Vergi borçları yeniden düzenlenmeli

Ana Sayfa » Mevzuat » KDV TEBLİĞİ HERKESİ YANILTTI!/ABDULLAH TOLU

KDV TEBLİĞİ HERKESİ YANILTTI!/ABDULLAH TOLU

İNŞAAT MALZEMELERİNİN KDV ORANINDA BİR DEĞİŞİKLİK YAPILMADI, SADECE İNDİRİMLİ ORANA TABİ KONUT SATIŞLARINDAN DOĞAN İADE KAPSAMINA BAZI MALZEMELER DAHİL EDİLDİ, BAZILARI İSE ÇIKARILDI

 
 
KDV TEBLİĞİ HERKESİ YANILTTI!/ABDULLAH TOLU

Bilindiği üzere, Maliye Bakanlığı, 15 Şubat 2017 tarihli ve 29980 sayılı Resmi Gazete'de yayımladığı  11 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile, bir çok konuda yeni düzenleme yaptı, hatalı bazı uygulamalarını ise görüş değişikliğine giderek düzeltti. Bu kapsamda değişiklik ve yeni düzenleme yapılan konu sayısı o kadar fazla ki, bunları konu konu ayrı Sirküler yaparak, siz değerli okuyucularımız ve müşterilerimizin dikkatine sunmaya çalışıyoruz.

Tebliğ ile düzenleme yapılan konulardan birisi de, % 1 ve 8 indirimli KDV oranına tabi konut teslimlerinden doğan KDV iadeleri kapsamına, daha önce kapsamda olmayan ve bu konuda tereddüt edilen bazı inşaat malzemelerinin (kombi, cam balkon, duş teknesi, duşakabin, küvet, mutfak dolabı, evye, batarya, duş başlığı, panel radyatör gibi)dahil edilmesi, bazılarının ise (perde, avize) açıkça belirtme yapılmak suretiyle kapsam dışına çıkarılmasına ilişkindir.

Ancak, Sözü edilen Tebliğin yayımlanması ile birlikte, özellikle yazılı ve görsel basın yayın organlarında bu konu yanlış anlaşılarak, inşaat malzemelerinde KDV oran indirimi yapılmış gibi değerlendirildi ve lanse edildi. Oysa, aşağıda ayrıntılı olarak açıklanacağı üzere, yapılan düzenlemenin KDV oran indirimi ile yakından uzaktan hiçbir ilgisi ve alakası bulunmamaktadır.

1) Tebliğ İle Yapılan Düzenleme Ne, Ne Değiştirildi?

a) Mevcut (Değiştirilmeden Önceki) Düzenleme:

KDV Genel Uygulama Tebliği’nin (III/B-3.1.3. İade Hesabına Dahil Edilebilecek Yüklenilen KDV) bölümünde,

“İndirimli orana tabi işlemlerden doğan iade tutarının hesaplanmasında, önce işlemin bünyesine doğrudan giren harcamalar nedeniyle yüklenilen vergiler dikkate alınır, daha sonra ilgili dönem genel yönetim giderleri için yüklenilen vergilerden pay verilir. Bu şekilde hesaplanan tutarın, azami iade edilebilir vergi tutarının altında kalması halinde, en fazla aradaki farka isabet eden tutar kadar amortismana tabi iktisadi kıymetler (ATİK) dolayısıyla yüklenilen vergilerden iade hesabına pay verilebilir.

İndirimli orana tabi olmayan teslim ve hizmetler ile indirimli orana tabi işlemlerle ilgisi bulunmayan giderler dolayısıyla yüklenilen vergiler iade hesabına dâhil edilmez.”

şeklinde açıklama yapılmış, konu ile ilgili olarak da tam metni aşağıda yer alan “Örnek 1” verilmiştir:

“Örnek 1: Ankastre ürünlerle birlikte veya mobilyalı olarak satılan 150 m²’nin altındaki bir konut tesliminden kaynaklanan iade talebinde; buzdolabı, fırın, davlumbaz, bulaşık makinesi, mobilya, vestiyer, televizyon ve benzeri eşyalar, konut sahibi kişilerce sökülüp taşınarak tekrar kurulup kullanılabilecek (eklenti) mahiyette olup, bunların teslimi konut tesliminden bağımsız bir teslim olarak değerlendirilecektir.

Dolayısıyla söz konusu eşyaların teslimi için bu eşyaların tabi olduğu KDV oranı uygulanacak ve konut ile birlikte teslim edilen söz konusu eşyaların temininde yüklenilen KDV, genel esaslara göre indirim konusu yapılacak, ancak iade hesabına dâhil edilemeyecektir.”

b) 11 No.lu Tebliğ İle Yapılan Değişiklik:

11 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 11. Maddesi ile, KDV Genel Uygulama Tebliği’nin (III/B-3.1.3.1.) bölümüne ilişkin "Örnek 1"de yer alan "mobilya," ibaresinden sonra gelmek üzere "perde, avize," ibaresi, "Örnek 1"in sonuna ise aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

"Diğer taraftan 150 m²'nin altındaki konutun inşasında kullanılan kombi, cam balkon, duş teknesi, duşakabin, küvet, mutfak dolabı, evye, batarya, duş başlığı, panel radyatör gibi eşyalara ilişkin yüklenilen KDV iade hesabına dahil edilebilecektir."

c) Örnek 1’in Değişiklikten Sonraki Şekli:

KDV Genel Uygulama Tebliği’nin (III/B-3.1.3.1.) bölümüne ilişkin "Örnek 1"in, 11 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 11. Maddesi ile değiştirilmiş şekli aşağıdaki gibi olup, ekleme yapılan ibarelerin altı çizilmiştir.

“Örnek 1: Ankastre ürünlerle birlikte veya mobilyalı olarak satılan 150 m²’nin altındaki bir konut tesliminden kaynaklanan iade talebinde; buzdolabı, fırın, davlumbaz, bulaşık makinesi, mobilya, perde, avize, vestiyer, televizyon ve benzeri eşyalar, konut sahibi kişilerce sökülüp taşınarak tekrar kurulup kullanılabilecek (eklenti) mahiyette olup, bunların teslimi konut tesliminden bağımsız bir teslim olarak değerlendirilecektir.

Dolayısıyla söz konusu eşyaların teslimi için bu eşyaların tabi olduğu KDV oranı uygulanacak ve konut ile birlikte teslim edilen söz konusu eşyaların temininde yüklenilen KDV, genel esaslara göre indirim konusu yapılacak, ancak iade hesabına dâhil edilemeyecektir.

Diğer taraftan 150 m²'nin altındaki konutun inşasında kullanılan kombi, cam balkon, duş teknesi, duşakabin, küvet, mutfak dolabı, evye, batarya, duş başlığı, panel radyatör gibi eşyalara ilişkin yüklenilen KDV iade hesabına dahil edilebilecektir."

2) Tebliğ İle Yapılan Düzenleme Ne Anlama Geliyor?

KDV Genel Uygulama Tebliği’nin (III/B-3.1.3. İade Hesabına Dahil Edilebilecek Yüklenilen KDV) bölümünde yapılan açıklamaların incelenmesinden de fark edileceği üzere,  konut sahibi kişilerce sökülüp taşınarak tekrar kurulup kullanılabilecek (eklenti) mahiyetindeki eşyalar, konuttan ayrı yapılan bağımsız bir teslim olarak değerlendirilmekte, bu eşyalar bir yandan iade hesabına dahil edilmemekte, diğer yandan ise bu eşyaların tabi olduğu oranda KDV hesaplanması gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle, konut ile birlikte teslim edilen söz konusu eşyaların temininde yüklenilen KDV, genel esaslara göre indirim konusu yapılacak, ancak iade hesabına dâhil edilemeyecektir.

11 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile, konutla birlikte teslim edilecek perde ve avize de eklenti olarak değerlendirilmiş,  perde ve avizenin  temininde yüklenilen KDV’nin genel esaslara göre indirim konusu yapılması, ancak iade hesabına dâhil edilmemesi, konutla birlikte teslim edilen perde ve avize için tabi oldukları oranda KDV hesaplanması gerektiği açıklanmıştır. Yani, yapılan düzenleme; perde ve avizenin eklenti olarak kabul edilerek,  KDV iadesi hesabı dışında bırakılmasından ibarettir. 

Öte yandan, 11 Seri No.lu Tebliğ ile yapılan ikinci düzenleme ise, 150 m²'nin altındaki konutun inşasında kullanılan kombi, cam balkon, duş teknesi, duşakabin, küvet, mutfak dolabı, evye, batarya, duş başlığı, panel radyatör gibi eşyalara ilişkin yüklenilen KDV’lerin, iade edilecek KDV hesabına dahil edilmesine ilişkindir. Bu eşyaların konutun eklentisi olarak kabul edilmemesi ve konuttan ayrı yapılan bağımsız bir teslim olarak değerlendirilmemesi, hem alıcılar hem de sektör yönünden olukça önemli ve değerlidir.

Buraya kadar yapılan açıklamalardan da fark edileceği üzere, sözü edilen Tebliğ ile, yukarıda sayılan inşat malzemelerinin KDV oranında bir değişiklik ve indirim yapılması söz konusu değildir. Çünkü, KDV oranları, KDV Tebliğleri ile değil, Bakanlar Kurulu Kararnameleri ile değiştirilebilir, artırılabilir ya da düşürülebilir.

 

Saygılarımla.
Tarih               : 20.02.2017

Abdullah TOLU
Yeminli Mali Müşavir 
info@toluenymm.com

 

                                                                                                                                                                        

 

                                                                              

 

 

İlgili Haberler
left
right
 
 
19 Şubat 2017 Pazar 09:36
Okunma: 13525
 
(0 Yorum Yapıldı)Yorumlar
<p>Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.</p>
 
Bu Kategorideki Diğer Haberler
Yazarlar
Yazarlar RSS Beslemesi
 
 
 
Tarihte Bugün
1381 - Wat Tyler öncülüğündeki köylü isyancılar Londra'yı basarak hükümet binalarını ateşe verdi, hapishaneleri boşalttı ve zenginlerle yargıçların kafalarını uçurdu.
1550 - Mimar Sinan'ın eseri Süleymaniye Camii'nin temeli atıldı.
1859 - Erzurum'daki şiddetli depremde, kentin yarısından fazlası hasar gördü ve 3 bin kişi öldü.
1872 - Namık Kemal, İbret Gazetesi'ni yayımladı. Bu fikir gazetesi, 27 gün sonra kapatıldı.
1878 - Berlin Kongresi toplandı.
1891 - İstanbul Arkeoloji Müzesi ziyarete açıldı.
1921 - Mustafa Kemal, Ankara'ya gelen Fransa Temsilcisi Franklin Bouillion ile görüştü.
1928 - Türkiye Cumhuriyeti ile Düyunu Umumiye (Osmanlı borçları) alacaklıları arasında sözleşme imzalandı.
1946 - Üniversitelere özerklik veren 4936 sayılı kanun kabul edildi.
1952 - Fikir İşçileri Kanunu kabul edildi.
1961 - Federal Almanya'ya işçi gönderilmesinin esaslarını düzenleyen protokol imzalandı. İlk işçi kafilesi, 24 Haziran'da trenle yola çıktı.
1963 - 1459 Harp Okulu öğrencisinin yargılanmasına başlandı.
1969 - Irak hava kuvvetlerine ait iki jet uçağı yanlışlıkla Hakkari'yi bombaladı.
1971 - Kültür Bakanlığı kuruldu. Bakanlığa Talat Halman atandı.
1991 - Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında pasaport uygulaması kaldırıldı.
1993 - Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanı seçilmesiyle boşalan DYP genel başkanlığına Tansu Çiller seçildi.
1993 - Kim Campell, Kanada'nın ilk kadın başbakanı seçildi.
1996 - Küba Devlet Başkanı Fidel Castro, Habitat II. Kent Zirvesi'ne katılmak üzere İstanbul'a geldi.
2000 - Papa II. Jean Paul'e suikast girişiminden İtalya'da cezaevinde yatan Mehmet Ali Ağca, Türkiye'ye iade edildi.
2002 - Afganistan'da geleneksel Meclis "Loya Jirga" toplanarak, geçici hükümet başkanı olarak Hamid Karzai'yi seçti.
2006 - MacGyver adlı Amerikan dizisinin 6. sezon DVD'si çıktı.
2009 - İran Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları açıklandı. Seçimi Mahmud Ahmedinejad kazandı. Sonuçlar açıklanır açıklanmaz ülkede protesto gösterileri başladı. Kısa süre sonra isyana dönüştü.
 
Namaz Vakitleri
 
  • İmsak04:59
  • Güneş06:41
  • Öğlen13:09
  • İkindi16:36
  • Akşam19:15
  • Yatsı20:43
 
 
Anket
Denetim Hakkında Meslektaş ne kadar bilgili?
Çok Bilgili
Az Bilgili
Hiç bir fikri yok
 
 
Lig Puan Durumu
 
Takımlar
O
G
B
M
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
 
Şampiyonlar Ligi
 
UEFA Avrupa Ligi
 
Alt Lig
 
İktisadi Haber Ajansı Çözüm Ortağı
 
Arşiv
 
Süper Loto
31.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062224283446
 
On Numara
04.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu01102527293839404347484950515262646874757778
 
Sayısal Loto
02.11.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu062931324445
 
Şans Topu
30.10.2019 Tarihli Çekiliş Sonucu011030323403
 
Gazete Manşetleri
 
 
Kurumsal

İçerik

Denetim Gündemi

Denetim Haberleri

Teknoloji