Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 19. maddesinin birinci fıkrası uyarınca aşağıdaki şartlar dahilinde gerçekleşen birleşmeler;
6770 sayılı “Türkiye Cumhuriyet Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 29. maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32. maddesine eklenen (5) numaralı fıkra ile aynı kanunun 19. maddesinin birinci fıkrası kapsamında birleşen sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden KOBİ’lerin, birleşme tarihinde sona eren hesap döneminde münhasıran üretim faaliyetinden elde ettiği kazançları ile bu kapsamda birleşilen kurumun birleşme işleminin gerçekleştiği hesap dönemi dahil olmak üzere üç hesap döneminde münhasıran üretim faaliyetinden elde ettiği kazançlarına uygulanmak üzere kurumlar vergisi oranını yüzde 75’e kadar indirimli uygulatmaya, bu indirim oranını sektörler, iş kolları, üretim alanları, bölgeler, hesap dönemleri itibarıyla ya da orta ve yüksek teknolojili ürün üreten veya imalatçı ihracatçı kurumlar için ayrı ayrı veya birlikte farklılaştırmaya Bakanlar Kurulu; bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı “yetkili” kılınmıştır.
19 Ekim 2005 gün ve 2005/9617 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan KOBİ’lerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmeliğin “Tanımlar” başlıklı 4. maddesinin birinci fıkrasının (6) bendinde, KOBİ, 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 40 milyon Türk Lirası’nı aşmayan ve anılan yönetmeliğin mikro işletme, küçük işletme ve orta büyüklükteki işletme olarak sınıflandırılan ekonomik veya girişimler olarak tanımlandırılmıştır.
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32. maddesinin beşinci fıkrasının uygulanması bakımından KOBİ, birleşmenin gerçekleştiği tarihten önceki hesap döneminde 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve aynı hesap dönemine ilişkin gelir tablosunda yer alan yıllık net satış hasılatı veya bu dönemin sonunda çıkarılan bilançonun aktif toplamından herhangi biri 40 milyon Türk Lirası’nı aşmayan işletmeleri ifade etmektedir. Bu bağlamda birleşmenin gerçekleştiği tarihten önceki hesap döneminde 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam etme kriterinin tespitinde, sigorta bildirgeleri esas alınmak suretiyle hesaplanan yıllık ortalama çalışan sayısı dikkate alınacak.
Yapılan yeni düzenleme ile KOBİ’lerin özellikle üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranının indirimli olarak uygulanabilmesi için;
Yasal düzenleme gereği Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32. maddesinin beşinci fıkrası kapsamındaki şartları sağlayan KOBİ’lerin birleşme tarihinde sona eren hesap döneminde üretim faaliyetinden elde ettiği kazançları ile birleşilen kurumun birleşme işleminin gerçekleştiği hesap dönemi dahil olmak üzere üç hesap döneminde üretim faaliyetinden elde ettiği kazançlarına Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek indirimli oranda kurumlar vergisi uygulanacak. Bu bağlamda indirimli olarak uygulanacak kazançların üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançlar olduğundan, birleşilen kurumun muhasebe kayıtlarının üretim faaliyetlerine ilişkin kazançlarını diğer kazançlarından ayrı olarak tespitine imkan verecek şekilde tutması gerekmektedir.
Diğer yandan birleşmeden sonra birleşilen kurumun KOBİ niteliğini kaybetmesi özellikle üretim faaliyetinden elde ettiği kazançlarına kurumlar vergisi oranının indirimli olarak uygulanmasına engel teşkil etmeyecek.
Dünya
Henüz kimse yorum yapmamış, ilk yorum yapan siz olun.