.
2006 - MacGyver adlı Amerikan dizisinin 6. sezon DVD'si çıktı.
2009 - İran Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları açıklandı. Seçimi Mahmud Ahmedinejad kazandı. Sonuçlar açıklanır açıklanmaz ülkede protesto gösterileri başladı. Kısa süre sonra isyana dönüştü.
 
Namaz Vakitleri
 
  • İmsak04:59
  • Güneş06:41
  • Öğlen13:09
  • İkindi16:36
  • Akşam19:15
  • Yatsı20:43
 
 
Anket
Denetim Hakkında Meslektaş ne kadar bilgili?
Çok Bilgili
Az Bilgili
Hiç bir fikri yok
 
 
Lig Puan Durumu
 
Takımlar
O
G
B
M
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
 
Şampiyonlar Ligi
 
UEFA Avrupa Ligi
 
Alt Lig
 
İktisadi Haber Ajansı Çözüm Ortağı
 
Arşiv
 
Süper Loto
31.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062224283446
 
On Numara
04.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu01102527293839404347484950515262646874757778
 
Sayısal Loto
02.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062931324445
 
Şans Topu
30.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu011030323403
 
Gazete Manşetleri
 
 
Kurumsal

İçerik

Denetim Gündemi

Denetim Haberleri

Teknoloji